06/09/17 06:04
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СВЕТЪТ ГОВОРИ, БЪЛГАРИЯ МЪЛЧИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Необявената хибридна война на Русия срещу демократичния свят има обхват, чиито размер доскоро никой не предполагаше. Какви са последните развития и заплахи в това отношение – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, всеки ден има нови свидетелства за руска намеса в ключови събития по света. Възможно ли е наистина Русия да води толкова широка кампания за влияние?

– Новите технологии позволяват, Фили. Какво е необходимо за целта? Първо, човек на върха, който има цели и задава глобалните насоки – като Путин. Второ, необходим е координационен и оперативен център. И ето ни го тъй наречения Руски институт за стратегически проучвания, плюс специалните звена на ГРУ, военното разузнаване, плюс бившето КГБ, сега – ФСБ. Трето – няколко глобални медии, от които се леят фалшиви новини и анализи. Освен официалната агенция ТАСС, основните кремълски рупора в чужбина са телевизията Russia Today и мултимедийният сайт Sputnik. Четвърто, трябват и няколко чужди източника, „полезни идиоти” от сорта на Уикилийкс, които да бъдат цитирани за авторитет. Пето, не може без купени политици и продажни партии по места. Льо Пен във Франция и БСП в България са само илюстрация, има и много други. Шесто, продажни местни медии и журналисти. В българския случай – повечето са такива. И седмо – трябват „тролове”, които да пръскат информационната мътилка нашироко и надълбоко, до най-маргиналните обществени слоеве. Дори бегъл анализ ще покаже, че войната с тези средства е евтина, несравнимо по-евтина, дори от най-малката и лесна военна кампания като тази на Русия в Крим. Да не говорим пък в сравнение със скъпата издръжка на сепаратистки и терористични групи и режими в близката и далечна чужбина или за пряката намеса в Сирия. Някои се чудят защо Русия продължава не само да се държи предизвикателно, но и да постига целите си, след като икономиката ѝ е в пълна разруха. Е, тук е заровено кучето, Фили, Русия май първа се научи да води евтина хибридна война чрез скъпите високи технологии, включително срещу създателите на тези технологии.

– Пламен, а какво ново през последните дни в дейността на Кремъл?

– В САЩ продължават да извират информации за руска намеса в изборите, за връзки на близки до Тръмп хора с Русия и нови разследвания започват по всеки нов повод. Путин отрича, разбира се. Последно отрече по Ен Би Си. Това също е част от хибридната игра. Пред рекордна аудитория от 6 милиона американци, Путин се показа много развеселен от идеята, че руски хакери са атакували избирателната система и прехвърли топката към журналистите, които, според него, измислят сензации, за да печелят от тях. Да, той отрече напълно голословно руската намеса, но пък водещата Мегън Кели не успя или не пожела да му отвърне подобаващо.

– А би ли могла? ФБР и други американски агенции водят разследвания по няколко направления, но засега няма цялостен доклад с категорични данни…..

– Е, да, официалните доклади стават бавно, Фили, но има други достоверни сведения. Преди цели два месеца например излезе журналистическо разследване на Ройтерс, забележи, не на някоя лява американска медия, която просто мрази Тръмп, затова си измисля нещо, а на най-меродавната британска информационна агенция. И не вярвам колежката Кели с голямата заплата да не знае за това разследване, няма как да не го е видяла при подготовката за разговора си с Путин? Но така и не го използва.

– А какво казва проучването на Ройтерс?

– То цитира „трима настоящи и четирима бивши високопоставени служители във Вашингтон”. Според тях има план за намеса в американските президентски избори с две цели – да се увеличат гласовете за Тръмп и да се подкопае доверието към избирателната система на САЩ. И седмината се позовават на два секретни документа, съставени от споменатия Руски институт за стратегически проучвания и получени от американското разузнаване вече след изборите. Първият документ е стратегически план за намеса в изборите, разработен през юни 2016, а вторият е от октомври и съветва руското правителство да „превключи” в режим на масирана подкрепа за Тръмп, тъй като се очертава Клинтън да спечели. Ден след цирка на Путин по Ен Би Си пък излезе документ на американската Агенция за национална сигурност, който доказва, че месеци наред преди изборите руски хакери са се опитвали да проникнат в компютрите на компании, които предоставят услуги за регистрация на гласоподавателите. Разбира се, Путин вече не е пред камерата, за да коментира това, но 6 милиона американци остават облъчени от него, нищо, че доказателствата за руска намеса не само в САЩ, а и навсякъде по света, стават все повече.

– Какво имаш предвид?

– Например, Фили, този вторник дори в България се появи съобщението, че според ФБР руски хакери стоят зад развитията в Близкия Изток, където седем арабски държави скъсаха дипломатически отношения с Катар. Няма да влизам в подробности, темата е в развитие, но в цялата работа има определена логика и вероятно скоро нещата ще се изяснят. За сметка на това съвсем ясни са те тук, на Балканите. Първо, властите в Черна гора се оказаха стъписани и реагираха остро срещу неочаквано силния според тях натиск, чрез който Русия се опита да предотврати членството им в НАТО. Все пак страната онзи ден официално стана 29-тият член на алианса, тоест, занапред руският натиск срещу Подгорица вероятно няма да спре, но може би ще стане малко по-умерен. Не може да се каже същото за Македония, чиято география и история я правят много удобен балкански център за предизвикване на полезни от руска гледна точка кризи. Този понеделник повечето македонски медии излязоха с информации и цитираха директора на Македонската агенция за сигурност и контраразузнаване Владимир Атанасовски, според когото „руските дипломатически и тайни служби в продължение на почти 10 години са пречили на членството на страната в НАТО и са се намесвали в нейните вътрешни работи”. Медиите се позовават и на документ на службата, в който се казва, че „в шпионската схема са били включени местните кореспонденти на информационната агенция ТАСС, както и представители на правителствената организация „Россотрудничество”. Но и нещо много по-конкретно: „Разузнавателната дейност на Русия е провеждана чрез посолството в Скопие от трима руски служители на службата за външно разузнаване, под контрол на служба в Белград и от четирима агенти на ГРУ, Главното разузнавателно управление на армията, които са идвали от София”. Ами сега? Май имаме въпрос победител, Фили – с какво се занимават в София същите тези хора от руското ГРУ във времето, когато не прескачат до Скопие. Вече пети ден българските власти, както и българските медии, впрочем, мълчат със страшна сила и се правят, че не са чули информацията от своите македонски колеги. Това изобщо не е случайно. България отдавна е най-силно зависимата от Русия страна в региона, а може би и в цяла Европа, която обаче най-малко обсъжда това. Факт е, че сега за няколко минути с теб, Фили, казахме доста повече по темата „руска заплаха”, отколкото официалните български власти, да не говорим изобщо за специалните служби, казват за години. Въпрос с понижена трудност е защо мълчат – дали не знаят как да говорят или просто не искат.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване