11/15/17 21:04
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Топла есенна салата с кейл

Както вече обявих, водещата тема при семейното меню в този сезон ще бъде есенно без носталгия по лятото и с повече рязкост в съчетаването на продукти. Продължението от първата публикация за топли есенни салати е смела комбинация от сладък картоф, листно зеле и плодове. Дресингът е класически винегрет с щипка (в случая не е метафора) карамфил за пикантност и завършеност на идеята.

Топла есенна салата с кейл

Преди всичко, есента не е само продукти. Тя е цветове, тя е настроение за вкус. Вкус на кореноплоди, на зеленолистни; вкус на познато, придружено с нещо пикантно, с нещо изненадващо.

Продукти за топла есенна салата с кейл

С вкус на есен, би било най-точно да кажа. Защото всички ние свързваме аромата на канелата и карамфила с есента и предстоящите зимни празници. Най-често в десерт, но аз съм си аз, с моята любознателност за съчетаване на храни, затова опитах и съм тук отново за да разбивам митове и предубеждения. Да, тези аромати са прекрасни в коледните бисквитиколедните пайове и зимните напитки, но са и също толкова вълнуващ акцент в тази есенна салата със сладък картоф и листно зеле. Защото понякога е необходимо да повярваме преди да опитаме.

Топла есенна салата с кейл

Топла есенна салата с кейл

Тази, както и всички салати впрочем, ще бъде само сбор от продукти, ако остане без дресинг. Точно дресингът и овкусяването на отделните компоненти правят салата вкусна и дори интригуваща. Затова не пропускай нито канелата, нито щипката карамфил, нито лютия пипер. Дресингът може да се приготви предварително и дори би бил още по-добър ако е така. Плодовете носят желаната свежест и докато ябълките са в пика си, то смокините от този сорт все още се намират тук-там, но ако решиш, може да ги пропуснеш или да ги замениш със зърна нар (уау, каква палитра се получава тогава!). В този случай може да импровизираш и с дресинга, като замениш кленовия сироп за него с меласа от нар. И имай едно наум за карамелизираните в кленов сироп орехи – би било добре да приготвиш повече от тях и да ги използваш не само в салатата. Те са чудесни за похапване самостоятелно и прекрасно допълнение към закуска или десерт.

Рецептата е адаптирана от livelytable.com

За 4-6 порции.

За салатата:

  • 1 средно голям сладък картоф, около 600 г, нарязан на кубчета
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1/4 чаена лъжица канела
  • 1/4 чаена лъжица лют червен пипер
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 200 г кейл, почистен и нарязан грубо на едри парчета
  • 1 сладка ябълка, обелена и нарязана на кубчета
  • 3-4 пресни смокини, нарязани на шестини или осмини
  • 30 г прясно настърган пармезан
  • 100 г орехови ядки
  • 1 супена лъжица кленов сироп
  • щипка канела за орехите

За дресинга:

  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 чаена лъжица дижонска горчица
  • 1 чаена лъжица кленов сироп
  • 1 чаена лъжица ситно нарязан шалот
  • 1 чаена лъжица нарязана прясна мащерка
  • щипка смлян карамфил
  • сол и прясно смлян черен пипер

Фурната се нагрява на 200ºC. Кубчетата сладък картоф се овалват с две супени лъжици зехтин, канелата, червения пипер, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Подготвеният за печене сладък картоф

Разстилат се на един ред в широка плитка тава и се слагат на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Запичат се 25-30 минути, като се разбъркват един-два пъти. Изваждат се от фурната и се оставят в тавата, докато се приготвят останалите съставки.

Докато картофите се пекат се подготвя кейлът за печене, орехите се карамелизират, приготвя се дресингът.

Почистване на лист кейл от дръжката

Почистване на лист кейл от дръжката

Независимо какъв сорт листно зеле се използва, необходимо е да се почисти от дръжката, която е много жилава. С ръце, листата се откъсват от двете страни в близост до дръжката. Листата се нарязват грубо на няколко места. Поставят се в широка плитка тава и се заливат с останалите две супени лъжици зехтин.

Подготвеният за печене кейл

Разбъркват се хубаво, така че по всички листа да попадне зехтин и се масажират леко, за да се окрехкотят. Запичат се след картофите на средно ниво на фурната за 10 минути или докато листата завехнат, а краищата им станат сухи.

За орехите на умерен към силен котлон се нагрява тиган с незалепващо покритие. Добавят се ореховите ядки и се запичат 4-5 минути, като се разбъркват периодично. Когато са готови, котлонът се изключва, но тиганът се оставя все още върху него. Към орехите се добавят кленовия сироп и щипка канела. Разбъркват се хубаво, докато всички орехи се покрият равномерно. Веднага се изсипват върху хартия за печене на един ред и се оставят да се охладят напълно. Могат да се приготвят предварително и да се съхранят на стайна температура в добре затворена кутия. Съхраняват се така до една седмица.

Приготвяне на дресинга

За дресинга всички съставки се смесват и се разбъркват хубаво. Може да се приготви предварително и да се съхрани в буркан на стайна температура за няколко часа или един-два дни в хладилник. Когато дресингът е бил съхраняван в хладилник се изважда на стайна температура поне 30 минути преди да се използва.

Непосредствено преди салатата да се сервира се нарязват плодовете. В купа се смесват изпечените сладки картофи, кейлът, ябълките и смокините. Овкусяват се с дресинга. Прехвърлят се в сервизна чиния или купа и се поръсват с настърган пармезан и карамелизираните орехи.

Топла есенна салата с кейл

Още рецепти с кейл

Други рецепти за салати

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Топла есенна салата с кейл е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/15/17 21:04 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/fwzfweQEsOI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване