12/16/17 22:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Сладки линцер

По принцип, всяка една маслена бисквита, слепена със сладко от малини с друга маслена бисквита, която има дупка, може да се нарече линцер сладка. На теория, нещата стоят малко по-различно, когато разгледаме историята на линцер сладките. А тя започва от линцер тарта (Linzer Torte), кръстен на австрийския град Линц. Наричам го на български тарт, защото на външен вид и по начин на приготвяне отговаря точно на това и повярвай ми е супер вкусно нещо, за което още не знам как така не съм ти предложила рецепта. За мен е изключително приятен десерт, защото е преди всичко с дъвчаща текстура, в която интензивно се усеща вкуса на печени лешници и свежестта на малините.

Сладки линцер

Линцер сладките от друга страна следват идеята на линцер тарта, като единствено се променят размера и формата. Не съм сигурна откъде и как опростените от ядки маслени бисквити слепени със сладко (които също са много вкусни и издръжливи) започват да се наричат линцер, но съм сигурна, че версията им, породена от класическия линцер тарт е неповторима.

Сладки линцер

Точно на това ще обърна внимание в коледната селекция от рецепти – класически сладки линцер. Предпочитам да ги приготвям по версията на линцер тарта, а именно с лешници. Те се заменят най-често с бадеми, ако предпочиташ, но запази неотменните аромати от канела и лимонова кора в тях, ако искаш от класическите сладки. Класическите линцер също така се приготвят с две слепени с малиново сладко лешникови бисквити, горната от които е с три малки  дупки и се наричат Linzer Augen или линцер очи. Върху класическия вариант може да се импровизира много, както с формите, така и с пълнежа. При всички положения, те са просто прекрасни!

Резци за линцер сладки

С времето съм събрала няколко форми за тях, част от които са твърде трудоемки за този тип тесто. Детайлните резци за сладки не са за случая или ако ги избереш ще трябва да се работи много търпеливо с тях. Затова препоръчвам да се използват кръгове – със или без вълни, както и сърца. За изрязване на средата на горната бисквита – същите форми, но в по-малък размер или други подходящи, които не са детайлни. Ако не разполагаш с резци за бисквити – няма проблем. Чаша от тънко стъкло винаги върши работа, а за изрязване на средата, може да се огледаш в кухнята за нещо подходящо. Например, за линцер очите използвам сламка или отвора на приставка за шприцоване, за да направя трите дупки.

Сладки линцер

Сладки линцер

Рецептата е адаптирана от joyofbaking.com

Сладкото от малини е препоръчително, но ако разполагаш с друго, което искаш да използваш, или си в настроение за импровизации, заповядай! Преди да се впуснеш обаче към приготвяне, бих искала да те предупредя, че тези сладки или по-скоро тестото за тях е много деликатно и с него е необходимо да се работи с търпение. Не е чак толкова страшно, колкото звучи. Но за да имаме едни наистина прекрасни линцер, на първо място тестото не трябва да се утежнява с много брашно. От това следва, че то трябва да се разточва и изрязва, когато е много добре охладено и да се работи с малки количества, за да не се затопля. Това ще помогне за добре изрязани форми и за леки, деликатни бисквити, които са пръхкави, а след като престоят слепени със сладкото – с дъвчаща и леко ронлива текстура.

За около 30 броя слепени сладки.

Продукти:

  • 150 г лешници
  • 300 г брашно
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • щипка сол
  • 250 г меко масло
  • 150 г захар, разделена на две равни части
  • 2 жълтъка от големи яйца
  • настъргана кора от 1 малък лимон
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • сладко от малини за слепване
  • пудра захар за поръсване

Фурната се нагрява на 180ºC. Лешниците се слагат в тава на един ред и се запичат 6-8 минути или докато люспата им започне да се бели и започнат да разнасят приятен аромат.

Изпечените лешници се поставят в кърпа

Веднага се изваждат от фурната и се изсипват в чиста кухненска кърпа. Загъват се в кърпата и се претриват през нея, така че люспата им да се отдели. Ако на не всички лешници се отдели люспата, не е проблем. Лешниците се отделят от люспите и се оставят да се охладят напълно. Това може да се приготви предварително.

Смилане на лешниците с половината захар

Смилане на лешниците с половината захар

За приготвянето на тестото, първо лешниците се смилат фино с половината от захарта. Мелят се със захарта, за да не слепят и за да не станат на паста. В купа се смесват смлените лешници, брашното, канелата и солта.

Смесват се маслото и останалата захар

Разбиване на маслото със захарта

Отделно се смесват маслото и останалата захар. Разбиват се с миксер на висока скорост, докато сместа стане пухкава.

Към разбитото масло със захарта се добавят жълтъците, лимоновата кора и ванилията

Разбитите масло, захар, жълтъци и аромати

Добавят се жълтъците, лимоновата кора и ванилията. Всичко се разбива с миксера, докато сместа стане еднородна. Тогава към нея се добавят смесените сухи съставки.

Добавените сухи съставки към сместа

Готовото тесто за линцер

Разбъркват се на ниска скорост с миксера, докато се получи еднородно тесто. Тестото ще бъде меко на този етап.

Тестото се разделя на две и се увива в стреч фолио

Разделя се на две части. Двете части се изтъняват и се увиват поотделно със стреч фолио. Тестото се охлажда в хладилник минимум един час.

От тестото се изрязват бисквити

Фурната се нагрява на 180ºC. Взима се едната половина от тестото и се разточва върху набрашнена повърхност с дебелина 4-5 мм. Изрязват се желаните форми бисквити и се подреждат в тава върху хартия за печене. На половината от бисквитите се изрязва дупка (отново в желана форма) в средата. Това е добре да стане след като целите изрязани бисквити са поставени в тавата. Тогава формата им се запазва хубава. Изрезките се събират и отново се разточват и от тях се изрязват още форми. Ако на този етап тестото е омекнало и е трудно за работа се охлажда отново. Междувременно се работи с втората част от тестото.

Тавата с бисквитите се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Пекат се 10-12 минути. В зависимост от дебелината и размера на бисквитите, както и спецификите на фурната, времето за печене може да варира с 1-2 минути. Затова следи твоите бисквити – готовите трябва да бъдат със съвсем леко златисти краища. След като се извадят от фурната се оставят да изстинат в тавата 5 минути и тогава внимателно се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно. Бисквитите са много крехки, затова трябва да се внимава с тях.

Подготвените за слепване бисквити

Когато всички бисквити са изпечени и охладени, тези с изрязана среда се подреждат на един ред и се поръсват с пудра захар. Бисквитите без дупка се намазват със сладкото. Върху тях се залепят бисквитите с дупка.

Слепените бисквити

На този етап трябва да се работи най-внимателно, защото току-що изпечените бисквити са много крехки. След като се слепят се съхраняват на стайна температура в кутия, като между редовете сладки се поставя хартия за печене. Могат да издържат до две седмици, а вероятно и повече. Никой не е изтърпял покрай тях, за да знае.

Сладки линцер

Още рецепти за дребни сладки и бисквити

Други рецепти с лешници

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Сладки линцер е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/16/17 22:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/P3w-msTcfi0/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване