12/06/17 20:58
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шведски маслени бисквити с малиново сладко (Hallongrottor)

Хубавото на всички маслени сладки, е че са вкусни. Обикновено съдържат не повече от пет съставки, нямат особени изисквания и продукти за приготвянето им и дори не са атрактивни с външния си вид, който най-често е топче покрито с пудра захар. Имам предвид, не са цветни, не са със сложна декорация, не са нищо повече от една вкусна хапка. Обяснявам си това с маслото. Обяснявам си още, че семплото може да бъде много вкусно и точно на това залагам тази година при коледните сладки.

Шведски маслени сладки

Hallongrottor или „малинови дупки“ са типични шведски маслени сладки. Научих за тях съвсем спонтанно и когато потърсих повече информация, открих, че в книгата The Nordic Cookbook има рецепта за тях. Там се наричат бисквитите на Дъглас и дължат името си от популярността им в ресторант Faviken, когато първият шеф готвач на ресторанта започва да ги приготвя по старата рецепта на неговата баба. (Уау!)

Шведски маслени сладки

Споменава се, че дори след неговото оттегляне, в ресторанта се е запазила традиция тези сладки да се приготвят и поднасят след закуска или следобед с кафе, или това, което на шведски наричат fika. Нещо като традиционното пиене на чай в Англия, при което се поднасят малки хапки. Или пък като неизползваното сега при нас, но останало като спомен от старите книги – пиене на турско кафе с бяло сладко.

Приготвяне на шведски маслени сладки

Изобщо, малките моменти от деня, в които се отпускаш и наслаждаваш над чаша с гореща ароматна течност, нещо за похапване и социален контакт с непринудени разговори. А както наскоро разбрах, че се казва, след като посетих курса на Ана Динкова за „Добри обноски“ – изкуството на малкия разговор. Винаги е полезно да знаем как е прието да говорим и как да се държим, независимо от ситуацията. И винаги би било полезно, за онези, които искат да бъдат домакини от край до край, да научат нова рецепта (това аз го казвам), която могат да използват веднага или за която да имат едно на наум, за когато им се наложи.

Приготвяне на шведски маслени сладки

Шведските маслени сладки със сладко от малини са едно чудесно допълнение към тези малки моменти с непринудени разговори. Макар да ги слагам в коледната селекция, те не са типично коледни, но някак им отива да бъдат. Защото вкусът им е много добър и би се харесал на всеки човек, включително на твоите гости. Защото са издръжливи и могат да се приготвят предварително с дни. И защото са лесни, с достъпни съставки, една от които може да бъде сладкото, което баба ти даде тази есен или което сама приготви. Все едно. Важното е да има масло. Маслото прави сладките толкова добри. Вече нямам никакви съмнения за това.

Приготвяне на шведски маслени сладки

Рецептата за маслените сладки, както и начина им на приготвяне, който Дъглас прави популярни във Faviken, много напомнят на онова, което в Америка наричат Thumbprint Cookies. В тази ситуация, не успях на намеря информация кое от кое произхожда първо, макар да съм склонна да мисля, че Швеция има предимство. При всички положения може да срещнеш най-разнообразни вариации на маслени сладки с дупка направена от пръста, която е напълнена със сладко, лимонов крем, шоколад или поредната импровизация върху тях с цитрусов крем. Но това не е всичко. Открих и още един начин за приготвяне и сервиране на сладките. И този начин, като че ли повече ми допада.

Приготвяне на шведски маслени сладки

Той не изисква нищо по-особено за рецептата, но е важно да имаш форма и хартиени чашки за мини мъфини, в които да сглобиш цялата хапка. Намерих този начин за по-удобен, както за приготвяне, така и за сервиране, но още по-хубавата част е че така приготвени събират повече сладко. Йее, кой не иска повече малини в сладката маслена хапка?!

Шведски маслени сладки

Шведски маслени бисквити с малиново сладко

Рецептата е адаптирана от книгата The Nordic Cookbook и представена от мен в два варианта. Единият, описан в книгата е начина на Дъглас (повече информация в текста над рецептата) и представлява маслени сладки с дупка, която се запълва със сладко от малини и изпечени в тава. Вторият начин е този, който ме впечатли и видях при търсенето на повече информация за сладките – тестото се оформя във форми за мини мъфини, в хартиени чашки; напълват се със сладко и се пекат във формите. Който и вариант да избереш (а може да пробваш и двата с една доза), се получават около 50 броя сладки.

Традиционното сладко от малини може да се замени с друго сладко или мармалад по-твой избор. Важното в случая е сладкото или мармаладът да бъдат гъсти.

За 50 броя, от който и да е вариант.

Продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 220 г захар
  • 300 г меко масло
  • 2 яйца, леко разбити с вилица
  • сладко от малини
  • пудра захар за поръсване (по желание)

Фурната се нагрява на 200ºC.

В купа се смесват брашното, бакпулверът и захарта. Добавя се маслото и съставките се претриват с пръсти докато се образуват трохи. Добавят се яйцата и сместа се омесва докато се образува меко тесто. Тестото не бива да се меси дълго, а само докато сухите съставки се съберат. Това ще направи сладките по-пръхкави и по-малко жилави. От тестото се правят топчета с големина на орех.

Приготвяне на вариант 1 на шведски маслени сладки

Вариант 1

Топчетата се подреждат в тава върху хартия за печене на разстояние едно от друго. В центъра им се прави дупка с помощта на пръст. Дупката се запълва със сладко от малини. Сладките се слагат на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 12-14 минути или докато краищата им започнат да придобиват златист цвят. След като се извадят от фурната се оставят в тавата за 5 минути и тогава се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно.

Приготвяне на вариант 2 на шведски маслени сладки

Вариант 2

Подготвя се форма за мини мъфини, чиито гнезда се запълват с хартиени чашки. Обновяване от 10.12.2017 – Диаметърът на основата на формите за мини мъфини е 3 см.

Топчетата тесто се поставят в чашките. В средата на всяко се прави дупка с помощта на пръст. Дупката се запълва със сладко от малини. Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 20-22 минути. След като се извадят от фурната се оставят за 5 минути във формите и тогава се изваждат върху решетка докато се охладят напълно.

И при двата варианта сладките може да се поръсят с пудра захар, ако желаеш. Съхраняват се в добре затворена кутия на стайна температура за около седмица.

Забележка: Опитвала съм да правя дупки в сладките с какви ли не помощни инструменти, но нищо не е по-лесно и бързо от пръста на ръката. С палец се получава по-голяма дупка, която изисква дооформяне, а с показалеца става добре оформена вдлъбнатина. Пробвай, за да видиш кое ще ти допадне повече.

Шведски маслени сладки

Шведски маслени сладки

Други рецепти за дребни сладки и бисквити

Още рецепти от шведска кухня

Ако търсиш нещо друго с малини

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шведски маслени бисквити с малиново сладко (Hallongrottor) е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/06/17 20:58 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Mi6X4HL-mGI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване