01/14/18 19:16
(http://patepis.com/)

Сицилия: Катания, Таормина, Сиракуза, Ното

Днес Ирина ще ни води до Сицилия. Приятно четене:

Сицилия

Катания, Таормина, Сиракуза, Ното

Сицилия, Италия

Пиша този материал по начин, по който на мен би ми харесало да намеря информация, когато си организирам самостоятелно пътуване – най-общо за организацията, ориентировъчни цени, кратка информация за забележителности, начина за предвижване от град в град. Използвам единствено обществения транспорт, не кола под наем. Надявам се да е интересно и да съм запалила в някого страстта към Южна Италия , както и ако съм помогнала с полезна информация.

За Сицилия съм закопняла още от ранната си младост и то пак благодарение на един фантастичен филм, „Кръстника“ , чието съдържание запомних за цял живот. От мечтата си, да видя Сицилия, не се отказах. Ето че дойде и този момент

От миналата година авиокомпанията Wizz пусна полети за Катания и аз и мои приятелки подготвихме маршрут за Сицилия! Приключението започна на 7 ноември 2017 и приключи на 11.11. с 4 нощувки.

Градовете , които посетихме ще се опитам с малко думички и повече снимки да ги опиша са, Катания, Таормина, Сиракуза и Ното.

Точката

Катания и околните градове

са най-достъпните места от България. Особено откакто откриха директният полет до Катания.

Сицилия в момента е много модерна дестинация

Самолетът те доставя в рамките на час и половина, и докато напускаш дъждовна София изведнъж се озоваваш на 20 градусова температура/през ноември/ ограден от история, великолепна архитектура, вкусна храна и италианско диско.

При моите пътувания със WIZZ винаги отсядам в хотел намиращ се в града, където каца самолета ни. В случая използвахме Катания като начална точка за отскачане в съседните градове.

Относно хотела моето мото е: хотел с минимално необходимите ми удобства, добро местонахождение и максимална икономия в цената.От Booking.com си запазихме пансион, който беше с много добро местоположение. Разположен в центъра на Катания, семейният пансион със закуска Sicilia Home B&B се намира само на 600 метра от катедралата на Катания и от градината „Белини“. Пансионът предлага безплатен Wi-Fi навсякъде, климатизирани стаи и обща дневна и кухня. На 50 м. от търговската улица Етниа, гарата е на 20 мин. пеша. А автобуса от летището спира точно пред сградата на пансиона.

Катания

Пешеходната разходка е най – подходящия начин за разглеждане на стария град.Този град е столица на провинция Катания. Изграден е от черна лава и бял мрамор. Тук има и гръцки, и римски останки. Градът цели 7 пъти е бил изгарян от лавата на Етна, в чието подножие се намира, и тези останки доста са намалели с времето. Лавата е била използвана в зидарията на сградите и това е придало допълнителна здравина на тяхната конструкция. Бароковият му градски център е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Градската порта – Катания – Сицилия, Италия

Градската порта

Градската порта.

След портата веднага се озоваваш на Piazza Del Duomo, където се намират Cattedrale di Sant’Agata и Fontana Dell’Elefante. Катедралата е построена от останките на римските сгради, разрушени при земетресението. Използвани са мраморните колони, както и фризове

Катедралата на Катания – Сицилия, Италия

Катедралата на Катания

Фонтанът Dell’Elefante

е създаден през 1735 г. Фигурата на слона е изсечена от черна лава, изхвърлена от Етна и е поставена върху византийска колона. На гърба си той носи египетски обелиск, изписан с йероглифи. Това е един от символите на този град. Той символизира способността на града да се изправя на крака след всяко едно бедствие.

Фонтанът Dell’Elefante – Катания – Сицилия, Италия

Фонтанът Dell’Elefante

 Катания – Сицилия, Италия

Кметството на Катания – Сицилия, Италия

Кметството на Катания

От тук тръгнахме по главната улица Виа Етнеа. Тя е широка и права, като продължава няколко километра.

Улица „Виа Етния“ – Катания – Сицилия, Италия

Улица „Виа Етния“

Продължавайки да се движим, стигаме до Piazza Stesicoro и останките на римски амфитеатър. Той датира от 2-ри век преди новата ера. По размери неколкократно отстъпва на Колизеума в Рим, но все пак е побирал 16 000 зрители.

Римския амфитеатър – Катания – Сицилия, Италия

Римския амфитеатър

Паметник на Белини – Катания – Сицилия, Италия

Срещу амфитеатъра е паметника на Белини

Продължаваме по улица Виа Етниа и стигаме до

Градините на Белини

Страхотно попадение. Различни дървесни видове, свежа зеленина. Статуи. Един прекрасен оазис

Градините на Белини – Катания – Сицилия, Италия

Градините на Белини

Но най- голямата атракция на Катания е

съботния пазар

Цялата улица Via S. Gaetano alla Grotta и площадът на църквата Santuario della Madonna del Carmine бяха изпълнени със сергии. Хора се тълпяха и пазаруваха.. След това попадаш на сергии с различни видове риба. Някои рибки още потрепваха. Раци, скариди, миди. Калмари и октоподи. Много зеленчуци и плодове, дрехи на много достъпни цени.

Съботният пазар – Катания – Сицилия, Италия

Съботният пазар

Таормина

Как да стигнем от Катания до Таормина

Ние хванахме влак от ж.п. гарата на Катания/там се намира и автогарата/ Влакът е за Месина и трябва да слезете на спирка Taormina и от там с автобус да града. Цената на билета за влака е 4,30 евро в едната посока, а за автобуса до града 1,50.

По удобно е да хванете от автогарата автобус за Таормина, който отива директно в града.

Може би това селище е най-туристическото и най-посещавано на острова, с изумителен изглед към морето. Със сигурност обаче е най-колоритното с много артистичен дух с романтичен привкус и древни артифакти. Едно ведро и пъстро и лежерно настроение витае по улиците, отрупани с арт магазинчета, скъпи бутици, шикозни заведения и много , много цветя.

Цените обаче са силно надути в сравнение с другите градове на Сицилия.

Като всеки стар град в Сицилия красива порта Месина води към него.

Порта Месина – Таормина – Сицилия, Италия

Порта Месина

Обходихме надлъж целия Корсо Умберто, надничаме в страничните улички, озоваваш на площад с прекрасна гледка към морето – Belvedere di Piazza IX Aprile. Тук се намира готическата църква Saint Augustine и Часовниковата кула Torre dell’orologio e Porta di mezzo. Тя е като междинна врата към квартал със средновековни постройка

Таормина – Сицилия, Италия Таормина – Сицилия, Италия Таормина – Сицилия, Италия

Етна – Таормина – Сицилия, Италия

Изглед към Етна

Най ни впечатлиха

изрисуваните вази,

за които бях чувала и гледала снимки. Те са навсякъде. Това дава на града едно цветно и артистично излъчване.Неговата красота се дължи не само на културните паметници, тя може да се открие във всяко ъгълче и кътче, във всяка уличка и балконче, в живописните къщи, богатата растителност и прозрачната красота на морето.

Изрисувани вази – Таормина – Сицилия, Италия Изрисувани вази – Таормина – Сицилия, Италия Изрисувани вази – Таормина – Сицилия, Италия Изрисувани вази – Таормина – Сицилия, Италия Изрисувани вази – Таормина – Сицилия, Италия Изрисувани вази – Таормина – Сицилия, Италия

Аз мернах табелка за забележителност –

Naumachie

Бях чела за тази улица и решихме все пак да влезем навътре по уличката и да я видим. Това се оказа най-прекрасната тайна уличка от града. Далече от хорските погледи. По фасадите имаше мозайки, балконите – отрупани в цветя. Вратите с орнаменти. Страхотия.

Naumachie – Таормина – Сицилия, Италия Naumachie – Таормина – Сицилия, Италия Naumachie – Таормина – Сицилия, Италия Naumachie – Таормина – Сицилия, Италия

Дон Корлеоне – Naumachie – Таормина – Сицилия, Италия

Естествено и името на Кръстника присъства навсякъде

Решихме, че е време за следобедно кафе. Натъкнахме се на едно живописно кафенце, с масички на самата кокетна уличка.. Удоволствието беше пълно.

Навсякъде имаше кокетни заведения – Таормина – Сицилия, Италия

Навсякъде имаше кокетни заведения

Навсякъде имаше кокетни заведения – Таормина – Сицилия, Италия Навсякъде имаше кокетни заведения – Таормина – Сицилия, Италия

Упътихме се към

Античния театър,

към който водеше Виа Театро Греко. Тук видяхме перфекционизъм, безсмъртна и непорочна красота, мистично спокойствие и тишина, които са толкова скъпи за гръцките артисти. Цена на билета 10 евро.

Античния театър – Таормина – Сицилия, Италия

Античния театър

Античния театър – Таормина – Сицилия, Италия

Изключителната акустика, живописната позиция, атмосферата, създадена сред старите камъни, съставляват най-вече нужните елементи, които въодушевяват театралните спектакли с високо качество. Представям си удоволствието да гледаш древногръцка комедия или трагедия сред този естествен декор!

Античния театър – Таормина – Сицилия, Италия

Това възхитително архитектурно произведение, съчетало два хармонични фактора – изтънчен стил и функционален облик, е построено върху едно възвишение над града, откъдето се откриват божествени гледки към цялата околност. В далечината се очертава силуета на Етна.

Етна – Таормина – Сицилия, Италия

Всичко в Таормина е фантастично,

затова, посети ли човек Сицилия, непременно да разгледа този невероятен град, който няма равен на себе си по красота и артистичност.

Таормина ме омагьоса напълно, такъв артистичен град не бях виждала досега!

Казано е, че ако не сте били на Етна, все едно не сте били в Сицилия! Невъзможно е да гледаш отдалеч димящата планина и да не се изкушиш да я видиш отблизо. Само , че никой от нашата малка компания нямаше интерес към вулкана, така че го пропуснахме.

Сиракуза

На следващия ден посетихме Сиракуза. Пътувахме с влак около 50 мин., като цената в едната посока е 6,90 евро. На влаковете няма отстъпка в цената ако вземеш билет в двете посоки. В града срещнахме и други българи, които пътували с автобус и казаха, че цената в двете посоки била 9 евро, но се пътувала около час и половина.

Докато вървяхме от гарата към остров Ортиджа видяхме туристически автобус, който правеше обиколка на стария и новия град за 5 евро. Направихме една обзорна обиколка на града, след което най-напред искахме да разгледаме старата част на града, която се намираше на остров Ортиджа. Пресякохме Понте Умберто, един от двата големи моста, които свързваха острова с новата част, и попаднахме точно на Пиаца Панкали, оживен площад с пазар и доста интензивно движение

Сиракуза – Сицилия, Италия

Ето какво казва Цицерон за града: “… Сиракуза е най-големият гръцки град, най-красивият от всички по земята. И това е самата истина. И мястото му е колкото непристъпно, толкова приятно наглед и откъм морето, и откъм сушата; и пристанищата му са в чертите, така да се каже – в скута на града.“

Сиракуза се намира в югоизточната част на остров Сицилия и е на възраст над 2 700 години. Градът е основан от древногръцки коринтяни и е имал голямо влияние върху целия район, който се е наричал Магна Греция. Известен е с богатата си гръцка история, защото в един период от време е бил главният съперник на Атина, тогава, когато е блестял като столица на една от най-могъщите държави на Средиземноморието. По-късно се превръща в част от Римската република и Византийската империя. Тук е роден и Архимед.

След опустошителното земетресение от 1 693 г. много древни обекти и паметници са били разрушени или повредени, след което градът е възстановен в типичния сицилиански барок. През 2005 г. древният център на Сиракуза е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Храмът на Аполон - Сиракуза – Сицилия, Италия

Храмът на Аполон

От останките от античността няма как да не впечатли и храмът, който се намира в самото начало на стария град Ортигия. Все още археолозите и историците продължават да спорят дали този храм е бил посветен на Аполон или на Артемида, или и на двамата.

Сиракуза – Сицилия, Италия Сиракуза – Сицилия, Италия

Влизайки в старата част, се потопихме в съвсем различна атмосфера. Впечатляваща архитектура, смесица от гръцки и италиански стил, дебне от всеки ъгъл по тесните улички.

Сиракуза – Сицилия, Италия Сиракуза – Сицилия, Италия Сиракуза – Сицилия, Италия

Площадът „Дуомо“

е в сърцето на Ортиджа, място, винаги смятано за свещена зона, изпълнена с грандиозни постройки.

Площад Дуомо – Сиракуза – Сицилия, Италия

Площад Дуомо

Над всички се извисява катедралата „Ил Дуомо“, създадена като поредния дорийски храм. В нейните основи още могат да се видят останките от храма на Атина. После се е превърнала във византийска базилика, в нормандска църква, украсявана и разширявана през вековете.

Катедралата „Ил Дуомо“ – Сиракуза – Сицилия, Италия

Катедралата „Ил Дуомо“

На площада е разположена и базиликата „Санта Лучия ала Бадиа“, която завършва площада „Дуомо“ в този край. Старата византийска църква е била построена през 303 г. след мъченическата смърт на светицата, но след земетресенията е възстановена в бароков стил

Базиликата „Санта Лучия ала Бадиа“ – Сиракуза – Сицилия, Италия

Базиликата „Санта Лучия ала Бадиа“

Тук е изложен шедьовърът на Караваджо „Погребението на Санта Лучия“, сътворен през 1608

Погребението на Санта Лучия – Сиракуза – Сицилия, Италия

Погребението на Санта Лучия

Площад Дуомо – Сиракуза – Сицилия, Италия

Площад Дуомо

Недалеч от площад „Дуомо“ се намира площадът „Архимед“, построен през 1872 г., в чийто център се издига величественият фонтан, работа на Джулио Москети, със скулптурата на Диана-ловджийка в средата

Площад Архимед с фонтана – Сиракуза – Сицилия, Италия

Площад Архимед с фонтана

Стигнахме и до пристанищната крепост Кастело Маниаче, кацнала върху удължения триъгълник, който оформя крайната южна част на острова. Замъкът е построен през 1232 – 1240 г. по заповед на Фридрих ІІ, императора на Свещената Римска империя. Наречен е в чест на Георги Маниак (на италиански: Giorgio Maniace), византийски пълководец, който през 1038 – 1040 г. отвоювал Сицилия за Византия От 1305 до 1536 г. Кастело Маниаче се ползвал като резиденция на сицилианските крале, после бил затвор, а по-късно бил включен в комплекс от укрепления, защитаващи пристанището и града.

Крепостта Кастело Маниаче – Сиракуза – Сицилия, Италия

Крепостта Кастело Маниаче

Крепостта Кастело Маниаче – Сиракуза – Сицилия, Италия

После тръгнахме по крайбрежната улица

Крепостта Кастело Маниаче – Сиракуза – Сицилия, Италия

В новата част на града е Археологическия парк „Неаполис“, където могат да се видят основните паметници на античността, чиито руини са съхранени до наши дни. Паркът е създаден между 1952 – 1955 г. и е разположен в новия град върху площ от около 240 хил. кв.м. Нямахме намерение да обхождаме цялото пространство, а го разгледахме само отвън . Там са разположени каменоломните и амфитеатъра.Цена на билета 15 евро.

Ното – бароковото чудо на Сицилия

Разположеното в югоизточната част на Сицилия градчето Ното е известно с бароковата си архитектура. Дворците, църквите и дори обикновените къщи удивляват с изящната си красота.

96017 Noto SR, Италия

През 1693 г. силно земетресение разрушава старинния град почти изцяло. Жителите му решават да издигнат селището си наново и то само на няколко километра от първоначалното му местоположение. Новото строителство се отличава с функционалност и архитектурна хармония и с жълтеникавия цвят на камъните.

Ното – Сицилия, Италия

Ното

Главната улица „Корсо Виторио Емануеле“ започва от внушителната Порта Реале, минава покрай църквата Чиеза ди Сан Франческо, до която се стига по високи стълби, и завършва на централния площад на града.

Порта Реале – Ното – Сицилия, Италия
Публикувана на 01/14/18 19:16 http://patepis.com/?p=78244

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване