12/03/17 09:06
(http://ivo.bg/)

Войнолюбието на мировлюбените московци

Да ме прощават русковлюбените сънародници, ако сравнението наранява чувствата им на преклонение пред тяхната матушка, но внезапно бликналото миролюбие на премиера Борисов ( когото напразно подозират в нелоялност към Москва) е поредният белег, по който нашата действителност копира руската. В съветско време там и тук непрекъснато се водеше борба за мир на думи чрез лозунги. А всъщност съветската империя милитаризираше себе си и колониите си по маниакален начин, който в съвремието може да се сравни само с подготовката за война в нацистка Германия, но без положилетния ефект върху науката и индустрията, постигнат от нацистите на базата на тази мобилизация.

И днес руските управляващи и производната им пропаганда вдъхновено лъжат, че Русия никога, ама абсолютно никога не е била агресор. Само от едното миролюбие винаги била воювала. Това най-сериозно твърдят дори люде с научни титли в днешна нашистка Русия. И като ги слушам не се учудвам особено, че нашият Борисов, за когото един американски посланик написа в доклад, попаднал в интернет чрез Уикилийкс, че душата му е в Русия, все повече заприличва на руски политик. Разликата е само в това, че България има историяу, несравнима с тази на руската империя и не се милитаризира най-малкото заради липсата на финансови възможности.

“Малка корекция” с обратен знак внася руският изгнанник, бившият световен шампион по шах Гари Каспаров. С няколко абзаца той матира мутиралия в путинизъм съветски комунизъм по темата за “миролюбието”. Ето какво написа той в своя сайт:

Властта на  Путин  – безкрайна поредица войни

Всички сме чували  израза “Само война да няма”. С тази мисъл живяха поколения след най-ужасната – Втората световна война. Днес, да си против войната, означава да си против путинската власт. Защото властта на Путин означава война.

Поредицата войни следват Путин през цялото му царуване. Война с Чечня, война с Грузия, война с Украйна. Вече и в Сирия. Кремълската пропаганда внушава, че всички са част от една голяма война – войната между Русия и Запада. Че Русия непременно трябва да противостои на Запада, защото той иска да ни покори, ограби и наложи чужд начин на живот. Това ни внушава така нареченият “путински елит”, състоящ се от крадци – олигарси, които ограбват страната си, крият откраднатото на Запад, лекуват се на Запад, изпращат децата си да учат на Запад.

Но това не е достатъчно за тях. Искат и да решават на съдбите на света и не могат да се примирят с факта, че не ги уважават на Запад, не ги приемат за равни. Затова се опитват да получат чрез сила и ядрен шантаж, ако не уважение, поне страх у Запада.

Заради това тровят  съзнанието ни с геополитическите глупости на нацистките идеолози за вечната борба на всички за господство. Заради това ни вдъхват чувство за унижение от факта, че не можем, както преди, да диктуваме волята си на нашите съседи. Негодувание срещу бившите ни съюзници, които ни зарязаха при първа възможност. Всички ни мразят. Всички ни обиждат. Целият свят е против нас. Целият свят не е в крак, само ние сме.

Може би е време да признаем, че нещо със самите нас не е наред? Може би е време да кажем, че всички войни на Путин – не са наши войни? Че нямаме нужда от великодържавни миражи и имперска арогантност? Че имаме нужда само от нормален живот? Да кажем “не” на путинските великодържавни амбиции и наглост. Да кажем “не” на войните разпалени от Путин. Да кажем “не” на режима на Путин.

ПРЕВОД: ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

http://www.kasparov.ru/material.php?id=59AF99E084F7D

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване