Thalloderma Shop
05/03/17 10:49
(http://ivo.bg/)

Борисов натискал Нинова да се вземат коалиционно, а тя геройски изтърпяла цял месец

Да избирам между ( позицията на) Корнелия Нинова и Георги Гергов в партийната им свада е точно толкова невъзможно за мен, колкото да реша дали да гласувам за някого, който много иска да бъдат свалени санкциите срещу Русия като “алтернатива” на друг, който си мечтае за същото и дори не се притеснява да си го каже, преди да му наредят да послъгва по темата в името на “дясната” политика на ГЕРБ. Като Румен Радев и Цецка Цачева в бутафорната им предизборна битка миналата година.

Ползата от партийните скандали обаче е, че при гасенето на пожара неминуемо лъсва някоя и друга истина. Така съкварталците в общия български дом получават шанс поне малко да се осведомят какво става в “къщата на ужасите” в действителност. Не че много се стряскат от видяното и си взимат поука за следващите избори, но все пак е “бонус”.

Така Нинова изрече днес, според мен, истината, че от ГЕРБ и лобито на ГЕРБ в БСП са я натискали за голяма коалиция и това е причината за скандала с феодала (  употреби тази дума в множествено число, но стана ясно, че и тя най-после прозря феодала в лицето на Гергов). Ама пък и тя се оказа държелива на натискане пред таквиз ухажори!

Ако трябва да сме точни в превода, на практика Борисов е натискал Нинова, но понеже това звучи доста неприлично Нинова придаде общопартийно звучене на думата натиск, макар всички да знаем, че такова нещо като ГЕРБ няма, когато става дума за важни решения. Има само Борисов.

Няма да се връщам с припомняне на подробности назад колко пъти съм твърдял през последните повече от три години, след първата абдикация на Борисов от премиерския пост, за да изтъквам , че съм познал. Много пъти съм писал и казвал, че мечтата на Борисов е да се изяви като Меркел в панталони, обединявайки в широка или голяма коалиция БСП и ГЕРБ по подобие на управлението в Берлин. Още по-често пък самият Борисов е отричал този свой неистов мерак и дори пращаше обслужващите го десни ръце Цачева и Цветнов в най-гледаните телевизии да ме опровергават ( с лични нападки към моя милост от страна на Цачева).

Истината обаче е доста огнеупорна понякога. Изпод пепелищата на пожара в БСП лъсна този факт, който Нинова употребява за своя самозащита пред вътрешните й врагове, които са я натискали заедно с Борисов или от негово име заради апетитната цел да ги допуснат и тях до баницата на управлението, че са огладнели напоследък. На Гергов направо лигите му течаха, като говореше за властта вчера в студиото на БТВ. Борисов , меко казано, е бил готов да им резне тлъсто парче, за да им запуши истите и да си раздава зелника по-нататък спокойно. Но като стане дума за политическо оцеляване, Борисов му резна стола в БСП в София и панаирните амбиции в Пловдив.

При предишния подобен случай на съблазняване на столитницата през есента на 2014 г. победителят Борисов е предлагал цели 4 министерства на БСП без да има нужда непременно от гласовете на партията да формира мнозинство и кабинет. Но при сбъдване на тази хипотеза пък нямаше да му се налага да търпи разни “либералчета” и “жълтопаветници” да му се мотаят в краката, а щеше да си управлява със себеподобните си другари и другарки по хаджилък в Правец. Хаджиборисов и Хаджимиков, така го беше намислил. Сега е опитал с Хаджининова.

И сега беше готов да финтира превъзбудените край властовата трапеза националисти, ако от БСП му бяха пристанали. Но от “Позитано” предпочетоха да удължат столетния си политически живот с надежда да осребрят тази дългосрочна инвестиция при следваща възможност.

Нинова се опитва да ни убеждава, че е отказала по принципни съображения. Тя така си лъже. Не й обръщайте внимание. Лъга за срещата си с Решетников. Излъга, че ЕС ни пречел да си продаваме киселите краставички на любимата й Русия, докато позволявал в същото време на корпорацията Мерцедес да работи там ( лъжа “две в едно” без подсладтели но с консерванти).  Сега обаче има нужда да каже неудобната за Борисов истина, че цял месец е било ад, толкова много я е натискал. Той я натиска, тя се дърпа. Той пак я натиска, я тя продължава да се дърпа, ама тайно, че да не вземе да спре да я задиря. Като при петела и кокошката, която си мислела дали не бяга прекалено бързо пред него.

Е, какво да кажеш за това “семейство Ад(амс)”?

Кой лъже повече- отричащият очевидното Борисов, който се похвали дори, че е предлагал на Нинова поста председател на Народното събрание ( както и на предшественика й Михаил Миков), или на системно лъжещата преди избори, но внезапно проговорила за истината днес Нинова, когато реши да заложи на стария партиен лозунг “ винаги верни на партията”?

Поведението на Борисов, който привлича бивши сини лица или лица на синьото в политиката ( както преди Николай Младенов за външен министър или Нено Димов,  министър на екологията сега), му диктува същото отношение и спрямо бивши червени емблеми ( като Божидар Димитров или като дългогодишния висш фактор във формирането на външната политика на БСП Деница Златева, пожелана за новото правителство от Борисов). Как точно ги спазяряват, той\ те си знаят. Но явно го бива на тази борса на труда, както се видя от най-успешния му личен пробив, отстранявайки от парламента атакуващатата го както никой друг вляво Мая Манолова. “Просто” я съблазни с поста омбудсман на републиката- не баница, а направо сладка баклава, гарантираща за много години удобна публична позиция за беззъба критика без споменаване на партии и имена от страна на бившето острие на БСП в парламента. Подобен номер със зъболекарските си клещи е готвил и за Нинова – златна корон(к)а и затворено чене едновременно.

Ситуацията с привличане на емблематични имена отляво и отдясно напомня на последните година-две от управлението на БКП. Тогава изведнъж се отпуши небивала кампания по засмукване в партията на млади и известни хора със собствена физиономия пред обществото, оказали се внезапно много нужни с имената си в условията на пагубната за българските другари перестройка с нейната проклета гласност, т.е. разкрепостяване на свободното слово. И в това отношение Борисов отново се изявява като добър ученик на Живков. Направо го надгражда. Не случайно първото, което направи Нинова в качеството на победител в битката за партийния връх миналата година, беше да заведе на поклонение в Правец своя екип в стила на мафиота, който окървавява сподвижниците си, за да няма връщане назад от поетия път. “ И си си кланял на паметника на Живков, както Борисов- няма как да се дърпаш, че не си като всички нас”, означаваше този ритуал.

На това му се казва конкуренция. Без Живков, но по Живковски неговите днешни клонинги се борят за надмощие и не ни остава друго за момента, освен мощно да ги освиркаме. По домовете си на този етап. Пък дай Боже и да ги отсвирим някой ден от терена, на който си рзменят вратичките след някое и друго полувреме мачлета в играта на управлавящи и опозиция.

 

НА СНИМКАТА: Борисов подарява на Нинова велосипед, тя се дърпа ( а всъщност съветски войник краде велосипед от сънародничка на Меркел в Берлин 1945 г.)

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване