Властовата пропаганда брани началството от евроуроки с еврозлословие

http://ivo.bg/2018/01/09/%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d1%81%d1%82/

Цялата пропагандна машина у наше евросело е впрегната да брани властта от евроуроки чрез игра на криеница зад евроавторитета.

Ако властта се почувства застрашена от някакви местни “предатели”, които не искат да играят евроазиатски казачок в крак с европредседателството (ни), на помощ идват евроконтраагрументите (й).

Понеже мъглата от замърсения въздух, който многобройните ни гости от Европа предстои да кашлят заедно нас, не може да бъде заметена под застлания вече червен килим, поне като зад пред българчетата пропагандата вади  камуфлажната мрежа, на която пише: “ и други имат проблеми, не сме само ние, включително и уважаемите европейци”.

НА СНИМКАТА: Евромъгла

Unknown

Във варианта, в който БНТ е впрегната да върши тази дейност, това звучи чрез актуално – направо “гениално” като находка за оправдаване интервю – анонсирано като водеща новина ( макар да е само едно мнение на чиновник от Брюксел, провокиран да каже пред аудиторията на държавната телевизия онова, което изнася на властта у нас):

“Комисарят по околна среда пред БНТ: Чистотата на въздуха е глобален проблем

Днес, 18:10 • от Десислава Апостолова

“Чистотата на въздуха е проблем не само за България и Европа, а и за целия свят. Това каза в интервю за БНТ комисарят по околната среда Кармену Вела”.http://news.bnt.bg/bg/a/komisaryat-po-okolna-sreda-pred-bnt-chistotata-na-vzdukha-e-globalen-problem

Зад обобщението, че и в Европа се случват гадости, застана и 

председателката на парламента Цвета Караячева. Във връзка с разстрела в София на бизнесмена Петър Христов, близък до ГЕРБ, тя се опита да застрахова партията си от подозренията, че има някаква отговорност за този скандал. 

Караянчева заяви: “такива събития се случват във всяка една европейска държава”. http://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/karaiancheva-za-pokazniia-razstrel-v-sofiia-takiva-neshta-se-sluchvat-v-evropa

Добри хора, като Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в София, помагат също с каквото могат ( без да искат, защото не си дават сметка, как думите й ще бъдат използвани) на бедната ни държава. В

интервю за Нова телевизия тя отбеляза дипломатино , че е не е виждала корупция в България лично, но …е получавала сигнали от английския бизнес. Заяви , че има “ някои успехи в борбата с организираната престъпност във вашата страна” , но, че не е честно да се категоризира, че корупцията отразява по-голяма част от обществото. Т.е., както излиза,  една по-малко част от обществото ( имаща обаче голям достъп до корупционните схеми) е корумпирана.

Ема Хопкинс потвърди колко мокра е водата, посочвайки, че корупцията не е само български проблем. Много държави се борят с този проблем, успокои ни тя.

Нима не е така- дори в скандинавските страни,където индексът на корупираноста клони към нулата ( според изследванията на огранизациите, които го измерват(, също има корупция.

Само че в България, уви, става дума за корупционна пандемия, а не за пренебрежимо дребна настинка. Съответно дипломатичният изказ на Ема Харис беше “обработен” под формата на водещи заглавия в българските медии, изтъкващи казаното от нея, че не само България е корумпирана.

Най-печалното е, че тези пропагандни усилия на обладаните от властта медии у нас могат да заблудят само и единствено вече – но не и вечно – заблудените български граждани. В очите на чужденците, на които управляващите искат да се харесат, това еврозлословене е грозно. Или някой си вярва, че евросъюзниците ни са някакви тъпаци, които могат да бъдат заблудени с фалшифицирани новини?

Понеже и фалшификаторите у нас също не са тъпи, остава само едно обяснение: държат се като консуматори на статуквото като “за последно”.

Share on Facebook

„Островът на барбароните“ – раздор и помирение

http://azcheta.com/ostrovat-na-barbaronite-anet-tizon-talas-taylor/

„Островът на барбароните“ (изд. „Фют“) отвежда познатите чудати герои към топлите страни, далеч от дъждовната есен. Те се озовават на необитаем остров и прекарват дните в игри и дружни забавления. Двамата автори Анет Тизон и Талас Тейлър обаче представят картина, която се разиграва всеки ден в детската градина, в училище или на площадката за игра – кавга за съвсем...

Китай изведе в космоса два спътника за наблюдение на земната повърхност

http://www.spacenewsbg.com/news/09/January/2018/4911

На 9 Януари в 5:17 наше време , от стартова площадка номер 9 на космодрума Тайюан бе реализиран старт на РН 'Чанчжен-2D' с два спътника на борда.

Издателят на Fire and Fury с остра позиция срещу опитите за цензура на президента Доналд Тръмп

http://azcheta.com/izdatelyat-na-fire-and-fury-s-ostra-pozitsiya-sreshtu-opitite-za-cenzura-na-prezidenta-donald-trump/

Издателство Macmillan излезе с твърда позиция срещу опитите на президента Доналд Тръмп да му попречи да публикува скандалния труд Fire and Fury: Inside The Trump White House, научаваме от Publishing Perspectives. Книгата на журналиста Майкъл Улф се основава на над 200 интервюта и разкрива множество смущаващи случки от управлението на настоящия държавен глава на САЩ. Както вече ви уведомихме,...

Министър енерГЕПИка: БНТ ми е любимото МЕНТЕ

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/09/ministyr-energepika-bnt-mi-e-liubimoto-mente.1587267

Тази сутрин министър енерГЕПИка Теменужка Петкова и (с)об(ще)ствената телевизия БНТ ни пуснаха пак по зимната пързалка, по която няма сняг. Разговорът по предварителния сценарий, за изпързаляне, беше за изнудваческите искания на фирмите-...

Кака Бозукова и “Стандарт” си търсят нов батко

http://ivo.bg/2018/01/09/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b7%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82-%d1%81%d0%b8-%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%be/

Мелодрама с елементи на черна комедия и (не)научна фантастика се е разиграла в задния двор на българското вестникарство по повод 25 годишнината на флагмана на путинофилщината у нас сред централните всекидневници “Стандарт”. Вместо да си замълчат траурно, от “Стандарт” са се почувствали длъжни да уведомят публиката, че техният собственик Тодор Батков им подарил по случай четвъртвековния юбилей акциите си и така екипът на изданието вече сам ще стопанисва издаването му. Ето некрологът, публикуван в сайта на вестника с няколко весели акцента в него:

“Най-големия подарък за 25-тия си юбилей получи “Стандарт”. Досегашният мажоритарен собственик адвокат Тодор Батков подари акциите си на журналистите. Това стана вчера на среща в кантората му на ул. “Алабин” с целия екип на любимия вестник.

“Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят”, каза адвокат Батков. И пожела на екипа: “За 25 години вие станахте институция. Най-добри сте, дръжте все по-високо летвата и пазете честта на професията”.

Издавах 13 години “Стандарт” в памет на баща си – големия журналист Коста Батков, имам морален ангажимент към “Стандарт” и затова ще продължа да помагам и никога няма да имам финансови претенции към вестника, увери Тодор Батков.

Така “Стандарт” става първият вестник в последните 10 години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип.” standartnews.com

От бравурното съобщение стават ясни няколко неща, като първото от тях е на практика самопризнание на Батков , че отсега нататък журналистите ще са свободни да упражняват словото си, което явно не е било позволено през последните 13 години. Вероятно по тази причина Батков е привикал в кантората си в центъра на София потърпевшите, за да им съобщи т(р)ъжната смешка с подаряването на акциите на губещото от години предприятие. Някак си е друго да уредиш аудиенция на свой терен за подобна екзекуция, в сравнение с тягостната задача да съобщиш на подготвяните за обесване списуватели на “Стандарт” предаването на въжето в техните ръце в тяхната килия. Само не става ясно,  дали се е наложило крепостните журналисти да му целуват ръка за щедро подарения от чорбаджията им воденичен камък на тяхната шията.

Екипът на “Стандрат”,  доколтото може да се говори за такъв по отношение на малобройните опълченци, които още не са избягали от редакцията, мълчи засега солидарно. Което не пречи да знаем, че началството им дължи заплати и хонорари. С години “висят” хонорарите и на външни автори и сътрудници на изданието.

Ако някой се чуди, защо този губещ всекидневник е толкова важен за Бойко Борисов, който караше не само Батков, но и други видни бизнесмени от неговото обкръжение да наливат пари в “Стандарт”, трябва да хвърли поглед върху ненадминатите по подмазвачество образци на слугинажа, увековечени като водещи заглавия и лице на изданието.

standart_kapem_sheihove_w

Като онова заглавие във връзка с посещението на Борисов в Катар, където уж бил проявен интерес от “шейховете” към българските минерални източници ( в самата София). “Къпем шейхове”, счупи тъпомера тогава “Стандарт”, което забелязаха всички, а някои, като бургаският сайт “Пуд лупа” написаха:

“Там премиерът каза две важни неща – че ще посегнат на т. нар. Сребърен фонд, за да запушват дупките.

Циркът добре го описа Иво Инджев в статия във в. „България днес” и блога си на следващия ден, като предвиди с точност, че вестниците няма да напишат за посягането на резерва, което е тревожно, а ще има гръмки заглавия, как се маха лимитът за парите за лечение на деца”.http://burgas-podlupa.com/вестниците-стигнаха-до-абсурд-в-обслужването-на-бойко-борисов

Интересното, да не кажа куриозното, е, че дори руският държавен буксир не можа да изтегли “Стандрат” от дълговото му блато , което към днешна дата, според потърпевши журналисти от самия “Стандрат”, се изчислява на окло 30 милиона лева.  Опитът на главната редактора Бозукова да прикачи към руските пари давещият се орган, направен миналия май, май се е провалил също ( видно от невидимия за невнимателни наблюдатели обстоятелство, че броящите се на пръсти останали на работа в редакцията хора не са взимали заплати от много месеци- т.е. и руснаците са се отказали да плащат за загубената кауза, за която така тържествено съобщи проправилствения тв канал 3).

“Стандарт” стана партньор на РИА Новости

Това е първият договор за сътрудничество на руския гигант с български вестник

17:03 | 12 Май 2017 г.

Иформационната агенция и радио МИА „Россия сегодня” – РИА Новости – „Спутник” и едно от водещите издания на Република България – вестник „Стандарт” подписаха споразумение за сътрудничество.

 

Това е първото в историята на агенция Sputnik сътрудничество с българска медия. Церемонията по подписването се състоя в Москва, в централата на Sputnik с участието на първия заместник-главен редактор на Sputnik Сергей Кочетков и главния редактор на вестник „Стандарт” Славка Бозукова.

 

Страните се договориха да развиват двустранните професионални отношения в информационната сфера в целите на укрепване на сътрудничеството между Русия и България. Страните се споразумяха за обмен на информация и да оказват взаимно съдействие на дейността на своите журналисти. Sputnik и “Стандарт” вече започнаха обмена на текстова информация. В рамките на взаимното сътрудничество ще бъде и реализацията на съвместни медийни проекти в хуманитарната сфера, които ще бъдат насочени за сближаване на народите на двете страни.

 

Подписването на Споразумението с водещата медия на България е важна стъпка в предвижването на ресурсите на Sputnik в Източна Европа. С промощта на редакционната мрежа на Sputnik българската аудитория ще получи достъп към алтернативни топ-новини – както международни, така и общоевропейски”, отбеляза Сергей Кочетков. „Сътрудничеството с агенция Sputnik потвърждава високият професионализъм и обективност на нашия вестник не само в България, но и в света.

 

Това Споразумение е част от издателската политика на вестник „Стандарт” в сферата на сътрудничеството и информационният обмен с водещите световни медии”, добави Славка Бозукова. Sputnik (sputniknews.com) – е новинарска агенция и радио с мултимедийни информационни хъбове в десетки страни Sputnik съдържа сайтове на над 30 езика, аналогово и цифрово радиопредаване, мобилни приложения и страници в социалните мрежи. Новинарските ленти на Sputnik денонощно превадат на английски, арабски, испански и китайски език”.

Сега положението със “Стандарт”, където са останали главен редактор, двама негови заместници, един международен редактор ( който дори не работи в сградата край Военната академия) и още шепа надяващи се да бъдат компенсирани с нещо повече от огризките, които им подхвърлят. Надяват се да получат “заплати накуп”, ако се намери поредният Батко да спонсорира вестникарския слугинаж на отдавна дискредитираното издание. В противен случай на жертвите им остава само да съдят себе си като собственици на акциите, подарени така щедро от досегашния капитан на техния “Титаник”.

И всичко това се случва под вещото гробокопаческо ръководство на Бозукова, носителка на две държавни отличия, връчени от двама президенти, както и на наградата “Черноризец Храбър”. Няма по-наглаждавана персона в българската журналистика в периода на нейното стремоглаво падение от 2006 г. насам и този факт е повече от меродавно мерило за онова, какво ценят в българския журналист раздавачите на награди в нашата пропаднала по линия на медийната свобода държавица.

 

Share on Facebook

Руски АЕЦ масово гаснат през зимата

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/09/ruski-aec-masovo-gasnat-prez-zimata.1587246

От общо 34 ядрени енергийни блока, в общо 10-те руски АЕЦ до вчера в експлоатация бяха 31, а днес вече само 28. Това съобщава и показва преди минути компанията-оператор на всички централи Росенергоатом (Росэнергоатом, дъщерна на Росатом)...

NiSi филтри - обзор и впечатления

http://feedproxy.google.com/~r/evgenidinev/QrGu/~3/wwSNHI15IHw/

Всеки, който е пробвал да снима пейзаж, по един или друг начин е стигнал да извода, че му липсва нещо съществено, за да улавя светлината в часовете около изгрев и залез. В крайна сметка, липсващата част се оказва градиентен филтър (правоъгълно стъкло, затъмнено в горната част).

Наскоро ми предложиха да тествам нова марка филтри NiSi. По-надолу можете да видите резултатите, от които съм повече от впечатлен.

Тест 1 - Отразена светлина

Условия: Час и половина преди залез, силно осветен заден план.
Филтри: Reverse 4-stop GND, CPL.

Градиентният филтър спомага скалите в преден план да останат светли, ако искам да уловя златната светлина върху сградите. Чрез поляризиращият филтър премахвам отблясъците върху водата.

NiSi Filters

Тест 2 - Ниска скорост

Условия: Половин час след залез, градски светлини.
Филтри: Reverse 4-stop GND.

С градиентният филтър мога да снимам на много ниска скорост и да замажа движението на облаците. Прави впечатления, че това не води до изкривяване баланса на бялото (WB).

NiSi Filters

Тест 3 - Обект над хоризонта

Условия: Половин час преди залез, ярко небе, без пряка насрещна светлина.
Филтри: Reverse 4-stop GND.

В първата снимка експонацията е по предния план, във втората по небето. И в двата случая резултатът не е задоволителен. Интересно какво би се получило, ако ползвам филтър, който неминуемо ще попадне върху сградата, която е над хоризонта. Както се вижда, сграда е леко затъмнена, но не е притеснително тъмна. За сметка на това, снимката има добър баланс в предната и задната част.

NiSi Filters

Тест 4 - Здрач

Условия: Час след залез, последни цветове в небето.
Филтри: Reverse 4-stop GND.

Тук се вижда, че ако искам да уловя нежните червени тонове, рискувам да имам напълно тъмен преден план. С градиентен филтър положението не е толкова фатално и с малко обработка се получава подобен резултат.

NiSi Filters

Тест 5 - Динамичен залез

Условия: Залез, лавандулово поле.
Филтри: Reverse 4-stop GND, 10-stop ND.

Не е лесно да пресъздам коректно цветът на лавандулата, ако искам да уловя зрелищните цветове в небето. Това се дължи на различния баланс на бялото, ако реша да експонирам в горната или долната част. С филтрите на NiSi този проблем отпада от само себе си. Интересно е да се види какъв би бил резултатът, ако добавя допълнителен неутрален филтър към градиентния. Както се вижда в последната снимка, при 2 минутна експозиция цветовете стават още по ярки, но балансът е коректен. Със същия ND филтър (bigstopper) на Lee, всичко става абсолютно синьо и почти е невъзможно да се коригира балансът на бялото. С аналогичния NiSi филтър този проблем не съществува.

NiSi Filters

Длъжен съм да споделя, че самата система от държачи и рингове е сполучлива и удобна за ползване, особено ако трябва да се монтира и поляризиращ филтър, който е кръгъл. Кутиите, в които се поставят филтрите и държачите са практични и здрави.

Кадри с градиентен NiSi филтър и дълъг обектив

Зазоряване

Tuscany

Изгрев

Tuscany

Кадри с градиентен NiSi филтър и широк обектив

Изгрев

Bulgaria

Залез

Rhodope

Готов ли си да платиш цената за „Сделката на живота ти“?

http://azcheta.com/sdelkata-na-zhivota-ti-fredrik-bakman/

Разказът, който Фредрик Бакман първоначално публикува в местния вестник на родния си град, днес е превърнал в книга. Според самия автор това е история не просто за чувствата му относно любовта и смъртта, но и към мястото, където е израснал. Според мен, ако сте харесали „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“, то „Сделката...

SpaceX не успя да изведе на орбита секретния спътник Zuma

http://www.spacenewsbg.com/news/09/January/2018/4910

Връзката с американският секретен спътник Zuma е загубена и от министерството на отбраната на САЩ са признали спътника за изгубен.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване