05/30/17 16:30
(http://ivo.bg/)

Честито на отровите…, пардон, на победителите по брой на пушачи в ЕС

През 2012 г., когато се водеше публичият дебат “за” и “против” тютюнопушенето ( на публични места), бях активен участник на страната на привържениците на чистите бели дробове. Дори бях поканен за говорител на митинг в това качество пред Народното събрание в София.

Бях удивен да науча от защитниците на удоволствието от катрана, трупан в човешкия огранизъм, колко изобретателен в аргументацията си може да бъде мозъкът на зависимия ( накротично на практика) човек, за да оправде въпросната зависимост.

Извинявам се предарително за примера- не целя политизиране. Но си спомням как в едно от безрбойните се теливизонни дефилета по всевъзможни теми др. Андрей Райчев, агресивен пушач ( казвам го, защото съм го интервюирал в студиото на “Свободна Европа”, в което държеше да запали цигара и заплаши да напусне, ако не му позволя), обясняваше, че нищо не можело да се направи срещу желанието на хората да пушат, защото така било открай време: човеците обичали да се интоксинират ( т.е. да се тровят за кеф) с какво ли не.

Статистиката доказава, че в развитите демокрации ( пардон, пак “политизирам”, но това е истината) желанието на хората да се тровят за кеф с дим от изгорял тютютн рязко е намало в рамките на нашия живот от последните едно-две десетилетия. http://www.mediapool.bg/bulgaria-veche-e-nachelo-po-pushachi-v-es-news264535.html

Обаче др. Райчев пак се оказа прав, но само за човеците, подобни нему в България.

Тук не се даваме лесно. Браним си националната идентиичност с пожълтели зъби и нокти. В САЩ и Холандия може да има драстичен спад на броя на пушачите, но кои са те, че да ни дават тон. Искаме да се тровим и ще си се тровим, вместо папагалски да им подражаваме.

В резултат на това ( а може би в резултат на безрезултатни мерки от страна на все по-загрижените за войната по пътищата и за демографската ни криза власти) България оглави класацията по броя на пушачите в ЕС.

Честито на отрови…пардон, на победителите.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване