Thalloderma Shop
04/13/17 08:02
(http://ivo.bg/)

И казахстанците взимат мерки срещу преторианците на Русия

Замяната на кирилизацата с лтинска азбука е сред нещата, които никога не съм предлагал, но ми се вниманявт ( подобно на уж мое предложение православието да бъде заменено с друга деноминация на християнството), за да бъде системно ругат от ананнимни простаци по форумите. Нещо повече, някои от желаещите да ме бесят, които разпространяват любима моя брадясала сниммка ( оригиналът е от мое интервю за e-vestnik,придружено с любителска снимка на авторката ), обосновават своята кръвожадност към моя невинност именно с това, че съм “русофоб”, който искал да смени религията и и вярата на българите ( щото и двете са дошли от Русия у нас, нали!).

Правя това задължително встъпление заради репликата по-долу във връзка с бягството на Казахстан от кирилицата, което подлежи на малко по-сложн преценка от случая с България поради аргументите, които азиатската страна и нейният автократичен лидер Нурсултан Нзърбаев изтъкват. Там латиницата е била легитимна дълги години дори и по време на съветската окупация, наричана “съюз” на социалистическите републики, присъединени към болшевишка Русия.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952638_kazahstan_smenia_kirilicata_s_latinica/

Да, абсурдно е да мислим за писмеността в България на основата на друга азбука, освен кирилицата. Звучи като тежкото пиянство на онзи, който в яда си казва на вбесената от него съпруга, че “тези деца на са от теб”.

Защо, обаче, най-голямата, най-богатата и днес бивша съветска клония, без която великоруските планове на Кремъл за евразийски съюз ( разбирай- империя на “желаещите”) е пълен абсурд, макар и без това да е комплексарска утопия на мозъци, болни от реваншизъм, чрез който се опитват да компенсират факта, че  въпреки несметните природни богатства не могат да догонят напредналите с труда на своите народи източни и западни държави?

Въпросът, разбира се, е риторичен. Кирилицата за Казахстан е инструмент на чуждото господство, свързано с доминацията на руското влияние в държавата, която в етническо отношение е русифицирана повече от останалите  бивши съветски колонии. А Путин, както се видя от безцеремонната му намеса в Украйна, не се колебае да употребява руските малцинства  ( или мнозинства, както в Крим), за да разширява границите на и без това най-голямата по територия държава- концепция за управление и политическо оцеляване на трона под формата на “обединяване”  в една нация ( или по-скоро в едно голямо племе), заимствана директно от Чингис Хан и приложн от него в края на 13-ти и началото на 14-ти век.

Иронията с казахстанското бягство от руското влияние към азиатските корени на тюрките се подсилва от контрастиращата символика на българския пробив в т.н. семейство на европейските народи, което наричаме Европейски съюз. Кирилицата се появи за първи път върху общата европейска валута и това подчертава уважението към правилата в съюза. Защото България, макар и най-бедната държава в него, е носител на своята специфика, която не само не е заличена от отврянето на границите и глобализирането на търговията, но е отличена с този жест.

На обратната страна на монетата са руските провокации срещу България. Най-новата беше организирана в рамките на руско телевизонно шоу, в която ролята на шута, на “момчето за бой”, което символично замерят с гнили домати от дюдюкщата руска публика, беше отредено на Борисо Анзов, личния български палячо на говорителката на руското външно министерство  Борис Анзов. Влюбеният в Русия Анзов, който редовно организир клоунади на брифингите на Захарова, а тя му отвръща с взаимност като се кичи с подарни от него кичозни имтции на български носии, буквално призова в руския телевизионен ефир Русия да ни освободи “отново”- този път от европейското иго.

Знаем за лудия и баницата, но чак такава мазна отврат не бяхме помирисвали досега. Което само показва колко са прави казахстанците да внимават с преторианците.

Апропо, понеже провокацията на Анзов събуди от сън някои български медии ( предимно във все пак будното  виртуално пространство на интернет), трябва да внеса малко уточнение относно “личността и делото” на тази българска маша на Маша Захариева. Не е вярно, както написаха някои колеги, че Анзов е станал известен с това, че руснаците го заведха в Сирия, където пострада и стана голям герой, направо ветеран на военната журналистика. Същият се прояви се доста по-рано, но тогава, “кой знае защо”, не впечтли с провокацията у нас (почти) никого, макар тя да обиколи света със своята визия.

С на практика открадното – по смисла на неговата (зло)употреба шалче с надпис “Сите българи зедно”, Анзов привлече внманието на фотографите по време на една от безкрайно дългите пресконференции на Путин.

Българският трибагреник се вя пред очите на Путин /видео/

Това стана в края на декември 2013 г., когато Путин се “отчиташе” за своите епохални успехи на едноличен собственик на Русия. Анзов, обсебил произведеното от истинския български патриот Никола Григоров шалче, с извезано него лого на неговото репресирано телевизионно предаване “Сите българе заедно”, се опита да измами руснаците, българите и целия свят ( ако има начин), че някакъв голям българин едва ли не се е промъкнал в обкръжението на Путин и от тази позиция зове за единение на българите ( с Русия, както се оказа). Но истината много скоро лъсна ( за онези, които я търсят).  http://ivo.bg/2013/12/20/сите-българи-срещу-ситите-русофили/

Няма да се учудя, ако в руската кухня, в която готвят провокативните клоунади на Анзов, намират за забавна близостта на фамилното му име с Азов – адреса на първата голяма военна победа на Петър Първи по пътя към маниакалната му цел за превръщане на бившето московско княжество в империя, закърмена със заветите му Черно море да бъде превърнато в “руско езеро”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване