Thalloderma Shop
04/30/17 19:18
(http://vasvalch.com/)

Разходки из България, част поредна

В архива са останали малко снимки, които искам да ви покажа, но няма смисъл да ги отделям в самостоятелни постове. Затова – ето 2 места в различни краища на България, които трябва да видите.

Дяволското гърло

Имам усещането, че детството ми е съкратено, защото като малка съм пропуснала всички „задължителни“ екскурзии и зелени училища, на които мои набори са ходили. На стари години започнах да се катеря по планини и да ходя по пещери. Което не е лошо – хем всичко ти е за първи път, хем ще ти останат доста повече съзнателни спомени. И все пак, завинаги съм изпуснала мазането на дръжки с паста за зъби. Надявам се!

Но да не се отклонявам, говорех за задължителни забележителности из България. Дяволското гърло със сигурност спада към тях. Стигнахме до пещерата след няколко дни в Триград. Историята на пещерата можете да четете онлайн. Най-впечатляващото за мен е колко скоро всъщност сме успели да влезем в пещерата и колко неясноти има все още около нея. Къде отива водата на реката и къде остават всички предмети, които завлича?

Тъй като тук няма сталактити, можете да тествате фотографски умения на воля. Следват няколко резултата:

дяволското гърло пещера дяволското гърло пещера дяволското гърло пещера

Катеренето по стъпалата към изхода си беше специално изживяване – не защото те са цели 301, а защото са адски високи, ужасно тесни, постоянно хлъзгави и неприятно стръмни. Казвала ли съм ви колко мразя стълби?!

Боянски водопад

Ето още едно признание на тема туристически опит: като виден кореняк-софиянец, нито съм се качвала на Черни връх, нито съм ходила до Боянския водопад. Един от двата пропуска вече е коригиран.

Пътят до горе е приятна разходка от час и половина. После решихме да се качим и до хижа Момина скала, което увеличава пътя с още 40-тина минути, при добавен бонус кюфтета, салата и бира. Добра сделка!

Пътят надолу е не-съвсем-приятна разходка от 2 часа. Тъй като краката ви постоянно се движат под неудобен наклон, започват да се обаждат неприятни травми в колената, а на другия ден ви гарантирам най-странната мускулна треска локализирана нишово в мускулите на прасците и около задната част на глезените. Но стига мрънкане! Важното е, че водопадът си струва, особено в тази част на годината:

боянски водопад до софия боянски водопад до софия

Накрая само да ви напомня: за бога, хора, изхвърляйте си боклуците на правилните места!!! От големия дънер до Боянския водопад събрах 4 пластмасови бутили от 1.5 л, няколко найлонови пликчета, серия салфетки и 15-тина фаса. Това ме дразни страшно, но все пак – не си събирайте боклука заради мен, събирайте го заради мястото и природата.

Постът Разходки из България, част поредна е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 04/30/17 19:18 http://vasvalch.com/bulgaria-trips/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване