12/27/17 10:08
(http://ivo.bg/)

Съпричастие на БСП или съучастие в прикриването на вината за жертвите ни в Кербала?

Проявата на загриженост към семействата на загиналите български военни в Кербала преди 14 години щеше да е изцяло похвална иницитива дори и в партийно-пропагандния контекст, който й придава вчерашната пресконференция на Корнелия Нинова. Ако не беше обаче едно обстоятелство, което прелива чашата на търпението към партийното лицемерие. Защото да говориш за забрава от името на партията, чийто ( макар и бивш към онзи момент) лидер Първанов разтвори камуфлажна защитна мрежа над виновниците за трагедията в Ирак, измъкнали се от каквото и да било правосъдие, е вид съучастие в продължаващато престъпление по замитане на следите за вината на българските началници.

Пресцентърът на БСП разпространи съобщение и снимки за срещата на Нинова и членове на ръководството на БСП, на която тя казала ( от името на близките) на загиналите, самоназначавайки се за техен говорител:

Корнелия Нинова роднини Ирак 2111528768

„Тези хора се чувстват забравени, чувстват, че децата им са забравени. И за тях, и за нас загиналите наши момчета са герои”.

Сред идеите на ръководството на БСП как да бъде съхранена паметта за българските жертви в Кербала е да бъде преиздадена книга за тях, да бъде поставена паметна плоча в София и да се направи филм ( непременно) от Елена Йончева.

Дали всичко това всъщност не означава точно обратното: опит да бъде забравено при какви обстоятелства загинаха нашите сънародници и как за това не се намериха виновни- дори напротив, червеният президент Първанов не само прикри най-висшия военен на върха на въоръжените сили, генерал Никола Колев, но и го направи след това началник на своя кабинет.

Не случайно използвах израза “камуфлажна мрежа” вместо обичайнта дума “чадър”, когато говорим за властова закрила. Британският журналист Робърт Фиск, носител на “Пулицър” и известен международен капацитет в отразяването на горещи конфликти ( когото познавам от Бейрут като кореспондент в Ливан по времето на войната там в началото на 80-те години), написа смущаващата – меко казано – истина по повод неадекватна защита на българския лагер, разрушен от терористичния акт. Вместо със съоръжения, способни да спрат (използваните и при други подобни нападения, т.е. достатъчно добре известни на военните) камион на терористите, българската база била “защитена” от камуфлажна мрежа. “По съветски обичай”, лаконично отбелязва журналистът в репортаж от района на останките от уж укрепената българска база.

За опресняване паметта на гузните и за сведение на всички, които наистина желаят въпросът за вината да не бъде замитан под партийния килим, препубликувам свидетелството на един българин, чиято осведоменост – видно от описанието на подборностите – не оставя съмнение за автентичността на мнението му. А фактът, че  авторът на свидетелството не пожела да се подпише с името си под своето обвинение, е показателен за надделялата атмосфера на лъжи и премълчаване, в която беше опаковано най-тежкото военно поражение на България след края на Втората световна война.

http://ivo.bg/2010/12/27/уикилийкс-от-български-източник-за-бъ/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване