12/22/17 13:31
(http://nellyo.wordpress.com/)

ЕС: хазарт, ЕК прекратява производства за нарушения

Интересно съобщение  на Европейската комисия, засягащо хазарта онлайн, баланса публично – частно и защитата на обществения интерес. Браво на Комисията.

В съответствие с политическия си ангажимент за по-стратегически подход при прилагането на правото на ЕС, Европейската комисия реши  да прекрати производствата за установяване на нарушение и обработването на жалби в сектора на хазартните игри. От самото начало на работата си Комисията „Юнкер“ съсредоточава усилията си върху политическите си приоритети и ги преследва енергично. Този политически подход е отразен и в начина, по който Комисията работи по случаи, свързани с установяване на нарушения. В Съобщението „Право на ЕС: по-добри резултати чрез по-добро прилагане“ се установява подхода на Комисията във връзка със стратегическото определяне на приоритетите по случаите, като внимателно се претеглят различните публични и частни интереси, които са засегнати.

В този дух Комисията реши  да прекрати производствата за установяване на нарушения в областта на хазартните игри по интернет, както и работата по съответни жалби срещу редица държави членки.

Съдът на ЕС е признавал многократно правата на държавите членки да ограничават услугите в областта на хазартните игри, когато това е необходимо за защитата на целите от обществен интерес, като например защитата на малолетните и непълнолетните, борбата с пристрастяването към хазарта и борбата с нередностите и измамите. Комисията признава по-голямата политическа легитимност на целите от обществен интерес, които държавите членки преследват с регулирането на услугите в областта на хазартните игри.

Комисията отбелязва също така усилията на държавите членки да модернизират правната си уредба в областта на хазартните игри по интернет, да пренасочат търсенето на хазартни игри от страна на гражданите от нерегламентираното предлагане към разрешени и контролирани уебсайтове, и да гарантират, че стопанските субекти плащат данъци.

С оглед на това Комисията няма за приоритет да използва правомощията си във връзка с установяването на нарушения, за да насърчава единен пазар на ЕС в областта на услугите за хазартни игри по интернет.

Комисията ще продължи да подкрепя държавите членки в усилията им да модернизират националната си правна уредба в областта на хазартните игри по интернет и да улеснява сътрудничеството между националните регулаторни органи в областта на хазарта.

За повече информация вж. пълното съобщение за медиите.


Filed under: Digital, EU Law
Публикувана на 12/22/17 13:31 https://nellyo.wordpress.com/2017/12/22/eu_gambling/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване