Thalloderma Shop
03/09/17 10:23
(http://vasvalch.com/)

Kyle Outlaw за бъдещето с гласови интерфейси

voice search

Когато си блог партньор на събитие, възприемаш списъка с лектори повече като апетитно меню – можеш да си поръчаш доста добро информационно ястие от интервюта с интересни хора. Затова, когато получих покана от организаторите на Webit, дъъъълго оглеждах списъка с лектори и обмислях откъде да започна. Един от предстоящите гости, с които се свързах, е Kyle Outlaw, VP Experience в агенцията Razorfish. Имал е досег с адски разнообразни марки като UNIQLO, Mercedz-Benz, Victoria’s Secret, smart.

kyle outlaw

Като UX специалист насочих разговора към променящите се клиентски изживявания с навлизането на гласовите интерфейси. Ето как Kyle вижда гласовото бъдеще: „Необходим е по-силен фокус върху качествени и етнографски проучвания. Приложенията с гласов контрол и NLP (natural language processing) са относително нови за потребителите. Затова UX дизайнерите трябва да разбират напълно как те взаимодействат с такива услуги (какво работи и какво не работи по принцип). Трябва да разберем и къде и в какви случаи е най-добре да използваме такъв интерфейс в дадаена услуга. Това може да варира според демографията на потребителите, индустрията, средата и други фактори.“

Важен тук е и въпросът как се създават тези приложения. Според Kyle най-важен е процесът на създаване на прототипи. „Гласовите приложения ще трябва да се моделират и тестват често – итерациите им ще са естествена част от дизайн процеса. Дизайнерите ще използват различни инструменти за бързи прототипи и емулиране, така че да споделят работата си с ключови партньори и да провеждат тестове с потребители рано в дизайн-процеса.“ Интересно е, че той вижда навлизане на добри автори в създаването на софтуерни решения. Тук не говорим за стандартното продуктово копи, а за по-задълбочена работа: „Авторите ще имат много по-серизна роля, защото гласовите приложения ще имат собствена индивидуалност (напр. Siri, Echo) и потребителските преживявания ще са базирани на разговор.“

Вече споменахме ранното тестване на приложенията. Но Kyle не залага само на качествени изследвания – важна е и количествената информация. „Детайлните данни ще покажат на дизайнерите къде потребителите срещат трудност с услугата. A/B и мултивариативните тестове позволяват да изпробваме множество вариации. И все пак, количествените тестове ще ни кажат какво се случва, но често ще е необходима директна обратна връзка, за да разберем защо.” Този завършек с фокус върху метриките ми допада!

Webit Festival Europe идва на 25 и 26 април

След няколко години почивка този път отивам на Webit. Това е едно от събитията с най-добър speaker lineup за темите на дигиталната индустрия. Естествено, за мен най-много съдържание има в програмата на Marketing & Innovation Summit, но с удоволствие ще хвърля око на Digital Transformation сцената, а и ще надникна в темите за big data и IoE.

Надявам се, че в следващите седмици ще мога да ви запозная с още няколко от лекторите, които ми хванаха окото. Ако искате да ги видите на живо, билетите ви очакват, а до няколко дни цената им ще се повиши.

Постът Kyle Outlaw за бъдещето с гласови интерфейси е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 03/09/17 10:23 http://vasvalch.com/kyle-outlaw-interview/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване