12/16/17 09:40
(http://ivo.bg/)

Гарван гарвану сигнал ( за корупция) не вади

Пълен обрат настъпи в пленарната зала при гласуването за защитата на подателите на сигнали за корупция от съдебно преследване, предвидена в новия антикорупционен закон. Въпреки че в правната комисия депутатите оформиха финалния вариант, предвиждащ, че подателите на сигнали няма да носят отговорност, ако се окаже, че информацията им е била невярна, днес “Обединени патриоти”, БСП и ДПС блокираха гласовете на ГЕРБ и защитата падна.

Така управляващите се върнаха в изходна позиция – ще подаде ли някой изобщо сигнал за престъпление, ако знае, че го чака евентуален ответен удар. Още повече че Комисията няма да работи по анонимни сигнали. На практика лице, подало сигнал, който Комисията не докаже, може да бъде съдено най-малкото за набеждаване.

Очаквано това бе един от най-оспорваните текстове в новия закон, по който народните представители се карат още от самото начало. Предложеният днес за гласуване вариант гласеше, че “лице, което е подало сигнал за корупция или за конфликт на интереси на лице, заемащо висша публична длъжност, не може да носи отговорност и да търпи други неблагоприятни последици само на това основание”. От ОП настояха целият този текст да отпадне, а от ДПС предложиха компромисен вариант – да се запише, че подателят на сигнала ще носи отговорност, ако се окаже, че сигналът не е имал основание. “Патриотът” Християн Митев до такава степен настояваше за отпадането на защитата на подателя, че дори обяви безпрецедентното: ако предложението на ОП не мине, то националистите ще подкрепят предложението на ДПС.

“Вреди могат да произтекат от недобросъвестното действие на сигналоподателя. Няма пречка той да оповести този сигнал и пред медиите и само с това да навреди на лицето”, разви тезата на “патриотите” Митев.

Текстът на ОП беше подложен на гласуване и изненадващо мина. Депутатите на ГЕРБ в залата се оказаха едва 40-ина и се въздържаха, вместо да гласуват “против”.

Цялата постановка на дебатите и гласуването изглеждаше странна, особено с отсъствието на част от депутатите от управляващата партия и “въздържанието” при гласуването на останалите. Според източници на Клуб Z гласуването на текста в приетия му вариант е било предварително уговорено между ГЕРБ и “Обединените патриоти”, като просто вторите са влезли в ролята на защитник на тази теза.

Докладчикът по закона – шефът на правната комисия Данаил Кирилов, все пак веднага поиска прегласуване с мотива, че това е най-радикалната промяна, която някой предлага в законопроекта. Резултатът се оказа същият.  http://clubz.bg/61886-pylen_obrat_podavash_nedokazan_signal_za_korupciq_chaka_te_syd

И така, да се върнем към изречението в текста по-горе, което гласи: На практика лице, подало сигнал, който Комисията не докаже, може да бъде съдено най-малкото за набеждаване.

Не е нужно човек да е факир на юридическите науки, за да знае, че корупцията е сред най-трудно доказауемите престъпления – защото и корумпираният и корумпиращият попадат под реално осъществимата закана на закона, т.е. и двете страни нямат интерес да я разкриват. Освен ако няма постановка, предварително подготвен сценарий за изобличаване на корумпирания с участието на съответните полицейски служби, способни да докажат с доказателства наличието на престъплението. Това на практика означава, че при липса на защита за сигналоподавателя сигналите за корупция да бъдат сведени до минимума, който “гарваните” , накацали в Народното събрание, охраняват на принципа “гарван гарвану сигнал не вади”.

Тази имитация на загриженост за набедения не е новина. Моя милост беше набеден, че е набедил президента Първанов под формата на въпрос, зададен в студиото ми към негов другар от обслужващия му персонал дали знае нещо за два подарени на държавния глава от оръжейния търговец Манджуков мезонета – посочени от мен на точния адрес, илюстриран със снимка на етажа с входните врати на мезонетите.

Независимо от факта, че само три дни по-късно Комисията по етиката в електронните медии , на която отгоре на всичко бях заместник-председател, единодушно реши, че не съм набеждавал никого, а половин година по-късно натискът, оказан върху мен във връзка с тъс зададения от мен въпрос, беше квалифициран в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ като политически и като нарушаване на свободата на словото в България, в крайна сметка аз съм този който си загуби работата безвъзратно. Първанов вече 11 години след това се разхожда по телевизионните студиа като победител – чист и невинен като сълза.

А можеше толкова лесно въпросът да приключи още на онзи 8 октомври 2006 г., когато сутринта зададох въпроса си в десетката- “само” трябваше същият следобед журналистите да проверят посочения от мен адрес. Щяха да видят, че той вече се охранява от автопратрул на полицията по заповед вътрешния министър Румен Петков, в случай, че някой журналист наистина си свърши работата. Намерил се беше само един, изпратен на мястото от в. “Капитал”, но и неговото разследване, дало положителен отговор на моя въпрос само за за ден – два,  беше смачкано веднага с обяснението ( пред мен, а не пред публиката), че ключов свидетел се бил отказал. И как няма да се откаже – цял вестник се отказва повече да “рови”, какво остава за някаква си личност от една строителна фирма, наета от Първанови за довършителните работи по мезонетите.

Така че в мое лице имате жив пример как машината на овластената корупция действа срещу онези, които си позволяват да й попречат с въпрос или намек. Какво остава за нещо повече, нещо като сигнал, в който се твърди категорично за наличие на корупция.

Не виждам място за учудване, че депутатите изпълняват тайната заповед “кръгом” и загърбват заявеното от самите тях намерение да се борят с корупцията, превръщайки замисъла на упражнението в нещо, което действа с обратен знак. Да не би да е за пръв път? Спомнете си само заявеното намерение да бъде създаден Музей на тоталитаризма, който беше прекръстен от министрър Вежди Рашидов в последния момент на Музей на социалистическото изкуство- трансформация от заклеймяване към утвърждаване!

Така че, нищо ново под слънцето – банкянското или Първановото- все тая в рамките на перманентното слънчево затъмнение при имитацията на борба с корупцията.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване