12/22/17 15:07
(http://nellyo.wordpress.com/)

Германия: нарушава ли Facebook конкурентното право

Конкурентният регулатор Bundeskartellamt е уведомил писмено дружеството Facebook за предварителната си правна оценка в процедура за злоупотреба с господстващо положение, която органът провежда срещу Facebook. На настоящия етап от производството органът приема, че Facebook има господстващо положение на германския пазар за социални мрежи. Органът смята, че Facebook злоупотребява с това господстващо положение и събира неограничен брой данни, вкл. чрез сайтове на трети страни  – или собственост на Facebook, като например WhatsApp или Instagram – или  сайтове и приложения на други оператори с вградени приложни програмни интерфейси (API) във Facebook.Участието във Facebook е под условие  – неограничено одобрение на Общите условия. На потребителите се дава възможност да приемат  целия пакет  или да  откажат ползването на социалната мрежа. Представител на конкурентния регулатор казва, че потребителите не винаги са дали своето ефективно съгласие за проследяването на данните   и обединяването на данните в съответния Facebook профил.

Bundeskartellamt по-специално се фокусира върху събирането и използването на потребителски данни от  трети страни.  Потребителите не могат да очакват данни, които се генерират, когато използват услуги, различни от Facebook, да бъдат добавени към техния профил във Facebook в тази степен – но в действителност данни  се предават от уебсайтове и приложения към Facebook.  Според конкурентния регулатор потребителите трябва да имат повече контрол над тези процеси и Facebook трябва да им предостави подходящи възможности за ефективно ограничаване на подобно  събиране на данни.

Производство има и във Франция, но то се осъществява от регулатора за защита на данните по повод обмена на данни между WhatsApp и Facebook.

Filed under: Digital, EU Law Tagged: dp, FB
Публикувана на 12/22/17 15:07 https://nellyo.wordpress.com/2017/12/22/facebook-9/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване