Thalloderma Shop
05/01/17 01:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Бъркани яйца с аспержи и чеснови крутони

Една от примамливите храни за мен в пролетния сезон са аспержите. Не пропускам да ги приготвя по най-класическия начин – бланширани и гарнирани със сос холандес и настърган на люспи пармезан. Обожавам това предястие и отделям време за него през почивните дни, когато имам възможност да приготвя и основно ястие, съвсем предполагаемо по-засищащо и достатъчно като количество. Но за да мога да се насладя на аспержите и през седмицата (все пак сезонът им е кратък, а ниските цени траят още по-кратко), когато времето за приготвяне на вечерята е ограничено, ми се наложи да мисля над тях не като нещо за гарниране, а като продукт в основно ястие.

Бъркани яйца с аспрежи и чеснови крутони

Така открих едно прекрасно предложение от  cooking.nytimes.com, което освен бързо, се оказа и гъвкаво за импровизации. Вместо чоризо, използвах бекон, но ти може да използваш панчета или шунка. От коментарите под рецептата може да ти хрумнат и други вариации – някои вече са я приготвяли със сушени домати, а идеята за добавяне на скариди много ми допадна, затова опитах и така. Прясно настърган пармезан за завършване също ще бъде добро попълнение.

Бъркани яйца с аспрежи и чеснови крутони

Това, за което трябва да се внимава в приготвянето на ястието е да не се преготвят аспержите и яйцата след това. Аспрежите трябва да останат крехки, а яйцата да се сготвят само докато стегнат, но да останат кремообразни и пухкави. Чесновите крутони контрастират с хрупкавата си текстура и допълват с вкус, затова не ги пропускай.

Бъркани яйца с аспрежи и чеснови крутони

Бъркани яйца с аспержи и чеснови крутони

Рецептата е адаптирана от cooking.nytimes.com.

За 2-3 порции като основно или 4-6 порции като допълващо ястие.

За крутоните:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 скилидки чесън, обелени и смачкани
  • 4 големи филии хляб от предния ден, нарязан на кубчета
  • сол и прясно смлян черен пипер

За бърканите яйца:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 60 г бекон, нарязан на кубчета
  • 500 г аспержи, почистени и нарязани на парчета с дължина 3-4 см
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, накълцана на ситно
  • 8 големи яйца, леко разбити
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 2-3 супени лъжици нарязан пресен магданоз

За крутоните в тиган се нагрява зехтинът на умерен котлон. Добавят се скилидките чесън и се запържават около минута докато се зачервят леко. Изваждат се и в тигана се добавя нарязаният на кубчета хляб. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. Разбърква се хубаво, за да се овалят всички кубчета в мазнина и се готвят на умерен котлон 8-10 минути или докато станат златисти и хрупкави. Разбъркват се често за да се сготвят равномерно. Когато са готови се прехвърлят в чиния и се оставят да се охладят.

За яйцата в същия тиган на умерен котлон се загрява една супена лъжица зехтин. Добавя се беконът и се запържва 1-2 минути докато започне да променя цвета си. Добавят се аспержите и се готвят 4-5 минути като се разбъркват периодично. Аспержите трябва да останат хрупкави и стегнати. Добавят се пресният лук и чесънът и се разбъркват около минута.

Междувременно яйцата се разбиват леко с вилица или телена бъркалка и се посоляват със сол и прясно смлян черен пипер. Изсипват се в тигана при аспрежите и се готвят 2-3 минути като се разбъркват постоянно по следния начин: с дървена лъжица или шпатула яйцата се разбъркват от периферията на тигана към средата, като с лъжицата или шпатулата се остъргва дъното на тигана. Може да проследиш тази техника във видеото от Clean & Delicious (от 1:48 минута). Яйцата се готвят докато стегнат, но да останат кремообразни и пухкави.

Сервират се веднага поръсени с крутоните и пресен магданоз.

Бъркани яйца с аспрежи и чеснови крутони

Още рецепти с аспержи

Други ястия с яйца

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Бъркани яйца с аспержи и чеснови крутони е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 05/01/17 01:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/E8cKsucOmzQ/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване