Thalloderma Shop
05/10/17 05:22
(http://patepis.com/)

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия)

С Цветан заминаваме оттатук Байкал – днес той ще ни води до главния будистки манастир на Русия – Ивилгиснкия дацан. Приятно четене:

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия)

Безсмъртният лама от Иволгинския дацан

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Иволгински дацан

На 5555 км от Москва сред мъртвите сибирски полета е

Иволгинският дацан – главният център на будизма в Русия

Будисткият манастир (Тугэс Баясгалантай Улзы номой Хурдын Хиид) или (Манастирът, който е основан на мястото, където се върти Колелото на Знанието, носещо Щастие и преизпънено с Радост) притежава една безценна реликва – нетленното тяло на Великия лама – Хамбо лама Даши – Доржо Итигелов.

Будистките монаси казват,че има три страшни неща, които могат да се случат на човека: Това са красотата, славата и богатството. Ламата Итигелов казва още, че будизмът не е религия, не е наука и не е философия. Това е свобода. Всичко останало проихожда от нашия свят на страдания и вещи.

Най-съвършенното при хората, че те накрая умират. А най главното достижение на човечеството – осъзнаването на смъртността на човека.

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

В 1852 г. на света се появява Итигелов. Той има за нас шокиращо отношение към смъртта.

Той е погребан в 1927 година. През 2002 него го изкопават. За изминалите 75 години неговото тяло е нетленно без консерванти!Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Днес ще навършат 15 години откакто лама Итигелов е сред нас. Тук. Той не се променя. Той има непознати за нас топли ръце, които можеш да докоснеш и дори да се ръкуваш. Леко е брадясал. Той се изпотява. В тялото му протичат забавени физиологични процеси. Той си седи безсмъртен в градината или в двореца без климатик сякаш заспал с изправен гръб в поза лотус, без да се поддържа от апарати, въпреки всички закони на биологията и физиката, физиологията и гравитацията.

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

От филма „Самсара“ знам колко трудно е за един монах да се събуди от този медитавен сън. Все пак будистите поемат пътя на безсмъртието, като с медитация целят да прекъснат прераждането и да изпаднат в пустотата (нирвана). Път, който е диаметрално противоположен на пътя на христианите, които се стремят към вечен живот след Възкресението на мъртвите след Страшния съд.

Затова мечтая да се срещна с този феномен на безсмъртието

Той се намира във възкръсналия след указ от 1945 на Сталин дацан в Иволгинск край Улан – Уде. Факт, който е необясним не само за Далай лама, но за всички свидетели за унищожаването на всички будистките манастири през 1937 от атеистите – комунисти в СССР.

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Въпреки, че не сме улучили официалните дни за поклонение, когато тялото на лама Итигелов напуска своя дворец на носилка, тайно се надяваме да имаме шанс да го зърнем.

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

След 6 денонощия в спалните купета на РЖД пристигаме на нашата последна спирка на Транссибирската железница –

Улан – Уде

По пътя сме спирали още 8 дни в: Москва, Казан и Великий Болгар, Екатеринбург, Иркутск и Байкал. Смятаме оттук да продължим с автобус до Улан – Батор, защото така е най-икономично в сравнение с влак или самолет. Отказахме се от варианта да заобиколим с влак Монголия и директно да навлезем в Китай и затова си взехме още в София виза за Монголия.

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

На перона ни посрещат трите сибирски мечока

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

„Три медведя“или свежа глътка от природата на светлото пиво 🙂

Един любезен руснак със смартфон ни показа откъде да вземем маршрутка до автогарата в Улан Уде за 10 рубли

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Флаш – моб на Площада на съветите под носа на Ленин

Дивите коне на Прежевалски? – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Дивите коне на Прежевалски?

Заедно с Антон Павлович ще изпием оригинално италианско еспресо във Верхнеудинск преди да продължим за Монголия – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Заедно с Антон Павлович ще изпием оригинално италианско еспресо във Верхнеудинск преди да продължим за Монголия

В чайната на музея на Верхнеудинск (Улан – Уде) – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

В чайната на музея на Верхнеудинск (Улан – Уде)

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Безспорно за мен Кубрат Иванов е покръстен волжки българин. Той пръв изследвал бреговете на „морето Байкаль“ и съставил първата му карта през юли 1643 година.

Тогава на московския трон бил Алексей Михайлович – вторият цар от династията Романови, баща на бъдещия император Петър Първи
Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Тогава руските казаци (като канадските трапери!), придвижвайки се на изток, завладявали безкрайните простори на Сибир. Отрядът на Курбат Иванов, състоящ се от 74 коболски казаци, достигнал да горното течение на река Лена, след това по нейните притоци излязал на брега на Байкал

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

За продължаване на пътешествието по езерото, което по размерите си е почти като море, били построени здрави лодки. Освен карта на Байкал, Кубрат съставил още няколко географски описания на райони на Сибир. След това оглавил морска експедиция към бреговете на Чукотка. За заслугите бил произведен в дворянски чин

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Улан Уде

На централния булевард Арбат срещаме малкият Вова, който ни показва новата си количка, но не знае къде е майка му? (Междувременно тя митка със зелената фланелка сред гълъбите!)

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Как двама чужденци без регистрация в Улан – Уде да обяснят на полицая, че са намерили едно дете, а не са го откраднали? 😉

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Споко без рев! Разтревожената мама се появява след 10 минути за да вдигне своя състезател от пистата 😉 Най-голямото утешение в живота на човека са добрите дела според Буда и Христос

Накрая нашата любезна CS бурятка ни отвежда пеша до автогарата – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Накрая нашата любезна CS бурятка ни отвежда пеша до автогарата

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Над касата се вижда че основната туристическа забележителност в Бурятия е Иволгинският дацан. Билетът от Улан Уде през Кяхта до Улан Батор е 1400 рубли. Но за пенсионери е 1200 рубли!

Улан Уде, Бурятия, Русия

Пред автогарата спира маршрутката №130 от Иволгинск, която ни отвежда до гаража за 10 рубли. Оттам взимаме първата маршрутка за 30 рубли за 30 км. Тя вече е претъпкана и затова не спира на другите спирки в града, какъв късмет!

Преминаваме над Червената река или Улаан Уде – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Преминаваме над Червената река или Улаан Уде

Винаги се намира още едно място за майка с деца в маршрутката – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Винаги се намира още едно място за майка с деца в маршрутката

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

На площада в

село Иволгинск

ни чака манастирската жълта маршрутка до село Верхная Иволга, която за 6 рубли ни закарва до манастира

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Иволгински дацан

Ето го

дацана (манастира)

със стадиона до него. Входът в него е безплатен за нас, защото не взехме за екскурзовод монах.

Влизайки в дацана Вие трябва да обходите храмовете (дуганите) по часовниковата стрелка и да въртите по пътя си молитвените барабани (хурде) с начертани върху тях мантри като оставяте малки монети в касичката

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Вляво и вдясно са дървените изби – жилищата на студентите и преподавателите. Тук на площ от 5 декара от 1991 се разполага будисткият университет „Даши Чойнхорлин“(Земята на учението за щастието) с 5 годишно обучение на 100 стУдети от цяла Русия

Храмът на Зелената Тара (Ногоон Дара Эхэ дуган) – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Храмът на Зелената Тара (Ногоон Дара Эхэ дуган)

Скъпоценият камък, изпълняващ желанията – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Скъпоценият камък, изпълняващ желанията

Според легендата, към този камък се е докосвала богинята Ногоон Дари Ехе (Зелената Тара), като е оставила отпечатък от своята длан. Задната страна на камъка е обработена от майсторите на Иволгинския Дацан и в август 2007 този скъпоценнен камък е бил монтиран на територията на дацана. Над него е малката статуя на Зелената Тара.

Правейки обиколки около Скъпоценния камък и докосвайки се до него, можете да се молите за изпълнение на благите си намерения.

Също може да проверите, дали желанието ще се сбъдне. За тази цел застанете зад начертаната линия и задавайки своето желание трябва със затворени очи да доближите и да попаднете с дланта на ръката си (лява или дясна) точно в Скъпоценния камък. Ако Вие не сте докоснали нищо друго освен камъка – тогава ще се сбъдне вашето желание.

Да бъде благо! – завършва надписът на бележката вляво.

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Лъв

В нозете на лъва поставих квитанцията за:

ЮРООЛ (за достойно прераждане)

на нере (име) Соня.

Ургел (пожертвани) 2 тух. ( руб. )

Все пак друго си е бурятската кирилица 😉

Храмът на Зелената Тара - Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Храмът на Зелената Тара

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

От обиколките в кръг вече сме уморени и огладняли влизаме в бурятския ресторант вляво. Уви, не успяхме да достигнем препоръчвания от будистите брой на обиколките 3, 7 и 12!

Спецзаказът за бурятски обяд: цуйван (пържени сварени спагети с месо) и бууза (кълцано месо завито в тесто) – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Спецзаказът за бурятски обяд: цуйван (пържени сварени спагети с месо) и бууза (кълцано месо завито в тесто)

Главният храм на Иволгинския дацан – Сокшон дуган - Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Главният храм на Иволгинския дацан – Сокшон дуган

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Главният дуган (храм) на Иволгинския дацан изглежда вътре като работилницата на Дядо Коледа за детски играчки с своя маниер на рисуваните икони на божествата и тяхната особена пластика и шарена палитра

Орнаментите се отличават със сочни цветове – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Орнаментите се отличават със сочни цветове

Ако цветът е зелен то е наситено зелено, ако е син цвят – той е топъл небесно син – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Ако цветът е зелен то е наситено зелено, ако е син цвят – той е топъл небесно син

Поклониците полагат доброволен труд за варосване на ступите - Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Поклониците полагат доброволен труд за варосване на ступите

За ступите се смята, че те помагат за запазване на мира и оказват положително влияние на пространството. Поклонниците, които се грижат за тях усещат тяхното позитивно въздействие

Статуята на Хамбо лама Итигелов от главния храм – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Статуята на Хамбо лама Итигелов от главния храм.

Наблизо е дворецът (мавзолеят) на хамбо лама Итигелов – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Наблизо е дворецът (мавзолеят) на хамбо лама Итигелов

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Виждаме с изненада как една VIP фамилия излиза от двореца! Но за нас е отворена само художествената галерия?

Вътре има будистки сувенири за продан – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Вътре има будистки сувенири за продан

Беседата на Байгал Далая и Хамар Дабана - Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Беседата на Байгал Далая и Хамар Дабана

Картината на Саян Андреевич Танганов „Беседата на Байгал Далая и Хамар Дабана“ иска да ни убеди, че всеки човек, който има душа се моли или би поискал да помоли духовете на свещенното езеро Байкал и Великият планински хребет край Байкал – Хамар Дабана – да изпие тяхната чаша на природната им мощ, умиротворение, мъдрост и здраве (за 30 000 рубли).

Щастливото бурятско семейство е от бронз – Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Щастливото бурятско семейство е от бронз

Бурятката е от апликации върху тъкано вълнено пано бродирано с конски косми - Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Бурятката е от апликации върху тъкано вълнено пано бродирано с конски косми

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Но ние желаем да попаднем сред избраните, които могат да се поклонят на хамбо лама Итигелов. Виждам,че всички подават на монаха пазител жълта квитания за 200 рубли. От къде? Но не забелязвам, че тяхния палец закрива още една нула!

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Бегом към главния храм да платя 200 рубли, но разбирам, че трябва да платя 2 000 рубли! Извинявай Буда, но моя бюджет не предполага такива жертви! Връщам се отново пред врата на храма и казвам на монаха, че се надявам платя по-късно, че сега нямам време да обменям! (Обещанието си изпълних по-късно в Улан Батоор, като платих 4 000 тугрика за манастира Гандан 😉

– Откуда ви? Из Америки?

– Нет из Европа! Из Болгарии! – и ние бързо и щастливо се изнизваме преди да щракне резето на вратата. В предверието се събуваме и чакаме да ни дойде реда. Вътре поклониците се молят и поднасят сини, жълти или червени копринени шалове на хамбо лама Итигелов, които след като са осветени се подават с две ръце от монаха – пазителел след като се допрат първо до вашето чело.

Иволгински дацан, Улан Уде (Бурятия, Русия)

Моята шпионска фотография на хамбо лама Итигелов направена през дупка в стената на предверието. Горещо го помолих да ме прости и пак да се върна жив и здрав! Той ми се стори като един благ старец задрямал в анабиоза, леко изпотен зад стъклената преграда, която го отделя от поклониците. Според монаха, той е доказал на света, на какво е способна медитацията и силата на учението на Буда.

В края на 2016 Хай клуб казва, че една охранителна камера го е заснела, как става и се преоблича, което ми хай невероятно! 🙂

Тези които са имали честа да видят това чудо като нас ще потвърдят, че негото тяло излъчва мощен енергиен поток, който ви зарежда с дълъг заряд на бодрост. Мога да потвърдя, че ние се почуствахме капнали едва накрая, чак след 13 часовия полет от Пекин 🙂

Ако пък положиш пред олтара му с тялото ритуално копринено шалче (хадак) и си наумиш желание, лишено от корист и изпълнено с чисти помисли, то задължително ще се сбъдне.

Стори ми се хамбо лама Итигелов леко ми намигна! 😉 И така моето естествено желание да се завърна и нашето азиатско пътуван

Публикувана на 05/10/17 05:22 http://patepis.com/?p=73057

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване