09/14/17 21:01
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Имамбаялдъ – пълнени печени патладжани с лук, чушки и домати

Не се съмнявам, че познаваш това ястие. Бих го определила като една от най-вкусните есенни гозби, наред със своите вариации. Но и те не са много. Изчерпват се с добавянето на различни подправки към плънката и няколко начина за подготовка на патладжаните. Това, което прави ястието вкусно за повечето от нас е съчетаването на патладжаните с домати, лук и зелени чушки. А онова, което прави ястието отличително е начинът, по който те се смесват, готвенето им с много зехтин и подправките на източната кухня.

Имамбаялдъ – пълнени печени патладжани с лук, чушки и домати

Точно заради това и аз като имама от легендите за имамбаялдъ припадам, но не защото е свършил зехтинът, а по-скоро от удоволствието да използвам есенните зеленчуци точно по този начин. Това удоволствие носи след себе си другото, което ако трябва да бъда кратка и опиша в една дума, тя би била наслада. Имамбаялдъ е наслада.

Патладжани, домати, чушки и лук за имамбаялдъ

Но ето, има хиляди начини за приготвяне на патладжани. Имам предвид не само приготвяне на самите тях, но и на ястия с тях. Един любим начин ми е да постигна карамелизиране на повърхността им, след което мога да ги напълня със зеленчуци, с месо или просто да ги полея със зехтин и балсамов оцет и да поръся отгоре сирене и магданоз. Друг любим начин е този, при който патладжаните се запържват, след това пълнят и пекат.

Изпържените патладжани за имамбаялдъ

Предварителната термична обработка за тях е важна за отваряне на вкуса им, иначе биха били като варени. А това не би било наслада.

Приготвената плънка от зеленчуци за имамбаялдъ

Виж например, за традиционния рататуй, всички зеленчуци се сотират поотделно, преди да се обединят в това любимо провансалско ястие. Виж например, за гръцката мусака всички зеленчуци, които образуват нейните слоеве, са предварително запържени или изпечени докато се открои сладостта им. И целта за това съвсем не е зеленчуците да се сготвят предварително, защото така или иначе докато къкрят в сглобеното ястие те ще се сготвят. Всичко е за повече вкус. Вкус от хрупкавата коричка на повърхността.

Имамбаялдъ – пълнени печени патладжани с лук, чушки и домати

Допълнени от сотираните лук, зелени чушки и домати, които сами по себе си, моята майка нарича лятна манджа (о, Боже, колко семпло, и вкусно, и любимо!), патладжаните със запържената коричка стават едно от любимите есенни ястия. Точно на това казвам наслада.

Имамбаялдъ – пълнени печени патладжани с лук, чушки и домати

Имамбаялдъ – пълнени печени патладжани с лук, чушки и домати

Рецептата е адаптирана от книгата Eat Istanbul: A Journey to the Heart of Turkish Cuisine

Избират се дълги и тънки патладжани, но ако не може да намериш от този сорт, използвай дребни млади патладжани. Те дори са по-малко горчиви или изобщо не са. Въпреки това, за да не се развали насладата от евентуална горчивина, накисни патладжаните в солена вода за поне 30 минути. Използването на лимонов сок в тази солена вода правя за първи път и единствената причина, която прочетох след като потърсих информация, е за да не потъмняват патладжаните. Но те така или иначе потъмняват след като се изпекат, затова използването на лимонов сок към солената вода ми се струва не толкова съществено.

Интересната част в тази рецепта за мен и добавянето на кимион към соса. Ако не желаеш, не го прави, обаче ако искаш още по-овкусено ястие, може да добавиш и пръчка канела докато се готвят продуктите за плънката.

За 4 порции

Продукти:

  • 4 броя дълги и тънки патладжана (или по-дребни и издължени)
  • сок от 1/2 лимон (по желание)
  • 2 чаени лъжици сол
  • 4 супени лъжици зехтин + допълнително
  • 2 средно големи глави червен лук, нарязан на полумесеци
  • 4 скилидки чесън, нарязани на шайби
  • 2 зелени чушки, нарязани на едри кубчета
  • 3 средно големи домата, нарязани на едри кубчета
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1 супена лъжица концентрирано доматено пюре
  • 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно + допълнително за сервиране
  • сол и прясно смлян черен пипер

Патладжаните се обелват на четири места по тяхната дължина, така че по повърхността им да се редуват ленти със и без кора. От една страна по тяхната дължина се прави разрез с нож. Накисват се 30 минути в купа със студена вода, в която са разтворени две чаени лъжици сол. Към водата се добавя лимонов сок, ако се използва.

Междувременно се подготвят и нарязват зеленчуците за плънката.

Патладжаните се отцеждат от солената вода и се изплакват със студена течаща вода. Подсушават се хубаво с кухненска хартия. В широк тиган се загряват две супени лъжици зехтин на умерен котлон. Патладжаните се запържват на порции по два от всички страни за 6-8 минути. Готовите се изваждат от тигана и се слагат върху кухненска хартия. Оставят се настрана.

В същата мазнина се добавят лукът, чесънът и чушките. Сотират се около 5 минути или докато омекнат. Добавят се доматите, захарта, кимионът и доматеното пюре. Готвят се 10 минути или докато образувалия се сос се сгъсти, като се разбъркват периодично. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. След като се свали от котлона се добавя магданозът.

Патладжаните се поставят в тава за печене и внимателно се разтварят по предварително направения разрез. Напълват се с плънката и ако остане от нея се разпределя около тях. Поръсват се със зехтин и се слагат на средно ниво в предварително нагрята фурна на 180ºC. Пекат се 40-50 минути докато патладжаните се сготвят напълно. Времето за готвене ще варира от самите патладжани. Ако са по-големи и тумбести, готвенето ще бъде по-дълго. Просо ги проверявай след като изминат 40 минути от началото на печенето. Сервират се топли или със стайна температура, като се поръсват с нарязан пресен магданоз. Аз обичам да добавям и натрошено краве сирене.

Имамбаялдъ – пълнени печени патладжани с лук, чушки и домати

Още рецепти с патладжани

Други рецепти от турска кухня

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Имамбаялдъ – пълнени печени патладжани с лук, чушки и домати е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 09/14/17 21:01 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/x2q7BFrsMdM/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване