12/03/17 18:46
(http://patepis.com/)

Манастир Нораванк, Армения – манастирът на майстор Момик

Днес Цветан ще ни води до манастира Норванк в Армения. Приятно четене:

Манастир Нораванк, Армения

манастирът на майстор Момик

Манастир Нораванк, Армения

Всеки който е видял

арменския манастир Нораванк

или (Noravank, Նորավանք – нов манастир) при залез слънце, обагрен от червения туф на околните скали, остава впечатлен от неговата ярка архитектура

Манастир Нораванк, Армения

След като обиколихме самостоятелно главните арменски забележителности Хор Вирап, Гарни, Гегхард и Ечмиаздин, разгледахме различни оферти. Накрая решихме да заложим на реномираната туристическа компания ,,Нyur“ и да се запишем в Ереван, ул. Налбадян 96 на най-дългата (14 часа) и най- скъпата еднодневна екскузия до манастирите Нораванк и Татев (18 000 AMD -арменски драма).

Сутринта вторник в 8:30

от Ереван потеглихме

с два автобуса или около 100 туриста към Нораванк. Повечето от туристите бяха етнически арменци емигрирали или родени зад граница, дошли за кратко да посетят майката родина Армения. Затова екскузоводите обясняваха отлично още на английски и руски езици. Нашият стар автобус за наш лош късмет взе да се задъхва и едвам се довлече на 100м от паркинга на манастира.Там моторът му издаде също своя последен стон в клисурата на стенанията и спря.

3604, Армения

Ние пък слязохме разтревожени и се запътихме към входа, като оставихме проблема зад себе си на шофьорите.

Манастир Нораванк, Армения

Манастирът Нораванк повече от 700 години е бил известен с великолепието си.Той е построен на хълм покрай извиващият се речен пролом в червените скали. Ако скалите можеха да говорят, те биха ни разказали много приказки, включително и тази за един човек, направил добро, но не получил признание:

„Майстор Момик се влюбил в прекрасната дъщеря на княз Орбелян, владика на област Сюник в Армения. (Тази традиция да си владика и княз е запазена също на Балканите в Черна гора.) Девойката е поразена от неговия талант на архитект и му отговорила с любов. Бащата на девойката, след като узнал за тяхната любов, повикал Момик и казал: „Аз ще ти дам ръката на моята дъщеря, само при едно условие, ако ти за по малко от три години построиш невероятно прекрасен храм!“Момик веднага се зел да строи. Когато накрая радостен в очакване за срещата с любимата, приседнал на самия върх на купола на храма, тогава внезапно се приближил някакъв човек, който се качил и бутнал Момик. Този човек изпълнил поръчението на своя господар, княза на Сюник. Момик се опитал да се спаси, като се захванал в последния блок от купола, който стискал в ръцете си, но паднал на земята и този камък станал негов надгробен паметник.“

Манастир Нораванк, Армения

В течение на 7 века красотата на Нораванк не угаснала, но станала още по ярка и затова всички туристи бяха начоколили храма на Богородица построен от легендарния Момик, който е вляво!

Затова ние се отдалечихме от тълпата и потърсихме други обекти наблизо извън този запълнен кадър, но ще се върнем тук в продължението или втората част!

Манастир Нораванк, Армения

За ориентация използвах информационното табло за разположението на обектите в манастира Нораванк, което е направено с американска помощ. Но на него не е отбелязана една секретна яма?

Открих стълба в дълбоката яма, която води надолу.

Манастир Нораванк, Армения

Проверих в тъмната хладна дупка, няма ли следи от пребиваването на монах – аскет в нея? Не, има само монети хвърлени от туристите.

Какво е аскет? – попитали Радио Ереван.
Отговор на радиото:
– Човек, който си доставя удоволствие, като се отказва от удоволствия“ 
					
					<a href=

Публикувана на 12/03/17 18:46 http://patepis.com/?p=77274

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване