12/04/17 12:46
(http://ivo.bg/)

11 години мека путинизация с твърда ръка

Вчера ГЕРБ отчете 11 години от официалното създаване на партията, която си била поставила за цел да прекрати “безпринципното управление на България”. В епистоларно обръщение към членовете и симпатизантите колективното ръководство на партията ( нещо като вътрешен кръг на Политбюро ) споделя и типичното за всеки император, султан или цар искрено твърдение, че “всички ние обичаме народа” ( българския в случая).

Че кой пастир не си обича стадото, което стриже!

И в най – тежките години на османското владичество султанът се е застъпвал за раята, която работи и създава благата.

Само монголските завоеватели съзнателно избивали покорените ( цели народи), но не защото били по-зли от останалите завоеватели, а защото били скотовъди, а не човековъди и съответно постъпвали скотски, т.е. щадящо само спрямо скотовете. За номадите човекът, главният ресурс на зедемелските общества, не струвал нищо. Напротив, пленените хиляди хора само пречели и трябвало да бъдат хранени, поради което минавали под ножа на опитните колачи на добитък ( техниката на масовото колене е описана добре от историците: на всеки воин-касапин се падали определено количество вързани пленници, водел ги на определеното за целта място и методично колел полагащата му се бройка) . Конете и другите тревопасни били друго нещо за номадите…

Днес положението у нас е хибридно: човеците са тревопасните. Поне онези, които се хванаха на измамата с “прекратяването на безпринципното управление”. Защото по-безпринципно от управлението на ГЕРБ беше само предходното “царско” упражняване на власт, което гордо заяви, че било унищожило т.н. двуполюсен модел, за да паразитира по модела на сговора между царисти, комунисти и доганисти. Разметоха терена и на него трайно се настани н.в. Бойко Първи.

Прието е да се смята, че властта в една демокрация се крепи на обществения договор между нея и народа. Бойко Първи няма всенародното одобрение в абсолютни стойности и поради това му се налага да се опира на всяка патерица, която му предлага животът. Много е гъвкав, като каза вчера в телевизионно интервю бивш министър от кабинета на Сакскобурггоски в отговор на въпрос защо “царят” е смогнал да се задържи само един мандат на власт, а Борисов  се крепи на този пост за трети път. Царският министър припомни очевидното: че няма нужда да си по -интелигентен и умен, за да оцеляваш по-умело. Достатъчно е да си “гъвкав и комуникативен”.

В навечерието на учредяването на ГЕРБ гъвкавият Борисов комуникира с мен по телефона. Съобщи ми, че вратите на партията му са отворени за мен. Не се възползвах – вероятно от шопски инат, заообикаляйки отворената врата в полето ( на безчестието). Какви ли постове и почести съм пропуснал поради липса на гъвкавост и комуникативност?

Мина се време и когато установи, че с моркова не може да ме примами ( включително и чрез онзи подкуп с обаждането по телефона, за да науча лично от него за това важно решение и да блесна като източник на информацията за спирането на АЕЦ “Белене” на 28 март 2012 г.), гъвкавият Бойко извади тоягата и взе да ме налага с обиди . Най-накрая, след като разбра, че тактиката на неговия приятел Георги Първанов е най-доброто средство за борба с критиците, Борисов и компания уредиха въпроса чрез “дискретното” ми обграждане с мълчание на принципа на Сталин “няма човек, няма проблем”.

Днес се радвам да бъда опакован в памука на медийното игнориране, което обаче прави твърдото ми желание да си отварям устата още по-голямо. Да му мислят опозорените чрез труда си на памучните полета на властта медийни “роби на труда”.

Да си опакован в произвеждания от тях памук не е удоволствие, но е чест, която тревопасните не разбират поради естеството на своята преживна ситема за оцеляване в пасищата на пастирите. Само ги вижте как продължават да се мазнят на споменатия Първанов, за когото Борисов каза на онзи учредителен конгрес на ГЕРБ на 3 декември 2006 г., че забранява да се говори, само той имал право, както заяви от трибуната без нито един глас на несъгласие сред хилядите присъстващи, заявили по този начин готовност да си налягат парцалите от първия миг на партийното си членство. Направо се оказа, че това е член Първи от конституцията на ГЕРБ.

Забраната, обхванала практически цялата медийна среда, важи и днес  като доказателство, че заговорниците са овладели медиите – като за 119-то място в световната класация по свобода на словото.

Сбъднаха мечтата на всеки путинист да управлява върху трупа на най-опасния коректив на властовото своеволие, какъвто би трябвало да са медиите, ако са свободни. Е, как от ГЕРБ да не са (само)доволни от постигнатия успех?!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване