Thalloderma Shop
03/27/17 16:54
(http://ivo.bg/)

Далеч не всички западни дипломати са “маскари”

“Дойче веле” разпространи мнението на един от ветераните на германската дипломация, запознати в подробности и в дълбочина с българския преход от комунизъм към демокрация.

Клаус Шрамайер е добре познат на онези от нас в България, които сме общували с него през 90-те години на миналия век. Той беше управляващ посолството на Германия в София в онзи критичен период на препънатия преход, когато беше свалено правителството на Филип Димитров и на негово място беше монтирано марионетното съзаклятие на проруската корпорация Мултигруп, чиито метастази днес са плъзнали навсякъде в полегналата с гръб към Русия , но втренчена в европейските фондове България.

Надявам се да не ми си обиди ( я разбере, я не) ако след 25 години си позволя да наруша неписаното правило да не се преразказват мнения на дипломати, споделени в частни разговори. Но Шрамайер беше убеден противник на харакирито, което си направи кабинетът на Филип Димитров с искането на вота на доверие под заплахата от ятагана на прекроеното парламентарно мнозинство, турило начело ДПС. Не просто сме спорили, а направо сме се карали с него по този въпрос, доколкото защитавах рицарската постъпка на Филип Димитров, която в емоционален пристъп той веднъж нарече по време на една вечеря с моя милост ( директор на БТА по онова време) в панорамния ресторант на Ню Отани “идиотска”.

С друг негов колега, какъвто беше посланик Петер Мецгер ( избор на социалдемократите), направо стигнахме до разрив при подобна ситуация по-късно. Той се опитваше да ме убеди на прием в посолството на Германия по случай националния празник, че премиерът Виденов работи за интергацията на България в НАТО въпреки очевидните доказателства за обратното. Повишихме си тон, с което не се гордея- още повече, че това привлече вниманието и на други гости сред западните димпломати, които застанаха на моя страна. Конфуз, след който доста години не получих покана за прием в това посолство.

Западните дипломати , обаче, не са “крепостни селяни”. Не е в тяхна полза фактът, че проявяват недостатъка на човеци, да тръшват вратата след себе си след дълга служба. Такъв е случаят с американските посланици в София Уйлям Монгтомери ( изгонен от Държавния департамент след семейни скандали като посланик в Белград), или с посланик Уорлик, който пък се завърна след поста в София във Вашингтон, за да пристане неотдавна на руска адвокатска кантора, близка до самия Путин.

Не съм чувал за руски посланик да бъде купен някъде на Запад и да отиде да работи демонстративно за противната страна ( нямам предвид чисто шпионските афери). Те си знаят защо това е ( смъртоносно) опасно предизвикателство за един руснак.

Да се върна на темата за Шрамайер , обаче, който демонстрира прямота в днешно време с актуалните си коментари за България. Той доказва, че родените в условия на свобода и формирани като манталитет хора, не са – както вече отбелезях- крепостни селяни. Днешното му интервю за “Дойче веле” , в което прави точна ( по мое мнение) дисекция на изборния резултат у нас, му прави чест със своята честност в анализа по отношние на личната му позиция, която по никакъв начин не може да бъде заподозряна, че е продиктувана от някакъв интерес ( това не е случай, в който могат да се изкарат едни милиони, както стана с преминаването на бившия германски канцлер Шрьодер на заплата в руския концерн “Газпром”).

За моя милост това интервю на Шрамайер е нещо като “компенсация”, че днес имаме съвпадение в менията, в които сме се разминавали преди – макар и в нюансите, а не по принципни въпроси.http://www.dw.com/bg/шрамайер-не-мога-да-разбера-българите/a-38132791

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване