06/07/17 06:00
(http://patepis.com/)

Атина за три дена

Цветелина днес ще ни води до Атина за един дълъг уикенд. Приятно четене:

Атина

град на история и съвременност

Атина = Акропола

– това най-вероятно си мислят всички, които не са ходили в гръцката столица. Това е вярно, но в същото време и не е. Атина не е само Акропола – тя е хълма Ликавитос, улица Ерму, квартал Плака, площад Монастираки, площад Синтагма, тесните улички, малките кафенета…

Ако искате да се насладите на Атина, не се задоволявайте само с Акропола, но започнете от него. Отделете половин ден, за да разгледате останките от най-грандиозната историческа забележителност в Гърция – Партенона – храмът на богинята Атина, храмът Ерехтейон – на Атина и Посейдон, останки от красиви мраморни колони, Дионисиевият амфтеатър…

Акропол – Атина, Гърция Акропол – Атина, Гърция

От Акропола се разкрива красива гледка към голяма част от града, включително и към Храма на Зевс, от който са запазени само 15 колони.

Храма на Зевс – Атина, Гърция Храма на Зевс – Атина, Гърция

Какво още трябва да се посети в Атина? След Акропола /а по гледка и преди него/ е

хълмът Ликавитос

Това е най-високият хълм в града, намиращ се в средата му, от който се открива невероятна гледка към целия град и към Егейско море. Ако не се качите тук, не може да кажете, че сте видели Атина. Стигането до върха е трудно, но пък си заслужава.

хълмът Ликавитос – Атина, Гърция

Част от изкачването най-добре направете с фуникульор, който тръгва на всеки половин час и се движи изцяло в тунел. Пътуването продължава 7 – 8 минути и струва 7,5 евро в двете посоки. Гледката, разкрила се пред погледа ви, спира дъха. Иска ви се дълго да стоите там. Цяла Атина е в краката ви. Погледът стига и до Егейско море, до Пирея, до близките острови. хълмът Ликавитос – Атина, Гърция Тук се намира и малка църква „Свети Георги”, построена върху стара византийска. Кафене и ресторант ви канят да останете по-дълго и да изпратите слънцето.

Идвайки и слизайки от хълма се минава през най-стария квартал на Атина, в който са живели , а и още живеят, богатите гърци –

Колонаки

Днес повечето обитават имения извън града, но тук се намират най-скъпите маркови магазини. В голяма част от тях може да влезе само този, който има карта за тях. Тук цените са в хиляди евро. Но пък тесните му улички са изпълнени със заведения, които преливат едно в друго и няма как да не седнеш , за да усетиш атинската атмосфера.

Плака – Атина, Гърция

В близост до Акропола са разположени два малки и много приятни квартала – Плака и Монастираки.

Плака

е изпълнен със стари къщи, калдаръмени улички, уютни кафенета, малки магазинчета. Монастираки е по-голям квартал, до него се стига по дълга улица, която минава покрай Агората. Улицата е пълна със сергии и ресторантчета, в които се предлага гръцка кухня. Тя извежда на

площад Монастираки

Шумен и пъстър, площадът е пълен с атиняни и туристи, които си почиват на халба бира или пазаруват от множеството сувенирни магазинчета.

Монастираки – Атина, Гърция

От площад Монастираки тръгва и

главната търговска улица на Атина – Ерму

Тя е пешеходна, магазини на различни модни марки и отново множество кафенета допълват настроението.

Ерму – Атина, Гърция

Тук цените са сравнително ниски в сравнение с други европейски столици, а стоки има всякакви.

Pl. Sintagmatos, Athina 105 63, Гърция

Главният площад на Атина е

площад Синтагма

Тук се намира Парламента, а пред него е Паметника на Незнайния войн. Пред паметника постоянно има гвардейци, които с доста атрактивна, да не кажа смешна, церемония се сменят на всеки час.

площад Синтагма – Атина, Гърция

Точно до Парламента се намират

Националните градини на Гърция

Националните градини на Гърция – Атина, Гърция

Национални е силно казано, защото това е градина, сравнително малко по размер. Но пък тук може да се видят различни видове дървета, много цветя, малък зоокът, папагали на свобода и гнездящи по дърветата. Приятен кът за отмора и чист въздух. Едно от малкото зелени петна в Атина.

Националните градини на Гърция – Атина, Гърция

Не може да дойдеш до Атина и да не посетиш

Пирея

Последната спирка на синята линия на метрото ще ви отведе направо там. Това малко градче е не само пристанището на Атина, но и едно от най-приятните места, където маже да се хапне вкусна риба.

Пирея – Атина, Гърция Пирея – Атина, Гърция

Ако искате да усетите истинска гръцка атмосфера, посетете и

пазар за месо и риба

Тук, за разлика от България, ще намерите всякакъв вид трупно месо и ще ви отрежат точно това, което желаете. Освен това ще го купите доста по-евтино от България! Тук за пореден път се убеждавам, че нас само ни лъжат с Европейския съюз!!! (това не го разбрах? – бел.Ст.)

Пазар за месо – Атина, Гърция Пазар за месо – Атина, Гърция

А на рибния пазар ще намерите какви ли не риби и рибни специалитети.

Пазар за риба и морски продукти – Атина, Гърция Пазар за риба и морски продукти – Атина, Гърция

Такъв колоритен пазар ще намерите на улица „Атина”, в близост до площад Омония.

Площад Омония

е един от най-старите площади на Атина, в близост до главния площад Синтагма. От тук всички забележителности са на една ръка разстояние.

Площад Синтагма се свързва с площад Омония от улица Стадио, на която са разположени множество забележителности, като Атинската Академия например.

Площад Омония – Атина, Гърция

Какво още за Атина?

Опитайте непременно нещо сладко

– такова разнообразие рядко се среща. Баклави, тулумбички, торти, мъфини, бонбони, козунаци, понички, кремове, халва, локум… Навсякъде се срещат пекарни, от които ухае невероятно и не може да устоиш. Седнете в някое малко кафене в тясна уличка, където има жива гръцка музика – всички така се забаляват, пеят заедно, а музикантите са седнали и си пийват узо , докато свирят.

Опитайте узо и ципуро/гръцка ракия/

За любителите на бира и вино – не се колебайте! Навсякъде се предлага гръцка кухня – опитайте маслините, мусака/доста по-различна от нашата/, пълнени домати с ориз, сувлаки/нещо като нашето шишче, завито в питка за дюнер/, сърмички, гулактобуреко/типичен гръцки десерт от кори за баница с мляко , яйца и пълнеж от грис – нещо средно между млечна баница и баклава – доста вкусно, а от уличен търговец си вземете геврече.

В никакъв случай не опитвайте от портокалите,

които висят по портокаловите дървета из цяла Атина – горчивият им вкус е ужасно неприятен. Затова пък от тях, както казват гърците, ставало страхотно сладко.

Пътувайте изцяло с метро

1,40 евро за билет, който важи за 90 минути. Такситата не са толкова скъпи, колкото мислите. От центъра на Атина до летището, което се намира на 35 км, струва 38 евро, а билет за метро на човек за същото разстояние е 9 евро.

И още – навсякъде по улиците, пред вратите на магазините, пред църквите, в метрото се виждат

просяци, бездомни кучета

скитат необезпокоявани навсякъде/дори в Акропола/,

чистотата не е на особена почит,

по заведенията работят само мъже, пешеходците пресичат на червено, пешеходните пътеки не се забелязват от шофьорите, надписите са повечето само на гръцки, хиляди гълъби кръжат наоколо и като че ли всеки момент ще се блъснат в теб.

Три дни са напълно достатъчно, за да видите всичко това. Три дни, изпълнени с гръцко настроение, с егейски въздух и спокойствие.

3.05.2017 г. Цветелина Грозданова

Автор: Цветелина Грозданова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Атина – на картата:

Атина



Booking.com

Публикувана на 06/07/17 06:00 http://patepis.com/?p=73926

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване