Thalloderma Shop
03/21/17 08:47
(http://ivo.bg/)

Руски журналисти са убити от сърби, призна косвено Путин след четвърт век

Наистина ли не вярвате, че Русия “политически целесъобразно” е обесила в съгласие с османците непокорния спрямо двете азиатщини българин, чужденеца Васил Левски?

Ето ви един съвременен пример за това, как четвърт век Москва шикалкави за смъртта на двама руски журналисти, убити от сърби, за да не навреди на отношенията с нейната клиентела в Белград.

Фактът, че в Русия\ СССР животът на имперските поданици- животът на “малкия човек”- никога не е бил от значение на кантара на “голямата политика”, не е откритие. Новината за посмъртно наградените с 26 години закъснение руски жертви на сръбски (не)приятелски огън “просто” потвърждава най-дълбоките традиции на безсмъртната руска политическа доктрина, според която човекът е нищо в сравнение с държавния интерес.

Руските журналисти Виктор Ногин и Генадий Куринной ( на снимката) са убити от сръбски полицаи край село Костайница на 1 септември 1991 г. по време на войната между Хърватия и Сърбия.

Журналисты Виктор Ногин и Геннадий Куринной

 

Руснаците са разстреляни в безпомощно състояние от сръбски отряд от 13 души, начело с някой си Бранко Бороевич. Той не само заповядал огъня по обозначения като превозващ телевизионни журналисти автомобил, но и след като в колата имало ранени наредил те да бъдат доубити с убеждението, че са “хърватски шпиони”, макар руснаците отчаяно да обяснявали , че са руски “братя на сърбите”.

Едва на 20 март 2017 г., след дългогодишни усилия на близките на убитите да преодолеят съпротивата на руската държава да изобличи убийците, Путин благоволи да признае истината, награждавайки посмъртно загиналите журналисти “за мъжество и самоотверженост при изпълнение на служебния си дълг” – т.е. те вече не са “безследно изчезнали”, а убити по време на работа ( на сръбска територия и от сръбски убийци).

http://www.kommersant.ru/doc/3247900

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване