07/08/17 10:37
(http://ivo.bg/)

Пейтриотите

Ясно е, че е безсмислено да (отново) да правя сравнение с Полша, в която получават за самозащита от Русия американски ракети “Пейтриът” и контраста с това, което ние получихме: Патриоти на власт и никаква самозащита от Русия. Налага се да оставим Полша настрана и да си погледнем пейтриотичния пейзаж с некои пейзани у центъро на картинката.

“Патриотите” това, “патриотите” онова- наложиха си желаното название в публичното просстранство. Че как иначе- нали са на власт!

А ние останалите какви сме? Направо предатели или “само” непатриоти? Или може би сме разединени патриоти, докато те са обединени от волята да властват, поради което техният ярък представител Сидеров често цитира Бисмарк ( без да го споменава) за политиката като “изкуството на възможното” ( за оправдание, че му се налага да се нагажда към Борисов, когото псуваше до неотдавна).

За онези от нас, които четем и слушаме как другите пишат и говорят за нас е ясно, че никъде по света не ги наричат “патриоти”. Определят ги в най-добрия случай като националисти, а също като чуждомразци, което е много съществено. Защото разликата между патриотизма и шовинизма е в чуждомразието на шовинистите ( или крайните националисти , за каквито също определят в чубина нашите Обединени патриоти) , докато патриотите са хора, които обичат родината си , което е характерно за огромното мнозинство от българите.

Не е само сюжетът с “Пейтриът” за Полша и контраста с пейтриотите у нас, който подсеща за “особеното” положение на пейтриотизма у нас. Защото се  подразбира плащане ( pay) на английски, но в рубли.

Преди някой да се възмути, че на него лично не му плащат, трябва да обясня, че информацията за руските плащания, чрез които Москва си пазарува влияние и плацдарм за бъдещи действия в България започва да изплува на повърхността ( дал съм вече много примери и няма да се връщам към тях). Ако нашите властници наистина бяха патриоти, а не пейтриоти, трябваше да задават въпроси не само за някои неназовани руснаци, които заобикалят българските закони и не плащат данъци за предоставяните от тях хотелски услуги на сънародниците си , но и за най-големия данъкоНЕплатец в страната Лукойл, жалващ се, че нямал печалба.

Ако имахме патриоти, а не пейтриоти, те трябваше да се запитат с какви траншове се захравна организацията , която вече системно се хвали, че е най-масовата в България. От какви пари живее Национално движение “Русофили”, биха попитали патриотите, ако бяха такива.

Българските патриоти искат да знаят на какво основание държавата ни бди над целостта и чистотата на съветската монументална символика, чиято цел е да увековечи българската търпимост към съветската окупация и руския постколонилизъм като негов узаконен у нас правоприемник. Пейтриотите не питат такива неща.

Патриотично е да се знае колко са българите в най-голямата държава на света. Редовно четем официалните статистики за износа на българи в САЩ, Германия и прочее западни страни и подозираме, че реалното българско присъстве в тях е много по-голямо. А колко са в Русия? Пейтриотите нехаят, явно не им удобно да знаят.

И защо Русия не съобщава колко са българите на руска територия? Може би защото не е полицейска държава и се слави с гостоприемството си, поради което не води статистика? Пейтриотите не питат, защото може да възникне темата за милионите претопени по документи волжки българи в “татари”. Не е пейтриотично да притесняваме братушките с такива дреболии. Виж, ако в Украйна някой етнически българин е изял шамар, защото е взел руската страна в спор с оголените нерви на украинците след руската агресия, пейтротите у нас настръхват.

И понеже пейтриотите са много гласовити по въпроси,  избирателно свързани с историята, няма как да подминем пейтротичното им мълчание за отвлечените в СССР хиляди български граждани ( 4000 души по данни на посланик Василий Такев, цитиран с негово съгласие от автора на тези редове в книгата “Течна дружба” през 2011 г.) и брутално конфискувани български архиви.  За какво й е на съвременна Русия 70 години по-късно да крие от нас истината, заложена в тези архиви, ако не, за да поддържа лъжите и манупилациите за собствената си роля в насилственото съветизиране България, последвано от напъни за пълзяща русификация чрез контрол върху икономиката , имотния пазар и съответното заселване на руски граждани?

На българските активи, откраднати в ограмни размери ( вагони, кораби, машини- цели фабрики, плюс цели реколти, изкупени на безценица) в годините на съветската окупация, отдавна им е “турена пепел”. Включително чрез изграждането на съветски комбинати, като онзи в Кремиковци, тровил София и околностите й десетилетия наред, но тачен като символ на “безкористната съветска помощ” за България. Тази газова камера за българите оцеля и продължи пъкленото си антиекологично дело дълго след кончината на  съветската политическа доктрина у нас.

Ако в зората на “прехода” все още някой можеше да попита няма ли да си поискаме компенсации от приемника на СССР за всичко, сторено на България, днес това е нечувано. На власт са пейтриотите, които мерят пейтриотизма си в километри бодлива тел и заплашват да върнат казармата откъм нейната вътрешна страна. Преди нахъсваха избирателите си с плашилото ДПС , създадено за тази

цел, а днес- с циганите.

Утре сме наред ние, непатриотите.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване