Thalloderma Shop
05/20/17 07:13
(http://asenov2007.wordpress.com/)

КАБИНЕТЪТ БОРИСОВ 3 НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПЪТЕКА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Европейската посока на България е основната тема в дневния ред на кабинета Борисов 3. Вече има предложен нов български еврокомисар, активизира се и работата по започващото от 1 януари европейско председателство на България. Ще бъде ли наваксано отчетеното изоставане в това отношение – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, България ще има нов еврокомисар, отново жена и нейното име е Мария Габриел. Коя е Мария Габриел?

– Не познавам лично Мария Габриел, Фили, тя е политик, чиято кариера започва и се развива направо в Европа. Доколкото съм чел нейни статии и интервюта обаче, впечатлен съм от точните, ясни и, поне според мен, правилни позиции, които заема по важни въпроси на времето. Иначе според биографията си Мария Неделчева, по съпруг Габриел, е праволинейна и последователна млада дама. Неслучайно едва на 37 години тя е номинирана за важния пост на еврокомисар, което значи министър в европейското правителство. Мария Габриел е от Гоце Делчев, учи българска и френска филология в Пловдив и „Сравнителна политика и международни отношения” в Докторската академия по политически науки в Бордо. В периода 2004 – 2008 година е асистент в института в Бордо, занимава се специално с темата за процеса на взимане на решения в ЕС. През 2009 година става евродепутат от ГЕРБ и ЕНП, работи активно по въпроса за положението на жените и равенството на половете. През 2014 пак е евродепутат и вече заместник-председател на групата на ЕНП. Междувременно, през 2012 година сколасва да се омъжи за французина Франсоа Габриел от екипа на тогавашния председател на ЕНП Жозеф Дол. И сега, още на първото заседание, след като встъпи в длъжност, правителството номинира Мария Габриел за нов български еврокомисар, избор, който се забави значително заради политическата криза тук през последните месеци.

– Да напомним – какво стана с българския еврокомисар Кристалина Георгиева?

– Кристалина Георгиева бе оценявана като много успешен комисар, но през миналата есен напусна поста, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка. Междувременно предишното правителство на Борисов я номинира и като кандидат за Генерален секретар на ООН, но я включи твърде късно в надпреварата. Така че по принцип Кристалина Георгиева не е и няма да остане безработна, а ние с теб, Фили, няма да се притесняваме много за нея и нейния социален статус. По-важното е, че България от октомври миналата година няма еврокомисар, а времевата пролука ще се разшири и още, защото задължителното изслушване в Европарламента, чак след което Мария Габриел евентуално ще заеме поста, е насрочено за юни.

– Ще наследи ли Габриел ресора на Кристалина Георгиева – хуманитарна помощ и реакция при кризи или ще получи нови отговорности?

– Както стана ясно след среща с европредседателя Жан-Клод Юнкер, нов ресор ще има за Мария Габриел – цифрова икономика и цифрово общество. „Това е важен ресор, с който е свързано бъдещето на нашите общества, бъдещето на нашите икономики, бъдещето на Европа” – коментира Габриел по този повод. Тя казва също, че ключови думи за нея сега са сигурната защита и широкото възползване на европейците от възможностите на дигиталния свят.

– Пламен, може да е необичайно, когато говорим за българска номинация, но май за кандидатурата на Мария Габриел има широка подкрепа и никакви критики. Така ли е?

– Почти така е, Фили, добри отзиви валят отвсякъде и очаквам след изслушването през юни да няма проблем и Габриел да заеме поста. Разбира се, и този мед не остана съвсем чист, без лъжичка катран в него. Имам предвид факта, че, след като явно не успяха да намерят за какво да възразят в чисто личностен план, вътрешните критици от БСП се заядоха заради ресора на Мария Габриел. Според тях България олеква на европейския терен, защото цифровизацията е по-малко значим въпрос от решаването на кризите, които бяха връчени на Кристалина Георгиева – нещо, което всяко дете от модерната епоха, родено с някакъв дигитален уред в ръка, лесно ще опровергае. Но да не издребняваме, Фили, типично е за нашите социалисти постоянно да ни учат как да стискаме здраво скалата, докато паднем долу в пропастта, вместо как да се изкатерим нагоре по тая скала.

– Вписва ли се в тенденцията на несправедливи критики и новопоявилият се доклад на бившия вицепремиер Деница Златева, в който има данни за забавената подготовка за европейското председателство на България?

– Това ми се струва едно от малкото изключения от правилото, Фили, не мисля, че в този доклад има някаква злонамереност и партийно пристрастие. Да, преди да стане вицепремиер по европейските въпроси в служебното правителство на Огнян Герджиков, Златева дълго време е международен секретар на БСП и сега се върна в ръководството на партията. Но тя не е нито първият, нито последният човек, който говори за забавянето, свързано с подготовката. Още преди повече от година например тогавашният вицепремиер Меглена Кунева заяви, че в процеса на подготовка има изоставане от три месеца. „Подготовката на българското председателство на ЕС закъснява с разумни темпове” – каза Кунева. Сегашният доклад на Деница Златева отчита сериозни закъснения, свързани най-вече със строителни и ремонтни работи, сключването на необходимите договори, включително за охрана, набирането на изпълнителски кадри с добра подготовка и владеене на английски. През първите шест месеца на следващата година, когато ще тече българското председателство, Фили, се очаква в София да дойдат за срещи, конференции и други поводи около 22 000 души от структурите на ЕС, колко ще са останалите, не е ясно. Все още обаче има редица неясноти около тяхното настаняване, изхранване и т.н. Съпътстващата културна програма също не е готова, така че Лиляна Павлова, новоназначеният министър без портфейл, който отговаря за европейското председателство, ще трябва наистина доста да се изпоти, за да бъде всичко наред до края на годината.

– Колко ще струва всичко това и има ли осигурени достатъчно пари?

– Пари сякаш има, а и да няма – ще се намерят, Фили. Никое българско правителство не може да си позволи да постави под съмнение международния авторитет на страната заради липсата на някакви си пари. Дори се твърди, че българското председателство ще излезе доста скъпо и ще ни нареди при онези пет европейски държави, които са похарчили за същата цел над 100 милиона евро. Дали ще стане наистина така и колко точно ще струва цялата работа, мисля, че е доста трудно в момента да се каже. Ще разберем обаче накрая, когато вероятно ще трябва да се вложат наистина максимални средства, за да се навакса съществуващото изоставане. Защото всеизвестно е, че онова, което не се е направило с пари, трябва да се направи с много пари.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване