Thalloderma Shop
05/05/17 21:00
(http://ivo.bg/)

В НАТО сме на дъното на съвместимостта със съюзническите стандарти – както и в ЕС

Вече 13 години след приемането на България в НАТО страната ни продължава да бъде оставач Номер едно в клуба (и) по следния показател: най- задръстен с руско\съветско оръжие съюзник.

Този факт е сред индикаторите, които говорят за съответното руско влияние в отбраната.

Както при “шегата” ( “той е глупав, но за сметка на това е грозен”), но не на шега,  България също така дефилира с най-малко натовско въоръжение в рамките на Северноатлантическия пакт.

Изводът се налага сам:  тук умишлено се поддържа най-малка оперативна съвместимост с НАТО.

Gripen остава неизгодният от трите предложени на България варианти за нов изтребител на въоръжение в българската армия. Но е “хорош” за Русия като неамерикански, ненатовски и по-слаб самолет, по-лесна плячка за нейната авиация.

Иначе, България остава „от НАТО”, а останалото е „опростенчество”, както казва един от известните комунисти в България от димитровградския гарнизон и правоверен русофил, станал президент на страната ни.

По времето на комунизма имаше “Варшавски договор”.  Парадоксално , по името на най-бунтовната спрямо съветския колониален диктат европейска столица, се наричаше въоръженият до зъби “отбранителния щит” на агресивната по своята доктрина съветска комунистическа завера.  В нейните рамки България се престараваше пред Москва да докаже, че е най-съветската външна република и “вътрешен човек” за външна употреба на повикване.

Днес, във времето на неосъществената докрай по западните стандарти демокрация и в рамките на членството в НАТО, управляващите ( вкл. задкулисно) България пак се натискат най-много пред Москва да докажат, че сме най-налеч от алианса.

Коментаторът в ivo.bg AWACS предлага експертен анализ по темата.

SAAB 39 GRIPEN ИЛИ F-16 FIGHTING FALCON?

Нова „сполука” за България?

 

Политиката зад наклоняването на избора на новия изтребител на България към шведския Gripen е поредно подчиняване на управляващата в страната ни Пета колона на пореден натиск на Кремъл. Все още има възможност правителството да промени решението си и парламентът да го потвърди, но нещата изглеждат предрешени.

 

Директива от Кремъл навярно е получена отдавна чрез многобройните контакти на представителите на руското правителство и КГБ. Генерал С. Наришкин, председател на руския парламент, генерал Л. Решетников, директор на Руския институт за стратегически проучвания и техния колега посланик А. Макаров знаят как посланието да достигне премиера Б. Борисов, президента Р. Радев, когото мнозина наричат руски резидент в България и техните съюзници: водачите на на бившите комунисти К. Нинова и „патриотите” Н. Каракачанов, В. Сидеров, влизащи сега в новото правителство на Борисов и навярно поставяли свои искания.

Много вероятно е Русия да изпитва заслужени опасения от ново американско оръжие край себе си, след като заради неспирната ѝ агресивност такова вече има в Полша, Румъния и другаде.

 

1) Проста стратегическа логика:

– За Русия е по-изгодно всяка страна от НАТО, включително България, да има по-слабо оръжие и да стои на позиции по-далеч от НАТО и САЩ, а и да се вслушва повече в Москва, отколкото в Брюксел и Вашингтон.

– За Русия е също по-изгодно присъствието на САЩ във всяка страна от НАТО да бъде по-слабо, докато руското влияние в нея да бъде по-силно.

– По времето на руската военна окупация на Източна Европа след Втората световна война, поддържана като Варшавски „договор”, не бе допускано отклоняване от руската военна доктрина и политика на въоръжаване. България, 100% въоръжена с европейско и собствено оръжие, след септември 1944 г. скоростно е превърната в послушен военен сателит, въоръжена до последната гайка с руска/съветска или руско-лицензна продукция. Днес може да се каже, че САЩ и съюзници от НАТО проявяват спрямо България недопустима толерантност в деликатния сектор на СИГУРНОСТТА. Разбира се, не те, а България трябва да решава проблемите си, и те са я оставили тя да го прави, верни на плурализъм, толерантност, демоктратичност. Но точно заради това, поради запазеното руско влияние и обвързаност, силното руско лоби 30 години използва всяка възможност за заиграване със сигруността в полза на Русия. Можеше ли във Варшавския договор да има отклонения извън червената линия на Москва? Можеше ли тогава да не се купува руско оръжие и се ограничава присъствието на Русия в България?

 

2) Обикновена политическа игра и връзка с Русия:

– Борисов вече нарече американските самолети „бръкми”. Той заклейми „газенето на българската земя от американски танкове”, при положение, че става въпрос за известни, редовни, планирани съвместни военни учения. През лятото на 2006 г., когато основа неговата партия Герб и започна успешната му политическа му кариера, Борисов се появи в Москва като единствен чуждестранен и награден гост на КГБ. Политиката на угодничене на Борисов, нарекъл се „най-голям приятел на САЩ и на ЦРУ в България” а и „европейски гражданин”, допълват още много факти. През 2009 г. Борисов изтъкна в интервю „Моята любов е МВР”, потвърждавайки създавания от 1917 г. стереотип в съветската държава и комунистическите държави под руска окупация след 1944 г. милиция и „държавна” сигурност да са поставяни преди армията в приоритетите на националната сигурност и да са доминиращи спрямо нея. През 2016 г., без никога да е посочвал български или европейски държавник за добър професионалист, Борисов с лекота обяви външния министър на Русия С. Лавров за „най-добър дипломат в света” и подари преди това куче на В. Путин, докато сподели как мъченически „гласува с ръчичка” неприятни съюзнически решения в Брюксел, вместо провеждане на политика „да не дразним Путин” (както изтъква ИВО), т.е. „Да радваме Кремъл!”.

– Борисов поначало желане новите бойни самолети на България да са други, а не натовски или американски. Той никога ясно и категорично не е заявил самолетите да бъдат от съюзническа страна от НАТО.

– Радев също няма становище тези самолети да са американски или съюзнически.

– Радев дълго време пречи на модернизирането на българската авиация като съюзническа, включително като командващ на въздушните сили. Той задържаше да няма покупка на нови самолети от съюзническа страна, с което в българската авиация да остават максимално дълго време единствено руски самолети. Радев поддържаше българските самолети МиГ-29 и двигателите им да бъдат ремонтирани не в съюзническа държава, Полша, а в Русия, при положение, както казва министърът на отбраната Николай Ненчев (2014-2017), че ремонтът в Полша е по-изгоден като дадени гаранции, срок и стойност. С победата на Радев на президентските избори през 2016 г., правителсвото на Борисов потвърди преминаване към закупуване на готови двигатели от производителя в Русия с изоставяне на сделката с Полша, започната през 2015 г. след препоръката на НАТО страните-членки да се въздържат от сътрудничество с Русия заради агресията в Украйна. Поначало Радев не е излизал и публично със заявление текст относно съсоянието на българската авиация, необходимостта от модернизиране и перспективи за развитие, продължавайки притискането ѝ в руското й блато.

– Станал президент, първата стъпка на Радев бе да вземе български самолет „от НАТО” Спартан, и долети в ЕС-Брюксел, където да се опълчи от името на Русия срещу съюзническата политика на „безсмислени” санкции заради агресията, но да намери отпора на председателя на ЕК Ж.-К. Юнкер. Радев също е на становища точно обратни на ООН, ЕС и НАТО, за анексирането на Крим, изтъквайки, че той си е станал „де факто руски”.

– Борисов и Радев използваха момента на служебното правителство на О. Герджиков със също удобния червен министър на отбраната, С. Янев, член на социалистическата партия – факт, който той се стреми да прикрива, а да изтъква евроатлантизъм. Накратко, Борисов, Радев, Нинова и останалите, подтиквайки служебното правителство на Герджиков, “измиха ръцете” си с него като решило въпроса, поставяйки страната пред свършен факт.

 

3) Сравнението F-16 – Gripen е изцяло в полза на F-16:

 

–  Швеция е страна, приятелска на НАТО и САЩ. Шведското производство на оръжия и всякаква техника е цененоо в цял свят: здраво, трайно, качествено  (самата SAAB, произвеждаща и едноименни автомобили, означава „Шведски Аероплан ООД”). Но Швеция не е страна от НАТО. Когато са изпращани за страна от НАТО, самолетите Gripen се модифицират в съответствие със стандартите на организацията. Оръжейните проекти и производство на Швеция не са като на страна от алианса, правеща поначало оръжейното си производство и с този пряк замисъл.

 

– Самолети F-16 досега са произведени 4573 броя! Самолети Gripen досега са произведени само 247.

– F-16 са на въоръжение в 25 страни: САЩ 957, Румъния 12, Гърция 155, Турция 237, Полша 48 плюс 70 в процес на обсъждане, Холандия 61, Белгия 49 (една от първите в НАТО, закупили ги), Дания 43, Норвегия 74, Португалия 25, Израел 236, Пакистан, Египет, Венецуела, Чили и т.н.

Gripen са на въоръжение и в процес на доставка само в 4 страни: Швеция 200, Унгария 14, Чехия 14 и Южна Африка. Тайланд и Великобритания използват няколко Gripen за учебни самолети. Други страни обсъждат възможни доставки, но засега не закупуват. За Унгария и Чехия самолетите са станали привлекателни основно заради изгодната им лизингова оферта. Унгария е имала желание да си достави F-16 и дори да ги произвежда, но през 2001 г. правителството на В. Орбан, известно с русофилство, като при Борисов, преминава към Gripen.

 

– Най-големите европейски купувачи Белгия, Дания, Холандия, Норвегия са провели през 1970-1980-те години продължителни проучвания и са предпочели F-16 пред Gripen, анло-френските Jaguar, френските Mirage и други предложения.

 

– В много страни от НАТО съществува разнообразна инфраструктура по проекта F-16. Това са поддържащи и ремонтни бази, линии за производство на части и сглобяване, центрове за подготовка и много други. Подобни има в различна степен в съседните Румъния, Гърция, Турция, като в последната, където F-16 е основен изтребител, има голям завод за производство на елементи, сглобяване и тестване.

Проектът Gripen има неголямо външно сътрудничество, най-вече с британската авиоиндустрия (ВАЕ), с център за развитие във Великобритания. Поради разкрити големи корупция, подкупи и машинации преди няколко години този център среща силни затруднения в работата си. По-ограничено е сътрудничеството по проекта с Дания и Норвегия.

 

– F-16 има солидна бойна история: 40 години биография са съставили дебело портфолио на доказан, способен боен самолет.

В САЩ са били отчетени включително Корейската и Виетнамската война при разработването му. Самолетът е участвал в стотици конфликти и мисии: от авиацията на САЩ (USAF) в Ирак, Афганистан, Либия, Близкия Изток и другаде; авиацията на Израел (IAF) в Ливан, Сирия, Ирак (включително с популярните операции „Попово прасе”, „Опера” и други, унищожили стотици руски/съветски ракетни установки, самолети и други цели); Холандия (RNLAF); Турция (TAF) и др. Днес американски, европейски, арабски и други въздушни сили, в коалиционни групировки участват ежедневно с такива самолети в атаки срещу Ислямската държава в Близкия изток, срещу терористи в Афганистан или патрулират из Източна Европа.
По този начин, най-големи и  най-професионални авиации в света, от западни съюзници и близки до тях, са въоръжени с F-16, продължавайки да не се отказват от тях.

Gripen няма солидна професионална история. Не са известни сражения той да е участвал срещу противникови самолети, още по-малко руски. При ангажирането на Швеция в подкрепа на операцията на НАТО в Либия през 2011 г. нейните авиосили (SAF) участват за 3 месеца с 8 самолета, когато изпълняват 650 полета само за разузнаване в интерес на НАТО.

 

– През 2012 г. известен в Швеция пилот и експерт по Gripen, в заявление пред  парламента на страната (Riksdag) изтъква, че през 2020 г. сегашните самолетите Gripen ще бъдат вече остарели за въздушен бой и няма да съответстват на основните противникови самолети на Русия относно: двигател, оръжия, товароносимост, стелт-капацитет, бойни способности, сензори и радари. Експерти са на мнение, че и през 2017 г. не е съвсем ясно с какво ще бъдат подменени самолетите тогава от Швеция. В същото време, основните самолети на САЩ вече имат проектирани и разработени следващи поколения модели, отговарящи на следващи поколения руски заплахи.

 

– По повечето технически параметри като маневреност, таван на полета и други двата самолета са подобни.

Но F-16 носи повече оръжие, има по-голяма скорост и по-мощен двигател. Това го потвърждава като повече ефективен по основни параметри.

 

– Съобщение от април 2017 г. на американските въздушни сили съвместно с производителя Lockheed Martin казва, че е взето решение F-16 да продължи да бъде използван и след 2048 година, което означава да бъде отново модернизиран с добавени нови хиляди полетни часове, с което самолетът става безпрецедентен не само в историята на американката авиация, но въобще: една от най-успешните платформи от своето поколение.

 

– С постоянните програми за модернизация, F-16 ще продължи още години да е основен изтребител в другите страни-ползватели. Ако такива самолети са „бръкми”, според неграмотното ниво на Борисов, няма нито САЩ, нито западноевропейски съюзници, нито съседите ни Румъния, Гърция, Турция, да бъдат така глупави да се занимават с такива таратайки, включително купувани втора ръка. Освен това, както отбелязва министърът на отбраната Николай Ненчев, при осигуряване на F-16, след това по-лесно може да се премине към подобен американски, отново съюзнически самолет.

 

– Във връзка с всичко дотук, единствено България би направила поредното си изключение да прекъсне съюзническа верига, попречвайки на НАТО и в случая САЩ заради силното си руско лоби и натиск на Москва. По-стабилно присъствие на НАТО и САЩ на Балканите и Черноморието не означава „тяхно” колониално „стъпване” тук, както е в представите на „граждани”, левичари и „патриоти”, а начин за увеличаване на българската и общата сигурност.

В интервю министър Ненчев изтъква, че в щаб-квартирата на алианса в Брюксел той е бил питан ДАЛИ БЪЛГАРИЯ ИМА НАМЕРЕНИЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА СЪЮЗНИЧЕСКИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ В НАТО!? А доклад на НАТО от 2015 г. вече ясно посочи, че „България е преди всичко консуматор на (колективна) сигурност, а не генератор (на сигурност)”. Положително решение относно Gipen ще бъде представено от правителството като гениално необходимата и навременна развръзка, докато всъщност няма да даде нужния отговор на нито един от съществуващите проблеми.

Увеличаване на американско присъствие в района ни чрез доставяне за България на американски самолети е необходимо за Америка, изпитваща заплаха откъм Близкия Изток, Черноморието по същия начин, както и страни в него. Това не е измислен и преувеличен претекст, тъй като САЩ осигуряват сигурността си на далечни граници, а разклащането ѝ там само води до разкащането на съюзническата сигурност и оттук на целия алианс и всяка страна в него. Такава зависима страна е България, която един ден може да потърси помощ, пред лицето на това, което става в съседен Крим и се случи в Черна гора. САЩ са основната страна в НАТО, даваща НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗХОДИ ЗА НАТО И ЗА СИГУРНОСТТА НА ЕВРОПА. Ако не на американската сила, на кого друг разчита най-напред НАТО – на разбиранията за асфалта и угодническия популизъм на Борисов ли? Доставяне на американски самолети прави и България по-добър СЪЮЗНИК на НАТО и Америка и я прави ПО-СИГУРНА.

 

– Министърът на отбраната Янев изтъква, че основната причина за насочване към офертата от Швеция са били изгодните финансови условия, включнващи лизинг и офсет. Това не е съвсем вярно, тъй като включвайки всички параметри на сделката, американското предложение дългосрочно е по-изгодно, но тук очевидно играе роля не моментът „ефективност”-перспективност, а „да не дразним Русия”. Съобщения в пресата в България сочат договаряне на 8 самолета Gripen за страната ни за 745 млн. Евро или 1,5 млрд. лв, а съобщения на пресата в Румъния казват за румънските 12 самолета F-16 цена от 628 млн. Евро или 1,3 млрд. лв. Друга лъжа е разпространяваната представа, че предлаганите F-16 били някакви консервирани вехтории, т.е. самолети, извадени от нафталини с паяжини, и навярно скърцащи при употреба. Също лъжа е, че F-16 били с „остатъчен ресурс”, което е използван русизъм за последни часове останал живот. Нима толкова много страни, ползващи самолета, са толкова масово глупави да не го подминат гениално като правителството на Борисов?

В допълнение, обягването от правителството и на европейското предложение за Eurofighter Typhoon е също нелоялно, тъй като в проекта са ангажирани съюзници от НАТО: Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания. Произведени са 500 самолета, на въоръжение в страните-производителки, и също Австрия и няколко близкоизточни арабски страни.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване