06/01/17 13:38
(http://delibertate.info/)

Авторско право в цифровия пазар: Европейската народна партия удря потребителите в гърба

Image by Vlad Podvorny on Flickr

Следите ли дискусията около предложението за нова директива относно авторското право в единния цифров пазар? Наясно ли сте, с проблемите, които то може да предизвика? Примерно като задълженията за социалните медии да филтрират съдържанието, което потребителите им споделят там? Представете си, че искате да споделите снимка във Facebook. Но първо трябва да изчакате тя да премине през филтриращ вътрешен контролен механизъм. Който пък може и да не работи особено добре и да определи, че Вашата снима принадлежи уж на трето лице. И не само да не Ви позволи да я качите, а и да Ви наложи санкция. 48 часа без достъп до профила Ви. Или нещо съпоставимо по неудобство.

Не е гот, нали?

Именно заради това при последните си обсъждания в Европейския парламент предложението е застанало малко на кантар. Т. е има сериозни шансове да не мине или да мине със сериозно орязване на правоносителските щения. Което пък е добре за потребителите и интернет като цяло.

В този смисъл, понеделник тази седмица 64 асоциации и граждански сдружения, обединени под общата казуа „Copyright for creativity”, излязоха с отворено писмо срещу директивното предложение.

Не минаха и 2 дни от това и империята тръгна да отвръща на удара. Под формата на контрапредложения (тук и тук), внесени от Pascal Arimont, член на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП).

Какво предлага Arimont?

Нищо по-малко от разширяваншето на задължението за филтриране на съдържание. И то при положение, че Комисията беше преосмислила и искше филтрирането на съдържанието само от платформи, на които се качва „голямо количество“ („large amounts”) произведения. За Arimont това не е достатъчно и той иска филтрирането да важи и за платформи, на които се качва „същесвено количество” („significant amounts”) съдържание. И ако първото се отнася най-вече до Facebook и Google, то вторто би ударило и български сайтове. В крайна сметка, извън задължението да филтрират биха останали само „микропредприятия”, които не съществуват по-дълго от 5 години.

В допълнение Arimont предлага отпадането на „привилегиите“ за доставчиците на хостинг услуги, т. е. последните да бъдат отговорни за качено от потребителите им съдържание, само ако преди това са били предупредени надлежно. Което е директен удар не само срещу комерсиални сайтове като YouTube и VBOX7, но и към некомерсиални такива, като Уикипедия. Прочее, следвайки предложенията на Arimont можем да забравим мрежата, каквато я познаваме сега.

Дали ревностният копирайт-екстремист ще има успех, ще зависи в голяма степен от това каква подкрепа ще получи от парламентарните групи на либералните от ALDE и на социалдемократите от S&D.

Моят извод е, че вкарването на максималистични искания в последния момент цели втвърдяването на позициите, а оттам и приемането на по-строги разпоредби. Които в края на краищата ще бъдат в ущърб не само на потребителите, но и на платформите и информационната свързаност въобще. Всичко това благодарение на ЕНП.

На печелившите – честито!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване