09/08/17 23:50
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Панирано козе сирене с червено грозде и салвия

Трудно е да се пропусне такава рецепта от любителите на сирена с плодове като мен. Диня с фета, камамбер с боровинки, жълти сирена със смокини, козе сирене със сушени червени боровинки, халуми с гриловани праскови и още много, много вариации могат да запълнят половината ми вечеря или пък да ги оставя за десерт. Докато си пълня чинията с храна, по време на ваканцията ни това лято, първото нещо, което взимам са няколко пресни смокини, чепка червено грозде и допълвам със сирена. Всякакви – бели, жълти, сини. Наслаждавам се на това предястие с първата чаша вино за вечерта и си мисля, че този, който е измислил съчетаването на сирене с плод можеше да ми бъде най-добър приятел.

Панирано козе сирене с червено грозде и салвия

След като се прибрахме у дома разлистих едни хубави готварски книги с рецепти от Средиземноморието и Близкия изток, за да почерпя идеи в късното лято и си припомних много бележки, които съм направила при първия им прочит – маркирани страници с набързо откъснати листчета; записки между страниците за пазар с продуктите, необходими за рецепта; пак малки листчета с бележки върху някоя рецепта, която съм опитала, но съм имала някаква друга идея за нея – всичко това са бележките, които най-общо казват „Трябва да го опитам!“

Прясно козе сирене, орехи, грозде, салвия

Припомних си една такава любопитна рецепта, за която се използва гръцко сирене, което не се предлага у нас, но бях сигурна, че мога да импровизирам по нея. Изборът ми на сирене за първия опит беше решен на едно посещение на фермерския пазар, където пред очите ми изгря прясно козе сирене. Обичам пресните сирена. Не са твърде солени, имат леко дъвчаща текстура и млечен вкус. Струват ми се идеалното сирене за тази рецепта. Но те съвсем не са единствените, които може да се използват. Опитах както с камембер, така и с кози кашкавал. Опитах да панирам и с други ядки, освен с орехи. Не смених червеното грозде и салвията. Не пропусках сладкото бяло вино за гроздето. Опитите ми показаха, че всяко едно бяло или меко жълто сирене би било подходящо за тази рецепта. Зависи какво точно търсиш, как си го представяш и най-вече – с какво разполагаш. Затова смятам рецептата за гъвкава, макар и сезонна заради гроздето, но пък и импровизации с други плодове биха били интересни.

Панирано козе сирене с грозде и салвия

Панирано козе сирене с червено грозде и салвия

Рецептата е адапирана от книгата The Authentic Greek Cookbook.

Ако не намираш прясно козе сирене, може да използваш всяко едно прясно сирене. Ако обичаш землистия вкус на камамбер и бри, може да панираш и тях. Ако се спреш на тези сирена, избери малки пити, които е необходимо да се срежат на две по хоризонтал, така че сиренето да се изтъни. Рецептата може да се приготви и с някое меко жълто сирене като кашкавал, гауда, ементал или чедар. Ако избереш някое от тези сирена, които се топят по-бързо от останалите предложени сирена, тогава ги готви на по-силен котлон за по-кратко време и сервирай възможно най-бързо след приготвянето на соса.

Орехите могат да се заменят с други ядки като лешници, които много добре се комбинират с камамбер и бри или бадеми, които могат да се използват за жълтите сирена.

На порция се предвиждат по две листа салвия, но моето мнение е поне по четири. Затова използвай колкото имаш или колкото предпочиташ.

За 4 порции.

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 голям стрък салвия
  • 4 парчета прясно козе сирене с дебелина 10-12 мм, приблизително по 80 грама всяко (за други предложения за сирена, виж текста над рецептата)
  • 2-3 супени лъжици брашно за панирането
  • 1 яйце, леко разбито с вилица
  • 100 г орехи, фино смлени
  • 1 средно голяма чепка червено грозде, за предпочитане без семки, оронено
  • 100 мл сладко бяло вино

Тъй като рецептата се приготвя бързо, в един тиган, с непосредствена последователност на процесите, необходимо е всички продукти да бъдат предварително подготвени, преди да се започне готвенето.

От стръка салвия се откъсват по-големите листа. Зехтинът се загрява в широк тиган на умерен към силен котлон. В него се пускат листата салвия и се пържат няколко секунди докато станат хрупкави. Ориентир, че са готови е спирането на цвърченето в тигана. Изваждат се и се поставят върху кухненска хартия, за да се отцедят. Оставят се настрана.

Котлонът се намалява до умерен. В същата мазнина се панира сиренето. Всяко от парчетата сирене се овалва първо в брашно, след това в разбитото яйце и накрая в орехите. Готвят се по една минута от всяка страна или докато придобият златисто-кафяв цвят. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят и се преместват в затоплена чиния. Съхраняват се на топло, докато се приготви соса. (Ако се използва кашкавал или друго жълто сирене, поставянето върху кухненска хартия се пропуска или трябва да се оставят за кратко върху нея, тъй като тези сирена се разтопяват по-бързо и повече, и може да залепнат за хартията.)

След като сиренето се извади от тигана, котлонът се усилва и в същата мазнина в тигана се изсипват зърната грозде. Добавя се виното. Готвят се 2-3 минути докато виното се редуцира.

Сирената се разпределят в чинии или се подреждат в едно плато. Гарнират се с гроздето и салвията и се сервират веднага.

Панирано козе сирене с грозде и салвия

Още рецепти с грозде

Други рецепти със сирене

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Панирано козе сирене с червено грозде и салвия е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 09/08/17 23:50 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/0GCQACw2nNo/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване