11/13/17 20:56
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Салата от броколи и топъл дресинг с бекон

Есенно без носталгия и с повече рязкост в съчетаването на продукти – това изглежда ще бъде водещата тема в семейното меню този сезон. Точно сега е периодът, в който салатите стават топли, но остават свежи. Периодът преди да започнем да си стоим повече у дома с дебели чорапи и докато наглеждаме бавно печеното, да отпиваме на малки глътки топъл шоколад. Или моето друго любимо време за салати с тиква, кореноплоди и карамелизиран лук.

Салата от броколи и топъл дресинг с бекон

Тази есен, оставайки по неволя у дома за една седмица, имах  времето да подготвя за публикация две любими такива салати, които освен със смелите комбинации на продуктите в тях, са и достатъчно засищащи, че да бъдат предложени като лека вечеря. Освен това притежавах времето и търпението да сваря и изчистя повече кестени, с част от които искам да ти представя и един сладък тарт. Започвам с първата салата, която е с броколи, грозде и топъл винегрет с бекон.

Продукти за салата от броколи и топъл дресинг с бекон

Приготвя се бързо, ухае прекрасно и е вкусна. Дори и след изплезената физиономия, която ми правиш, след като прочете броколи и грозде в едно, ще се върнеш и надявам се ще проявиш смелостта да си набавиш този есенен натюрморт. И не, целта съвсем не е броколите да се приготвят за вечеря, а гроздето да бъде за десерт. Целта е цветовете и вкусовете в тази есенна картина да се обединят в една купа. Защото е есен и избирам храната ми да бъде пъстра също като нея, пък и не само.

Салата с броколи и топъл дресинг с бекон

Втората салата ще бъде с кейл и сладки картофи, с много подправки и зимни аромати. Понеже и тази есенна салата е толкова важна, колкото ѝ се полага, ще ѝ отделя отделна публикация, с която няма да се бавя. Затова ако ти попадне връзка кейл тези дни, не се чуди, а взимай.

Салата с броколи и топъл дресинг с бекон

Салата от броколи и топъл дресинг с бекон

Единственото нещо, което може да се обърка тук е броколите да се сготвят повече от необходимото. А всъщност, необходимо е да се сготвят, но да останат крехки и леко хрупкави. Вместо да се варят във вода, могат да се сварят на пара, като в този случай времето за тяхната готовност ще се увеличи с няколко минути. Най-добре е да опитваш и да усещаш броколите омекнали, но останали стегнати и приятно хрупкави. Ако нямаш възможност да ги шокираш в ледена вода, което ще спре процеса на готвене, готви ги 1-2 минути по-малко и просто ги отцеди. Остатъчната топлина ще ги досготви.

Предложението в cooking.nytimes.com е салатата да се сервира поръсена с отлежал бял чедър. Тъй като това удоволствие не се намира в супермаркетите, ако също като мен не намериш достатъчно време да обикаляш по специализираните магазини, може да импровизираш (пак като мен). Намирам за подходящо да се добави младо пекорино, но възможностите могат да стигнат до гръцкото манури или да заложиш на вечния пармезан. Мисли, че на тази салата просто ѝ трябва малко докосване от нещо солено, пикантно и ароматно.

За 4-6 порции.

Продукти:

  • 1 средно голяма глава броколи
  • 120 г орехови ядки
  • 120 г бекон, нарязан на кубчета
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 чаени лъжици дижонска горчица
  • 2 супени лъжици червен винен оцет
  • 4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • 160 г зърна червено грозде, разполовени
  • 120 г отлежал бял чедър или младо пекорино, или друго полутвърдо жълто сирене, или друго ароматно сирене по твой избор, натрошено
  • сол и прясно смлян черен пипер

Главата броколи се разделя на розички. Най-малките се оставят цели, средните се разделят на две, а най-големите на четири. Броколите се бланшират във вряща подсолена вода 3-4 минути. Трябва да се сготвят леко и да останат хрупкави. Отцеждат се и веднага се потапят в ледена вода, за да се спре готвенето и за да се запази цветът им. Отцеждат се и от ледената вода накрая.

Голям тиган с незалепващо покритие се нагрява на умерен котлон. В него се запичат ореховите ядки 3-4 минути, като се разбъркват периодично. Изваждат се и се оставят настрана.

В същия тиган се добавя една супена лъжица зехтин и беконът. Запържва се около четири минути или докато стане хрупкав. Котлонът се намалява до слаб и в тигана се добавят горчицата и оцетът. Разбъркват се няколко секунди и се добавят пресният лук и орехите. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер. Тиганът се отстранява от котлона.

Салата с броколи и топъл дресинг с бекон

В купа се смесват броколите и разполовените зърна грозде. Добавя се топлият дресинг и всичко се разбърква много добре. При сервиране салатата се поръсва с натрошеното жълто сирене.

Салата с броколи и топъл дресинг с бекон

Още рецепти с броколи

Други рецепти за салати

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Салата от броколи и топъл дресинг с бекон е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/13/17 20:56 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/kd15oMNr8Xk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване