07/07/17 08:43
(http://ivo.bg/)

ГрИПОН

Нашият прост ( по собствените му оценки) премиер обича да опростява сложните казуси, за да се разбере от и с простите, с които се разбира по всякакви въпроси и от чието име управлява трети мандат. Такъв е случаят и с боричкането около комисио…падрон, около разходите от бюджета за превъоръжаване на армията по стандартите на НАТО. Именно по станартите на НАТО, а не на неутрална Швеция.

Опростявайки разговора до едно единствено изискване днес Борисов го е свел само до това: да бъдат нови изтребителите, които ще купим. Така или иначе ще харчим ( ех, ако можеше разходът да се делне с български производители, зависими от властта, а не да се договаря с чужди държави, в които корупцията е сведена до отблъскващо символични нива!). Поне да са нови смолетите, възклинал на конференция в София нашият премиер.

Да оставим настрана аналогията с ориентира, според който някои дами избират ( или разпознават) автомобил: не е важно за тях какви са храктеристиките му, а че е червен ( да не се обиждат, но дамите с чувство за хумр сами иронизират този феномен).

По-интересна е приликтаа с поведението на Борисов с друга смешка. Например с вица за въпроса в условието на кръстословицата: “Двете имена на др. Тодор Живков”.

От напоителните публични излияния на защитниците на превъзходството на шведските самолети “Грипен”  като за нас има едно особено съблазнително за ушите на всеки лаик обстоятелство. И то не толкова във факта, че има прецедент с покупката на този самолет от две натовски държави ( Унгария и Чехия). Нито е във факта, че шведската машина не съвсем шведска, а има съществени компоненти, патентовани и произведени в чужбина- като двигалите от САЩ. Още по-малко неспециалистите могат да преценят тънкостите в комбинацията от възможности на изтребителите да атакуват както въздушни, така и наземни цели.

Когато обаче съобщиш на публиката, че “Грипен”, за разлика от американските “Ф-16”, ни се предлагат нови, всеки масов консуматор на информация, дори и да не е прост, наостря уши и отпуска ръце, ако случайно му се е приискало досега да се снабдим с най-разпостранения и доказан в бойни условия американски самолет Ф-16, наричан “баркама” най-вече от поклониците на култа към всичко руско ( не не и към руските бракми в автомобилостроенето и прочее твърде сложни за руските възможности индустриални производства).

Ще кажете, че има и трета възможност в лицето на европейския “Юрофайтър”. Тя обаче, както ни обясняват пак с горчиво съжаление за нашата бедност същите застъпници на “Грипен”, не ни е по джоба.

Ха, сега познайте кое лоби подкрепя с днешното си изявление Борисов, който преди два дни не само си организира “помирителна среща” с президента Радев, но и загадъчно беше похвален след нея за “държавническата мъдрост” (?).

Само не се правете на прости и не казвайте, че не разбирате какво ви питам, защото простичко ви обясних задачата с кръстословцата, в чието условие нашият премиер днес написа : ”единственото име на единствения нов изтребител, който можем да си позволим – названието му с Гр и не завършва на ИПОН””.

 

В края на краищата на ИПОН и Борисов беше поверена охраната на трите най-важни неща в българската политика и икономка : Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и “Лукойл”. Защо да не поверим и небето си на ГрИПОН да ни пази от честите руски въздушни провокации по възможно най-символичен, т.е. неутрален начин, за да не дразним Путин?

Share on Facebook
Публикувана на 07/07/17 08:43 http://ivo.bg/2017/07/07/%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%be%d0%bd/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване