07/25/17 15:26
(http://psabev.blogspot.com/)

20+ безплатни Android приложения за туризъм и пътувания

Попитахме наши приятели кои са им най-любимите (по възможност по-малко популярни) приложения и направихме немалък списък от препоръчани приложения. Постепенно го систематизираме и публикуваме резултатите по категории. Може би едно от най-важните предимства на смартфона е мобилността и това, че е навсякъде с вас. Ето защо първият списък е именно приложения за туризъм и пътувания.

1. Опознай.bg

Опознай.bg има информация за всички красиви и интересни кътчета в България. Нещо като 100-те национални туристически обекта, само че в базата има цели 7139 (и растат постоянно!). По-малко развита алтернатива: Mobile Bulgaria.

2. TripAdvisor

TripAdvisor е едно от най-големите приложения с ревюта за пътешественици. Включва информация за хотели, ресторанти, забележителности, атракции, туристически обиколки и полети по цял свят, с милиони ревюта от туристи.

3. Foursquare

Foursquare дълго време беше най-популярната геосоциална мрежа. После създателите ѝ почти я „самоубиха“, след като я разделиха на две – Swarm (за онлайн чекиране) и Foursquare (за пътеводител). Последното e все още доста полезен вариант да видите какво вкусно има за хапване наблизо, къде е най-близкото кино, какви са отзивите за хотела,  който сте избрали и т. н.

4. Skyscanner

Skyscanner може да сравнява цени на полети до различни дестинации и да изберете най-изгодния от тях по зададени критерии. Като цяло обаче, ако резервирате директно от сайта, ще ви излезе скъпо. Ето защо, самата резервация съветваме да си правите директно от сайтове или приложения на RyanAir, WizzAir, Lufthansa и т. н. (почти всяка авиокомпания си има собствен app). Алтернативи за сравнения: eSky.bg и Kayak.

5. Flightradar24

FlightRadar24 е чудесно приложение, ако току-що сте изпратили любим човек или чакате да кацне всеки момент и се интересувате от полета му – информация в реално време за това къде е, кога е излетял, кога ще кацне и колко бързо се движи. Информацията на сайта на летище София например е доста по-оскъдна и се обновяво средно с 5 мин. закъснение. Ако пък пътувате със самолет, сложете си GateGuru и SeatGuru, за да се ориентирате по-лесно за това къде ви е гейтът и на коя седалка да седнете.

6. Booking.com

Опре ли до резервации на хотели, Booking.com е мястото. Естествено, че има много алтернативи и конкуренти, но практически почти всички хотели са там, имат доста добро търсене, филтри, лесна резервация… Дразнят само с това, че показват добрите неща за хотела на първа страница, а лошите са скрити пред три екрана в четвъртия, така че напомняме да ги прегледате и тях преди да резервирате. Много големи хотелски вериги (напр. Hilton, Novotel, Melia и др. имат собствени приложения с далеч по-добри промоции, така че преглеждайте и тях). Алтернативи: много, но сред открояващите са Trivago и Hotels.com.

7. AirBnb

AirBnb е друг тип услуга, в която всеки може да отдаде своето жилище на хотелски принцип и да получи някой лев насреща. Или, разбира се, да наеме нечие място – от цяло вилно селище до диван в нечия къща… Внимавайте с таксите за почистване и имайте предвид, че услугата е една идея по-малко надеждна в сравнение с останалите сайтове. И все пак, предлагането на места е доста по-различно, така че си струва да проверите и резервирате.

8. CouchSurfing

Малко хора знаят, че с Биляна се запознахме именно чрез CouchSurfing.com. Много хора приемат идеята като „безплатен хотел“. За нас тя е възможност да срещнем интересни хора, да общуваме, да покажем и видим различни места през очите на местните. Писали сме доста по въпроса, така че ако и вие усещате този дух, това приложение е за вас. За съжаление, често забива.

9. Visit A City

VisitACity е бързо приложение, с което да направите туристическата си обиколка – по часове, забележителности и човек лесно може да направи плановете си за разглеждане в рамките на два часа, на ден или на два дни. Поддържа възможност и да си съхраниш маршрута за офлайн ползване.

10. TripIt

TripIt е приложение за планиране и организиране на пътувания между много хора. Основното му предимство е, че можете да си препратите всички потвърдителни имейли (или да го синхронизирате с GMail) и сайтът автоматично ги обработва, след което прави подробен план, който, разбира се можете да допълните и редактирате. Работи добре с английски език и тотално се дъни на български, като цяло е и по-американски ориентиран. Алтернатива: TripCase

11. Google Trips

Google Trips доста прилича на TripIt, като от Google имат предимството да са интегрирали всичко с GMail, GMaps и още десетки неща. Приложението е доста семпло и в ранна фаза на разработка, но бързо набира скорост и синтезира всичко за пътуванията – полети, резервации, къде да ядем, спим, какво да видим, планове за обиколки и т. н. С други думи, на път е да замести почти всичко, споменато по-горе.

12. Google Maps

Google Maps е другото изключително полезно приложение, което е незаменимо на път. Не всички знаят обаче някои важни неща, като например: можете да си свалите картите офлайн предварително; можете да си добавяте лични места, да ги споделяте и да се виждате с приятели в реално време; най-интересните и отрупани със забележителности, магазини и ресторанти зони се показват в по-тъмен цвят на картата; има подробен таймлайн, с който можете да виждате кога, къде сте ходили; можете да видите как да се придвижите с обществен транспорт, автомобил, велосипед и дори пеш от точка А до точка Б; покрай програмата Google Local Guides, приложението напредва с много висока скорост и почти всички хотели, ресторанти, забележителности и др. интересни обекти вече се оценяват в рейтингова система…

13. Rome2Rio

Rome2Rio дава доста по-подробна информация от Google Maps как да стигнете от една точка до друга. Когато не сте доволни от резултатите там, това е вариантът да откриете доста варианти. Информацията се актуализира постоянно и услугата набира скорост.

14. Foodspotting

Foodspotting показва снимки на манджи наблизо. И къде точно се намира ресторантът, в който да хапнете даденото нещо. Просто, много ефективно, но за съжаление, има нужда от по-голямо community, т.е. базата с информация е твърде малка.

15. PassWallet

PassWallet събира всякакви резервации, самолетни билети, билети и карти за градски транспорт, купони за отстъпка, клиентски карти и тем подобни във виртуалния ви портфейл. Поддържа Apple-ския .pkpass формат, работи с NFC чрез codeREADr, интегриран е с RENFE, entradas.com, airberlin, Lufthansa, Kinepolis, Cleartrip, WizzAir, ticketea, Swiss International Air Lines, Nettbuss, Resorts World Manila, Hesta, Binter Canarias, Ticketfly, Virgin Australia, Рамблер, Walnut Passes & Germanwings и др.

16. SendtoGPS

SendToGPS е проста дървена програмка, която може да изпрати GPS координатите Ви в няколко формата (Aura 11-13, Navigon, Google Maps, TurgoGPS, Don’t panic 4.51, TomTom). За съжаление не поддържа доста от другите, които са популярни.

17. GPS Status

GPS Status ви дава информация за GPS координати, позиция, сила на сигнала от сателитите, точност, скорост, ускорение, надморска височина и др. Интересна програма, която ще ви помогне за geocaching или да убиете малко време при полети със средна продължителност.

18. PeakLens

PeakLens дава отговор на въпроса „Кой е онзи връх ей там?“. Простичко приложение с добавена реалност, което се използва простичко. Цитирам: „упущиш го, насочваш го към планината и ти казва кой връх гледаш“.

19. Instabridge – Free WiFi

Искате безплатен Wi-Fi достъп? Instabridge има информация за над 1 милион точки, като основното му предимство в сравнение с подобни приложения е, че ви свързва автоматично. Просто, но работи!

20. OMGWhen

OMGWhen се интегрира с профила ви и ви дава възможност да видите доста интересни събития според локацията и интересите ви. Освен в app-а, проверете и Facebook Events (има го и в приложението на FB, но е пред девет менюта в десетото).

 

Материалът 20+ безплатни Android приложения за туризъм и пътувания е публикуван за пръв път на Блогът на Биляна и Петър Събеви.

Публикувана на 07/25/17 15:26 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/guDnxQmkmks/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване