Thalloderma Shop
04/10/17 20:58
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

В главата ми е такава бъркотия, че едва ли ще успея да напиша поне един смилен ред. Обикновено независимо от напрежението и умората, когато пръстите ми започнат да натискат клавиш след клавиш на клавиатурата, мисълта започва да тече и да се отразява върху монитора. Сега се чувствам по-различно и с нетърпение очаквам празничните четири дни за Великден. Като никога досега, с Вальо решихме да отпътуваме за празниците. Колкото и да си мисля, че взимаме това решение за да заведем Даниел някъде другаде, където може да докосне тревата, да тича на воля и да се кисне в топла вода колкото си иска, струва ми се, че просто аз имам нужда от това. В комбинация с чаша вино и хубава храна, да не забравяме тази подробност.

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

Като никога досега, няма да ми се наложи да боядисвам яйца, нито да изпробвам нови идеи за козунаци (или поне не у дома и не за публикация). Но пък в цялата суматоха, която не знам кога и дали ще спре, намерих своето спокойствие в едни четири часа в една съботна вечер. Беше миналата съботна вечер. И изглежда за миг съм подредила някаква част от мислите си и направих ето това – тазгодишния пролетен десерт, съчетан с великденска декорация от шоколадово гнездо с кексчета-яйца и както винаги цветя.

Детайли от великденска декорация

Детайли от великденска декорация

Свежо, пролетно и любимо изпълнение. И не е задължително да е само за великденския обяд, може да предложиш този десерт по всяко време, само сменяш декорацията. Сигурна съм, че никой не би отказал един ефирен чийзкейк, дори след агнешкото. А презентацията на десерта наистина би впечатлила гостите. В крайна сметка, всички имаме нужда от малко повече красота. Аз я откривам в натуралните вкусове и в спокойствието на ума.

Детайли от великденска декорация

Светъл Великден на всички вас и спокойни празнични дни!

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

Чийзкейк с ягоди

Вече не си спомням откога точно започнах предложенията за пролетен десерт всяка година, но изглежда да стане традиция. Защото, след периода януари-март, всички имаме нужда от свежи идеи, които да реализираме във вкусна и красива храна. Тази храна от своя страна би ни направила щастливи. Поне при мен е така.

Този чийзкейк е без печене, като изключим запичането на бисквитената основа, но и при нея печенето може да се пропусне, ако добавиш малко повече масло към бисквитите и просто ги оставиш да стегнат в хладилника. Сместа за самия чийзкейк е много семпла и наистина вкусна, а ягодовото желе е пролетният акцент, който дава свежестта на десерта.

Декорацията от шоколадово гнездо е лесна за изпълнение и ако не включиш в плановете си кексчета-яйца, който да сложиш в него, може да сложиш каквото сметнеш за добре. Най-бързата и лесна идея, която веднага ти давам е истинско сварено и боядисано яйце (така или иначе изобилстват покрай Великден), в комбинация от живи пролетни цветя, които да добавиш в последния момент.

За 12 порции.

За основата:

  • 200 г какаови бисквити
  • 80 г масло, разтопено

За ягодовото желе:

  • 300 г ягоди
  • 100 г захар
  • 7 г желатин, накиснат в 2 супени лъжици (30 мл) студена вода

За чийзкейка:

  • 800 г фино крем-сирене
  • 1 консерва (397 г) подсладено кондензирано мляко
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • 15 г желатин, накиснат в 3 супени лъжици (45 мл) студена вода
  • 200 мл сметана 35%, много добре охладена

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвя се форма за печене с диаметър 26 см, с подвижни стени. На дъното на форма се слага картонена подложка за торта.

За основата бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Разпределят се на дъното на формата и се запичат на 180ºC за 5 минути. Охлаждат се. След като основата се охлади, по периферията на формата се поставя ацетатна лента.

За ягодовото желе ягодите се почистват от дръжките и се смилат на пюре. Изсипват се в касерола заедно със захарта и се загряват на умерен към силен котлон докато захарта се разтопи и сместа заври. Отстранява се от котлона и в нея се добавя набъбналият желатин. Разбърква се докато се разтвори напълно и сместа се охлажда на стайна температура или в хладилник, но не се оставя да желира.

За чийзкейка в купа се смесват крем-сиренето, подсладеното кондензирано мляко и ваниловият екстракт. Разбиват се с миксер докато се получи гладка и стегната смес.

Набъбналият желатин се разтопява на водна баня и се изсипва в сместа с крем-сиренето. Разбиват се с миксер до хомогенност.

Сметаната се разбива и се добавя към горната смес, като се разбърква със силиконова шпатула.

Сместа за чийзкейка се разделя на две равни части. Едната част се разпределя върху основата от какаовите бисквити и се заглажда. Втората част се поставя в сладкарски пош с кръгъл накрайник. Част от сместа се шприцова по периферията на формата. В образувалото се в средата гнездо се изсипва ягодовото желе. Оставя се в хладилник докато стегне добре. Тогава върху желето се разпределя останалата част от сместа за чийзкейка и се заглажда на повърхността. Формата се тръска няколко пъти о плота, за да се изравни добре сместа. Охлажда се в хладилник за една нощ.

Чийзкейкът се освобождава от формата и ацетатната лента се отстранява. Заедно с картонената подложка за торта се премества в сервизна чиния или поднос. Може да го декорираш с пресни ягоди, потопени в шоколад, например или да направиш ефектна великденска декорация.

Шоколадово гнездо с великденска декорация

Великденска декорация от шоколадово гнездо

За едно гнездо с диаметър около 15 см и височина 4 см са необходими:

  • 200 г черен шоколад
  • 700 мл водка

Водката се охлажда предварително във фризера, трябва да бъде много студена.

Шоколадът се разтопява на водна баня, като се внимава да не се прегрява. Изсипва се в сладкарски корнет (виж как да си приготвиш сладкарски корнет) и върхът се отрязва с желаната големина.

Приготвяне на шоколадовото гнездо

Водката се изважда от фризера и се изсипва в подходяща купа. Шоколадът се шприцова директно в охладената водка, като се оформя гнездо. Гнездото може да се направи на няколко пъти, като отделните части се сглобят една върху друга след това. От шоколада се правят и няколко линийки във водката, които да наподобяват клончета. Готовите елементи във водката се изваждат и се оставят върху кухненска хартия да се отцедят. След това се съхраняват в хладилник до момента за декорация. Водката се прецежда и може да се използва отново.

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

В шоколадовото гнездо добавих няколко яйца, приготвени като кексчетата яйца на клечка, но с ванилов кейк, вместо шоколадов и покриване с мраморен ефект от оцветен в различни цветове бял шоколад. Може да видиш как става това във видеото от Cake Poppin. Под яйцата добавих „пух“ от пишмание. Цветята са от швейцарски маслен крем, както цветята върху тортата с ягоди и жасмин.

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

Още рецепти с ягоди

Други рецепти за торти

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/10/17 20:58 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/e8fGQ5tez9U/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване