07/29/17 08:53
(http://ivo.bg/)

Руският “хулиган” Рогозин пак беше натирен от въздушното пространство на НАТО

Руският вицеприемир Дмитрий Рогозин се закани преди три години на Румъния, която спази европейската забрана във връзка със санкциите срещу Кремъл и не го допусна да прелети над румънска територия, че следващият път щял да лети по същия маршрут с военен самолет.

Дмитрий Рогозин, специален представител на Путин за Приднестровието, написа на 10 май 2014 г. в интернет, че и занапред ще лети до Тираспол.  “Следващия път ще се кача на Ту-160″ ( свръхзвуков стратегически бомбардировач, въоръжен с ракети).

Историята обаче се повтори вчера при опит на Рогозин да провери дали Румъния не се е огънала междувременно след заплахите му. http://www.dnes.bg/world/2017/07/28/rumyniia-zabrani-na-rogozin-da-kacne-v-moldova.348695

Отново му беше забранено от румънското външно министерство да лети във въздушното пространство на натовската държава, макар да се е опитал да се промъкне с полет на частна авиокомпания. Така Рогозин не успя да се появи в Кишинев, където на летището са го очаквали протестиращи срещу неговата визита молдовци.

Пилотите на самолета, в който е летят руският вицепремиер, са поискали разрешение от Унгария да кацнат в Будапеща, но също получили отказ. Наложило се да кацнат в Минск.

Рогозин е заплашил (отново) Румъния ( но не и Унгария на Орбан, макар и двете страни да са изтъкнали като причина фактът, че Рогозин е сред юридическите лица, приближени на Путин, попаднали забранителния европейски списък след руската агресия срещу Украйна от 2014 г.).

“Обръщам се към румънските власти, чакайте отговор. Той няма да закъснее”,  закани се в Twiter вбесеният Рогозин, който нарича “гадове” румънските власти.

За срамнение: Рогозин не веднъж е нападал вербално и България и се е натъквал до неотдавна на отпор от отделни политици, като въшният министър Даниел Митов и президентът Плевнелиев. Но в публичното пространство той беше защитаван с аргумента, че е “хулиган”, т.е. че е руски симпатяга, към чиито нападки трябва се отнасяме като братушки, длъжни да проявяват разбиране към него.

От пример на Румъния ( и на Унгария на Орбан дори) се вижда, че от позицията на нтовска държава трябва да се държим с Рогозин и подобията му на принципа на рогозкта- каквото си е постлал, такова получава, колкото и да бесней над бащино ни въздушно пространство. Но Рогозин и компания загубиха интерес да провократ България напоследък- онези, които можеха да му отговорят от София вече не са във властта. Вместо със стратегически бомбардировач руското влияние ни атакува успешно с пилот на съветски изтребител и Москва се успокои, че вече не се налага да насъсква своя собствен “хулиган” срещу нас.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване