Москва ни готви “мероприятия”

http://ivo.bg/2018/01/10/%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b8%d1%8f/

Един от виртуалните официози на властта съобщи,че първият заместник-министър на външните работи на Русия Владимир Титов е обсъдил в сряда с посланика на България в Москва Бойко Коцев приоритетите на София за председателството в Съвета на Европейския съюз. БЛИЦ се позовава на руското външно ведомство ( защото българското вероятно е решило , че това събитие не е за хвалба в конрекста на Предсседателството, а по руска линия няма мърдане – държат да се знае как обработват троянския си кон, макар срещата се състояла “по инициатива на българската страна”):

„В хода на беседата са обсъдени приоритетите на българското председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година“, информираха от министерството. Освен това, дипломатите са засегнали актуални аспекти от двустранното сътрудничество, включително съвместните мероприятия по празнуването на 3 март т.г. на 140-ата годишнина от освобождението на България в резултат от Руско-турската война от 1877-1878 година”, поддържа огъня на “течната дружба” русофилският проправителствен сайт.

Какви ли ще да са тези “мероприятия”, определени по този загъдъчно недоизказан начин, бременен с нечие руско присъствие за 3 март ?

Очертава се засега Кремъл да ни изпрати своя патриарх, ако се съди по някои неуточнени информации, които същевременно отричат вероятността да ни се възцари навръх тържествата самият Путин, зает със собственото си поредно преизбиране за самодържец на 18 март.

Важното, което се иска от нас да знаем, е че няма да сме като сирачета ( като каквито сме били третирани на церемонията по подписването на руския договор с Турция на 3 март 1878 г., непоканени от победителката във войната Русия). Но пък Путин и компания са поканени винаги- само да кажат и снизходят!

От краткото съобщение научаваме най-важното ( от московска гледна точка): Путин и подчинените му мислят за нас ( като за себе си), заедно с техния си посланик Бойко Коцев, чиято лоял(н)ост на руската хранилка е непоклатима от “урва на урва и от век на век”. Несменяем е не защото България го смята за незаменим, а защото Путин така иска, а президентът Радев не дава в Москва да има рокада на кремълския любимец Коцев. Както и Бойко Борисов.

Следват актуални снимки на последните двама ( уж съперници), със съответните прегръдки между тях. Направени са вчера по време на съвет при държавния глава. Снимките на професоиналния фотограф Веселин Боришов за Клуб Z са чудесни по качество и композиция.

Румен Радев Бойко Борисов (2) Румен Радев Бойко Борисов Бойко Борисов Румен Радев КСНС (2) Румен Радев Бойко Борисов КСНС

 

Добавям обаче от себе си и собствените си кадри от въпросната среща, направени от репортажа на БНТ от екрана на телевизора – макар и далеч от професионалното качество, стопкадрите “говорят” също интересни “неща” за кадрите в управлението на държавата ни ( Марешки до Радев, Сидеров до Нинова и Борисов в стойка “ти ли ше ми се правиш на велик” край все пак по-високия от него президент Радев) .

IMG_7985 IMG_7986 IMG_7987

Понеже в началото на текста стана дума за руския първи заместник-министър на външните работи Владимир Титов, нека се пренесем за миг в началото на века и хилядолетието, когато Путин го изпрати у нас като свое особено доверено лице ( като колега по линия на една служба, за която дипломацията служи за прикритие).

Вие, драги читатели, помните ли друг случай, ако изобщо сте запомнили тази случка, при който новоизпратен чужд посланик, преди да връчи акредитивните си писма дори, да е бил посрещан като суперзвезда на випа на летище София ( още нямаше Терминал 2)? Имаше стълпотворение от посрещачи с камери и микрофони, а и без това зачервеният вече ( едва ли от излишна скромност) пратеник на Путин се къпеше в репортерската любов. По нов руски обичай дори гръмна  в кадър един тост с ракийка от уважение към поверената му за дестабилизиране губерния. Показаха ни го в това триумфиращо качество във всички централни информационни емисии на всички канали.

Титов не пропусна да дръпне пред камерите и микрофоните поредната сълзлива реч за любовта между нашите народи, които винаги, ама абсолютно винаги били рамо до рамо във война и мир.

По късно възторжената русофилка Къдринка Къдринова ще напише във встъплението си към преливащо от възторг към личността на Титов интервю , гарнирано с екзалтирани оценки от прекрасната обстановка в руското посолство в София, следното откровение:

“Откакто пристигна у нас на 24 януари ( 2000 г. -бел. ИИ) т. г., посланикът на Русия Владимир Титов непрекъснато е в обсадта на жадуващи интервю с него журналист(к)и”, http://www.segabg.com/article.php?id=21641

След руския посланик Александър Авдеев, който спря демонтирането на Монумента на окупационната армия ( МОЧА) в София през април 1993 г. и беше награден чрез повишаване в кариерата в Москва за дейността му в сянка (?) около формирането на проруското правителство на Мултигруп в България, препъването на българския път към НАТО и ЕС, Титов е вторият по важност надзирател на завръщащата се към европейските си корени след десетилетия на насилствена съветизация България, постигнал същото.

Да припомням ли какво се случи в България през онези първи няколко години на века, когато ни доведоха “царя” да разбива “двуполюсния модел” ( а всъщност дясното политическо пространство и да приспива гражданското общество), да реанимира АЕЦ “Белене”, да се опитва да реабилитира ДС чрез опит да назначи за шеф на тайните служби под специално създадена за целта шапка “видимка” Бриго Аспарухов и дори да поставя под съмнение необходимостта от присъединяването на страна ни към НАТО при едно от първите си интервюта след появата си в това качества в България?

Както Авдеев, издигнат за първи зам. министър на външните работи на Русия след мандата му в София ( за заслуги по усмиряването на българската прозападна ориентация) Владимир Титов беше възнаграден с този най-висок професионален пост  в руската външна политика. Путин го издигна през 2013 г. след като вече го беше направил началник на отдела за Германия, Скандинавия и Източна Европа ( надзираващ и България) още през 2005 г.

Когато през 2004 г. се завръща от София, Титов е повишен в началник на департамента за човешки ресурси. Само година по-късно приятелят на Путин по служба от от предишни години става заместник – министър, отговарящ за Скандинавия, Германия и Източна Европа, т.е. и за България.

От май 2013 г. Титов е повишен в Първи заместник – министър на външните работи с указ на Путин. Това е същият Титов, който привиква в края   на мандата си в София новинарското началство на БТВ да го гълчи за направеното от Георги Коритаров с убитият по-късно от руски агенти във Великобритания бивш руски агент Литвиненко, излъчено по БТВ на 22 януари 2004 г. Тази срамотия за българската журналистика июлстрира истината за това що за “американски телевзии” имаме в България. Но ivo.bg си остана единственият източник за нея, макар на килимчето на Титов да е била цяла делегация от БТВ и за неприличната аудиенция да знаят доста колеги.

Иде време и за извода във връзка с факта, че посланици на Русия в София , като Авдеев ( когото Путин по-късно направи и свой министър на културата) или Титов, се оказват непропорционално важни клечки в руската дипломация спрямо уж малката, бедна, жалка и прочее ( според руската пропагандна) България.

И знаете ли защо е така? Отговорът е: България продължава да заема ключово място в руската имперска политика, която е инвестирала от век и половина тук в най-раболепната си пета колона в Европа.

Междувременно Путин излекува чрез агресивни действия от русофилството подобията на България по вековно руско влияние, като Грузия, Украйна и Черна гора (на път е Молдова, където вече забраниха руската телевизионна пропаганда), но в България Кремъл все още се надява да осребри златните си вложения в кадрите, които “решават всичко” ( по израза, приписван на Сталин).

 

Share on Facebook

„Окото на пирата“ – смелостта да се впуснеш в приключение

http://azcheta.com/okoto-na-pirata-guy-bas/

Сюжетът на „Окото на пирата“ (изд. „Фют“) е достатъчно интригуващ, без да е особено заплетен, и е чудесно подкрепен от чувството за хумор на Гай Бас и Пит Уилямсън. Аз лично много се забавлявах с цитатите от „Дръзкият дневник на капитан Барутни“ в началото на всяка глава. Изречения като „Утрешният ден е просто приключение, което още не...

РКК Енергия предлага , бъдещи лунни станции да се зареждат с лазер от орбита

http://www.spacenewsbg.com/news/10/January/2018/4912

Учени от РКК Енергия са предложили да се зареждат лунни станции ( луноходи ) , които ще изследват полярните райони на Луната , с помоща на орбитална платформа, която ще изпраща енергията посредством лазерен лъч.

Фредерик Форсайт се завръща с нов роман тази есен

http://azcheta.com/frederik-forsajt-se-zavrashta-s-nov-roman-tazi-esen/

Британският писател Фредерик Форсайт подготвя нов технотрилър със заглавие The Fox, който се очаква да бъде публикуван от издателство Transworld през есента на 2018 г., съобщава The Bookseller. Форсайт коментира, че е планирал да се пенсионира след излизането на последната си книга през 2015 г. –  мемоарът The Outsider, но му е хрумнала твърде добра идея,...

Долу “Гардиън”, зоват апологетите на Борисов

http://ivo.bg/2018/01/10/%d0%b4%d0%be%d0%bb%d1%83-%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b8%d1%8a%d0%bd-%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be/

 

Официозната пропаганда не може да ни каже нищо нова за любовта си към властта, но понякога ни изнендва с откриването на нови врагове. Сред тях тя взе да откроява британския в. “Гардин”, защото си позволи два пъти да пише …истината за ставащото в България.

В своя статия от края на 2017-г. вестникът почти пророчески вмъкна в заглавие думата “облаци”, твърдейки , че те се сгъстяват над България в навечерието на Председателството. Днес въпросът за облаците ( от фини и не толкова фини частици) в най-буквалния смисъл се превърна (най-после) в тема за българските медии.

Втората статия на “Гардиън”, която вече доведе до праведен гняв защитниците на непогрешимата очите на пропагандаторите тукашна власт, беше предизвикана от убийството на бизнесмена Петър Хирстов. Заслугата на “Гардиън”? Никаква. Просто обърнаха внимание ( както и световните агенции, впрочем, на поръчковото убийство на българин, близък до властта , собственик на стотина фирми). И макар всекидневникът да няма никакъв принос за криминогенната обстанавка в България, нито казва каквото и да било повече от надлайващите се български медии край локвите с кръв, изданието се превърна в мишена за бранителите на правителствената “непорочност” у нас.

Един пример от днес в булевардния виртуален официоз ПИК, който публикува уводна статия ( както може да бъде наречена, щом е подписана от главния редактор), със следното заглавие, анонсиращо Председателството ( като личен триумф на вожда Борисов):

“Напук на “Гардиън” и доносите: Голям ден за Борисов, голям ден за България”

Сред заредените с много ругателства препоръки и обобщения за лошия Запад, който не бива да не се занимава с България ( за автора Бълтария- това е Борисов), в статията също се предлага също “Гардиън” – цитирам-  “да си яде ушите и да се загрижи за корупцията на Острова”.

Положителният герой, антипод на “Гардиън”, в статията ( без изненади) е Борисов, комуто се приписва заслугата за рутинното Председателство:

“В най-новата си история не сме стоели по-високо, светът не ни е идвал на крака, не се е съобразявал с нас, не ни е гледал като равни. И това е безспорен успех за народа, успех е и за властта. Персонално за Борисов – какво да се прави, властта у нас винаги е била проекция на авторитарната воля на конкретна личност.

С всички уговорки, Борисов вече влезе в историята. Не само в българската – и в европейската”.

 

Сигнал за бой по британския враг даде обаче абонираният за всякакви телевизионни предавания постоятен гост в тв каналите от племето ГЕРБ Тома Биков. В студиото  на Емил Кошлуков, програмиран от ГЕРБ програмен директор на властта в БНТ, Биков запозря “Гардиън” в поръчковост и в следване на заветите на “Работническо дело”:

“Има един лаф от времето на “Работническо дело”: Което напише “Работническо дело”, значи го мисли и цялата българска държава. Когато четем “Гардиън” и платените съобщения там… тази кампания е очевидна. Очевидно са поръчкови. ..”,

“Гардиън” публикува платени съобщения и понякога се извинява за тях”, на два пъти сподели познанията си що е това “Гардиън” Биков.

Всъщност поръчково и по стъпките на угодничеството се изяви самият водещ, който похвали управляващите, че са приели промени в НПК ( макар и твърде късно, за да подействат като превенция за масовото убийство, извършено от върлуващ на свобода доказано опасен престъпник).

кошлуков 3

Направи, каквото можа, за да се опита да обърне вината за престъпното бездействие на властта ( почти) в законодателен подвиг.

Не, не става дума да бъде “защитаван” един британски вестник. Той няма нужда от адвокатстване срещу пренебрежимо дребн(ав)и заяждания. Достатъчно е да се види в каква компания се “движи” в. “Гардиън” и да се сравни тя с компаньонките на българската власт…

“Как супербогатите икономисват от данъци? Поне отчасти отговор на този въпрос дават т.нар. “Парадайс пейпърс”: 13,4 милиона документа, проучени от международен консорциум от разследващи журналисти. В основата на разследването е германският вестник “Зюддойче Цайтунг”, а в консорциума участват и авторитетни медии като БиБиСи, “Ню Йорк Таймс”, “Гардиън”, “Льо Монд”. https://www.actualno.com/features/paradajs-pejpyrs-tajnite-na-superbogatite-news_642700.html

Share on Facebook

Чък Паланюк разкрива корицата и сюжета на новия си роман

http://azcheta.com/chuk-palanyuk-razkriva-koritsata-i-syuzheta-na-noviya-si-roman/

Романът Adjustment Day, с който Чък Паланюк прекъсва четиригодишната си творческа пауза, се сдоби с корица, научаваме от официалния фенсайт на писателя The Cult. Заедно с нея се разкриват и любопитни детайли около сюжета на книгата. От издателство W. W. Norton & Company обещават, че в новата си сатирична книга Паланюк ще преведе Америка през най-мрачните й кошмари. Авторът на...

Ангела Меркел: Българската министър енерГЕПИка ЛЪЖЕ

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/10/angela-merkel-bylgarskata-ministyr-energepika-lyje.1587422

Вчера (09/01/2017) сутрин по БНТ министър енерГЕПИка Теменужка Петкова неколкократно НАТЪРТИ, че конкурентноспособността на българската индустрия била ГЛАВЕН ПРИОРИТЕТ на правителството и то правело всичко възможно в тази посока. Поредна...

„Спасителят“ има нужда да бъде спасен

http://azcheta.com/spasitelyat-nicholas-sparks/

Името на Никълъс Спаркс безспорно е едно от най-разпознаваемите из дебрите на литературния свят. През годините голяма част от произведенията му бяха превърнати в касови филмови продукции, които всяко момиче или момче с романтично сърце няма как да не е харесало. Никак не е случайно, че той винаги е първият автор, за когото се сещам...

Трънският манастир чака по-добри дни

http://rumiborisova.blogspot.com/2018/01/blog-post_10.html

Светата обител е с подписан договор за финансиране на обновление



Далече назад във времето още на Второто българско царство на хълм над трънското ждрело на река Ерма при днешното село Ломница и близо до град Трън бил издигнат Трънския манастир „Св. Архангел Михаил". Обителта преживяла славни дни, но и превратни събития. До наши дни е оцеляла само манастирската църква. Преди около 7 години беше ремонтиран покривът на храма, а сега предстои по-старателно обновление. В края на март миналата година беше подписан договор с Държавен фонд „Земеделие” за ремонт на манастирската църква. Проектът включва и реставрация на иконостаса, изработване на икони и реставрация на стенописите. Съгласно договора ползвателят се задължава да започне реалното изпълнение на инвестицията в срок не по-дълъг от дванадесет месеца от сключване на договора. Крайния срок за извършване на инвестицията е 27 март 2019 година. Сумата, която се предоставя безвъзмездно по Програма за развитие на селските райони е е 523 574 лева. Според запознати по вина на избраната за изпълнител фирма осъществяването на проекта все още не е започнало.



Богата и интересна е историята на Трънския манастир. Смята се, че е основан през Второто българско царство, заедно с Погановския и Одоровския манастир, които сега са на сръбска територия. И ако Погановския манастир е оцелял и процъфтява, то от Одоровския манастир не е останало почти нищо, но затова пък се смята, че след разрушаването му материали от него са пренасяни за възраждане на Трънския манастир, който многократно е опустошаван. .
Въпреки това манастирът успявал да се възражда в някои години стигал до многобройно монашеско братство до седемдесет и повече монаси.

Обителта е била свързана и с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Преданието е увенчало това място с чудните подвизи на Голча Войвода от село Главановци, който с четата си от знепослските сегмени-хайдуци е подпомагал в изграждането на манастира в края на XVII в. По време на Възраждането в него е основан Трънският революционен комитет. През 1874 г. манастирът е бил нападнат от черкези и бил опожарен, но за щастие не е изгорял целият.

По време на османското присъствие с килийното си училище манастирът бил важно просветно средище. В годините след Освобождението в продължение на 18 месеца манастирът попаднал в сръбско владение и тогава сръбски учени успели да заличат запазените до тогава надписи, които сочили, че църквата е строена през 1600г. Задигнат бил и манастирският архив, в който имало ценни сведения за историята на обителта. . Поради тази и други причини, до днес не са достигнали никакви писмени сведения за светата обител, каквито имат други манастири. Така цели векове от историята на Трънския манастир се губят в тъмнината на неизвестността.

Според предание при едно от вражеските нападения над манастира голяма част от съхраняваните в светата обител ценности били изнесени и укрити в пещерите по Ждрелото на река Ерма. Предполага се, че сред тях е имало огромна книга, в която били описани българските царски родове, но тази книга така и не е открита.

Оцеляването на храма до голяма степен се дължи на дървен навес, направен през 70-те години на миналия век по изрично настояване на Людмила Живкова. Тогава е правена консервация на изключително ценните и интересни стенописи в храма. От тогавашния Национален институт по паметниците на културата, сега - Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) бил разработен и проект за възстановяване на манастира, обявен за паметник на културата с национално значение.

Но към 1975 г. обителта вече е била напълно изоставена. Преди това от Софийска митрополия пуснали там наемател да гледа животни, но по спомена на тогавашен шеф на МВР в града софиянецът загинал, сгазен от собствения му джип. Човекът слязал от колата да премести паднало на пътя дърво, но автомобилът потеглил сам и го прегазил. След това в манастира вече нямало никого. Въпреки, че храмът е бил обявен за исторически паметник на културата, той е бил подложен на множество варварски актове. И до днес , даже вътре в олтара непрекъснато има варварски нападения от иманяри. По сигнална архиерейския наместник там отивали милиционери и от Перник и от Трън, но никакви решителни действия не са предприемани.

В аналите се е запазило едно пророческо писмо на Знеполския епископ Йосиф от 17 май 1963 г. Тогава манастирът вече е бил в запустение, но владиката пише до архиерейския наместник в Трън по онова време Арсений Досев следното: „… Но ще Ви призная, че ме изяде ревността по тези наши мили, скъпи и заслужили пред историята ни, но забравени от всички ни, прекрасни народни светини. И аз вярвам, че те ще изживеят и обедняването, и временната забрава, ще блестят винаги със своето високо историческо достойнство и заслуги и ще привличат вниманието и грижите и подкрепата на всички.”

Когато кмет на Трън стана Станислав Николов, той предприе дарителска кампания за възстановяване на манастира, като сам заделяше от своята кметска заплата и от лични средства. В кампанията се включиха медии и предаването "Вяра и общество" по БНТ. Събрани бяха около 52 хил. лева. Към тях Софийска митрополия прибави още около 20 000 лева и покривът беше ремонтиран, но по мнението на специалисти по най-неподходящия начин. Калпав се оказа и дренажа около храма. Изпълнителят на поръчката така и забрави да монтира металните обтегачи в стените.

Иницииативен комитет след това също положи старания. По идея на областния управител на Перник през 2013 г. Михаил Михайлов беше организиран и благотворителен концет за възстановяването.

Трънчани много обичат своя манастир и всяка година отбелязват храмовия празник. Силно се надяват обителта да възкръсне от забравата и запустението и да се върне към нов живот.

Олтарната маса е римски паметник

Интересен е оброчният паметник с латински надпис употребен в олтарната маса в храма. Според запознати той бил намерен е в местността "Прекръсье", на левия бряг на река Ерма, на около километър източно от село Ломница. Според специалистите там е имало антично светилище, а по-късно и християнски храм. Сега на това място е поставен оброчен кръст. Според преданието в тази местност е било старото мнастирище "Св. Рангел", както местните наричат св. Архангел Михаил, но с настъплението от Пирот на някой си арам-башия със своята орда, обителта била опустушена и по-късно преместена на сегашното си място.







Дълго време светият престол стоял там, след което бил местен от място на място, докато в годините около Освобождението не се озовал в олтара на църквата в Трънския манастир. При обиколката си по тези места Константин Иречек разчел на паметника следния надпис: "SANCTO CASEBONO SACRYM PEOAMEN MANIPOHRNE PEILCISSIMYS", което трябвало да отзначава, че това е дар от Марк Антоний Руф за Божеството Сантос Казабонос. Предполага се, че камъкът е част от римска колона с надпис, върху която е била поставяна статуетката на Божеството Казабонос, за да може то да види жертвоприношенията в своя чест.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване