Thalloderma Shop
05/02/17 10:22
(http://ivo.bg/)

Не (само) паралелна държава- направо държава без паралел

Днес е ден за размисъл- последен ден от дългата управленска ваканция от близо половин година, която Борисов си уреди  чрез предизвиканите от него извънредни парламентарни избори, резултатът от които е “прочистване” на Народното събрание от разни неподвластни на Кремъл елементи в духа на “пожеланието” на генерала от КГБ Решетников, пълно отсъствие на дясно народно представителство ( извън това на ГЕРБ, доколкото то може да бъде нарично дясно)и тър(г)жество на държавния националпопулизъм.

Терминът не го измислям аз. Прозвуча тази сутрин от устата на един анализатор в студиото на БНТ. Повод беше съобщението на друг коментатор, че германско изследване между 550 експерти в страните от ЕС е показало категорично, че не Ислямска държава, не тероризмът и бежанците са главната заплаха на континента, а популизмът.

“Добро утро”! Това научно откритие със сигурност е обосновано с прословутата германска точност. За да му повярваме обаче изобщо не е необходимо да четем доклада. Достатъчно е да се огледаме в нашата лаборатория “като една човешка длан”, където популизмът, каращисан с национализма, избуя до степен, че вече не може да бъде прикриван с нищо, освен с воала на ЕНП, която продължава да легитимира от Брюксел ГЕРБ като дясна партия, сякаш не се вижда от там див(н)ия популизъм на Борисов и компания.

Борисов, всъщност, само формално беше в управленска ваканция. През цялото време, дори и по отношение на служебното правителство, назначено от предполагаемо опониращия му президент Радев, Борисов дърпаше конците на държавата. Поредното доказателство беше, че не президентът, не премиерът Герджиков, а тъкмо той бяха потърсени за тревожен разговор от македонското държавно ръководство в нощта на погрома над Собранието в Скопие миналата седмица. Не че Борисов в случая има някаква “вина” за македонската инициатива, но е показателно, че истината в чии ръце е реалната власт в България не е тайна дори и в маргинална държава, като Македония.

Ще напиша отново, за да продължавам да изпитвам “любопитството” на медиите, които отказват да го проявят по толкова важен въпрос. Борисов се изявяваше по абсолютно същия начин и по време на служебните правителства на президента Плевнелиев. В края на август 2014 г. , в качеството си на партиен лидер и премиер в оставка, т.е. на никакав сред подобните политици в юридическо отношение по формален признак, се е скарал на служебния премиер Близнашки. Казал му да предотврати посочването на Русия като източник на заплаха за България, спомената в подготвяния от министерството на отбраната документ “Визия 2020”. “Интересно” е, че Борисов е могъл да поиска от президента Плевнелиев, назначил министър-председателя, да свърши тази черна работа, но е предпочел ( или му се е наложило, заради отказ на Плевнелиев?), да се намеси лично.

Не се учудвам, че срещам пълно мълчание по въпроса от страна на “засегнатите”, както и като (липса на )отзвук в медиите, във връзка с провереното от сигурни източници мое твърдение, че Борисов се е обадил на проф. Близнашки и без да има никакво право на това му е наредил проектодокументът да бъде прекроен в угода на Путин.

Пръв прогнозира, че това наистина ще случи не друг, а Румен Петков от АБВ. Самодоволната прогноза на този стар съзаклятник на Борисов по линия на топлата им връзка с Георги Първанов се сбъдна само ден по-късно. Запитан от мен в рамките на специално интервю за книгата ми “Течна дружба 3” президентът Плевнелиев беше достатъчно ясен в отговора си: “ Когато контролираш немалка част от политическата система на една държава, то много по-ефикасно е ( Москва- бел. И.И.) да реагира през български политици- квази патриоти”.

Самият Велизар Енчев, пак в екслузивно интервю за книгата, използва класическия похват на политка, когато иска да потвърди основателността на въпроса, без да се ангажира де юре с отговор “да”. “Без коментар”, заяви той, когато му зададох въпроса дали може да потвърди, че Борисов е наредил на Близнашки промяната в документа.

Така че, нищо ново под “премиера – слънце”, който управлява дори и без да е на власт по документи. В този смисъл имаме не просто “паралелна държава”, а държава без паралел, в която нищо не е такова, каквото изглежда по отношение на едноличното властване на един човек. И другаде се случват какви ли не паралелни “действителности” (например в рамките на кадрила с кадруването на Путин при рокадите му с Медведев), но рецидивизмът на Борисов в това отношение е наистина без паралел.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване