Thalloderma Shop
04/28/17 05:38
(http://vasvalch.com/)

Webit: от дигитално настояще към дигитално бъдеще

webit festival europe 2017

8000 знака – това е обемът на „съкратените“ ми записки от Webit Festival Europe. Едно събитие, което си поставя амбициозната задача да събере на едно място настоящето и бъдещето на дигиталния бизнес в Европа – и то в нашата си амбициозна България.

Иновации в дигиталното бъдеще

Това, което ми хареса в Webit, е че за първи път от 10 години по такива събития най-накрая всички са съгласни, че не отиваме към дигитална трансформация. Вече сме дигитално трансформирани и трябва да работим за развитието на собствените си марки и бизнеси в контекста на още по-дигитално бъдеще.

Igor Beuker за ерата на Math Men

Или, както каза Igor Beuker, преминахме от ера на Mad Men в ерата на Math Men – бизнес създатели, които се фокусират на технологиите, инвестират в иновации. Amazon годишно инвестира над 13 милиарда долара в иновации – толкова, че ако утре спре да го прави, традиционните търговски вериги няма да могат да ги настигнат за 6.5 години. За сметка на това, Unilever трябваше да купят Dollar Shave Club, защото в големите тромави компании няма създадена култура за иновации и тя трябва да се внесе отвън.

Advertising may win quarters, innovation wins decades. - Igor BeukerClick To Tweet

Math Men имат и чувство за социална цел – Jack Ma споделя, че целта на Alibaba Group е не просто да изкарва пари. Компанията иска да даде възможност на 10 милиона търговеца да стигнат до печалба и да създаде 100 милиона нови работни места. И ако това не се случи, а Ma създаде „само“ 60 милиона работни места, ще кажем ли, че се е провалил?

Math Men stick out their neck. They explore trends with an open mind. - Igor BeukerClick To Tweet

Paul Misener за иновациите в Amazon

Но как се случват иновациите? За това чухме от кухнята на Amazon с Paul Misener. В неговата компания съществуват няколко основни правила за иновации:

  • Екипите, които работят по иновативни проекти, трябва да са от 4 до 12 души (или, както го формулират в Amazon, да могат да бъдат нахранени с 2 пици). Така се осигурява както разнообразие на мнения, така и скорост за взимане на решения.
  • The working backwards doctrine – всяка идея започва под формата на въображаемо прес съобщение и детайлно FAQ, за да се уточнят очакванията на всички. Оттам се създава екшън план, гледайки какво трябва да се случи днес, за да може това прес съобщение да е факт в бъдещето.
  • Amazon се фокусират върху победата в дългосрочен план – затова са готови да останат неразбрани и да понесат загуби за дълги периоди. Amazon Auctions беше неуспешен проект, но после той се разрастна в Amazon Marketplace и днес 50% от оборотите на Amazon идват от трети страни, а не от самите Amazon.
  • В компанията е развита култура на иновации. Екипите могат да експериментират – и е ясно, че понякога идеите им няма да бъдат успешни. Но това не значи, че не трябва да опитват.
Аny problem should be solved by a group of individuals that should be fed well by 2 large pizzas. - Paul Misener, AmazonClick To Tweet

Martin Wezowski за оптимистичното бъдеще

Заглавието на презентацията ми направи впечатление, още когато преглеждах програмата в сайта на Webit: We will spend the rest of our lives in the future. Мисля, че всеки, който се занимава със създаване на продукт, услуга, марка, бизнес, трябва да си разпечата това важно напомняне. Това е мнението и на Martin Wezowski, Chief Designer в SAP.

Светът се променя все по-бързо. Преди помнехме важните моменти на технологични промени. Родителите ми вероятно ясно си спомнят кога за пръв път са гледали цветна телевизия. Аз ясно помня как започнах да използвам Интернет. Днес обаче тези „moments of change“ са толкова сгъстени, че се сливат в един постоянен поток от промени, „flow of change“.

Представете си следното: днес играчки като Hello Barbie се задвижват от технологии, които са били достъпни само за enterprise-клиенти преди 5 години. Развитието на технологиите е експоненциално, но нашето разбиране за тях изостава. Какво става, ако играчката на вашето дете получи update за реклами и започне да му предлага да яде бургери в McDonald’s? Или ако камерата на играчката запише престъпление?

Трябва да уточним десетки етични, морални и чисто човешки казуси. Емпатията също отключва потенциал за иновации, затова трябва да се възползваме от нея. Човешката креативност ще ни бъде необходима, но тя ще бъде подпомогната от капацитета на технологиите.

We are fusionists. We conduct and orchestrate all new technologies to create the future we want to live in. - Martin Wezowski, SAPClick To Tweet

Chris Clarke за песимистичното бъдеще

Чудесно е, когато лекторите се допълват и си противоречат. Martin Wezowski ни представи една по-скоро позитивна картина за развитието на дигиталното бъдеще, а Chris Clarke от DigitasLBi.

Chris се определя като „cheerful dystopian“ и това много му отива. Презентацията му надълго покри всички проблеми в днешното дигитално общество:

  • огромни количества информация и възможности, които ни правят по-малко критични и помагат за зараждането на fake news;
  • технологични възможности за сегментиране и промяна на маркетинг посланията оставят все по-малко контрол в ръцете на потребителите – вероятно вече знаете как big data помогна на Тръмп в изборите;
  • персонализацията на резултатите в Google, Facebook News Feed и какво ли още не стеснява информационните балони около нас и не ни дава разнообразни гледни точки;
  • свидетели (жертви?) сме на твърде бързи социални промени, напр. premature deindustrialization – в недоразвити пазари като Индия и Китай, хора трябва да преминат от работа на полето директно към работа като разработка на софтуер, прескачайки познатата от западните пазари ера на индустриализация.

Според Chris Clarke трябва да признаем тъмните страни на технологиите, да осъзнаем, че те имат много негативни ефекти. Това ще помогне да тръгнем към промяна – а бизнесът и брандовете ще играят ключова роля в този процес. Преди няколко месеца 200,000 потребители изтриха Uber заради политическата позиция на компанията. Само преди дни Pepsi бяха съдени жестоко заради реклама заиграваща се с публични протести. Ясни доказателства, че потребителите очакват сериозна социална ангажираност от брандовете. Вече не може да стоим по средата, бъдещето ще е на марките водещи промяната.

If we recognize some of the darker sides of what we’re building, we have a chance to change it. - Chris ClarkeClick To Tweet

А накъде отиват марките и бизнеса в дигиталното бъдеще? За това ще трябва цял отделен пост с втора част впечатления от Webit! Stay tuned…

Постът Webit: от дигитално настояще към дигитално бъдеще е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 04/28/17 05:38 http://vasvalch.com/webit-2017-future/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване