Европейска телевизия се “радва” на български медиен бойкот по повод репортаж от европейска България

http://ivo.bg/2018/01/15/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb/

В петък вечерта, на 12 януари т.г. , в двете най-големи европейски държави в Европейския съюз – и по повод началото на толкова важното за България и нейните власти Председателство на ЕС, телевизия Арте излъчи в новините си в най-гледаното вечерно време на френски и на немски репортаж от България.  https://www.arte.tv/de/videos/080479-000-A/bulgariens-schwere-emanzipation-von-russland/

IMG_7990

Както очаквах, в самата България тези ( внушителни като за новинарска емисия) 5 минути, фокусирани върху нашата гладна за престижно чуждо внимание страна на известната с високото качеството на своите културни и публицистни програми европейска двуезична телевизия, беше удобно премълчана. Заради неудобните истини, прозвучали в ефира на двете държави, определяни като “локомотивите” на Обединена Европа.

“Кадрите решават всичко”, приписва се на Сталин. Но липсата на телевизионни кадри също е хватка на постсталинизма у нас, прилагана на сталинисткия принцип “няма човек, няма проблем”.

В кадър е моя милост, което не важно по принцип. Но пък е наистина забележително да се отбележи, че става дума за първия пробив в западна медия ( при това от високо качествено ниво, като телевизия Арте), в която може да се чуе гледната точка на българите срещу присъствието на абсурдната в контекста на българската специфика съветска окупационна символика. При това без задължителните за подобни случаи у нас лъжи на религиозните фанатици, защитаващи светините на съветската окупация в България.

Има и нещо “лично”…

В репортажа съм представен като бивш вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти ( 1994-96 г.). Това би трябвало да е от значение за обсебените от търсенето на местни  евротелета ( намират обаче предимно евротеляци) под европейския вол български медии и надзираващите ги политикани.

Те не биха потърсили сами корените на тази “секретна информация” за един български журналист, избран на толкова висок ( колкото никой друг преди и днес) европейски пост.

Публикувам от личния си архив снимки как през май 1992 г. беше създадена българската секция на АЕЖ в София.

Бях упълномощен да направя това от организацията след като на форума на този европейски журналистически клуб в Мадрид в края на предишната година бях поканен да участвам в лично качество и държах реч, в резултат на която се стигна до запознанството ми с престолонаследника Фелипе де Бурбон, днешен крал на Испания.

На снимката: първо предварително заседание на учредителите на българската секция на АЕЖ, сред които са журналистите Панайот Денев и Стефан Кожухаров, в двора на резиденцията на Великобритания в София по покана на посланик Ричард Томас през май 1992 г.

 

IMG_7991

На снимката: Учредяването на АЕЖ в залата за пресконференции на БТА. Вторият от дясно е Гюнтер Вагенленер, Генерален секретар на АЕЖ ( няколко мандата) .

IMG_7992

На снимката: Разговарям с вицепремира Илко Ешкенази на фона на логото на АЕЖ.

IMG_7993

 

На снимката: Премиерът Филип Димитров и съпругата му Елена на снимка за спомен от учредяването на АЕЖ. Вижда се на заден план навелият глава депутат от СДС Георги Марков.

 

IMG_7994

 

Година по-късно, когато мафиотската проруска власт на Мултигруп успя да ме уволни от БТА, АЕЖ беше първата ( но не и единствена) международна организация, която протестира официално.

 

IMG_7996IMG_7995На снимката е Атанасе Пападропулос, главен редактор на авторитетното гръцко списание “Икономикос тахидромос” и президент на АЕЖ в онзи период, когато бях избран за вицепрезидент по волята на няколкостотин европейски журналисти.

Share on Facebook

Тази пък Швейцария на каква се прави?

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/15/tazi-pyk-shveicariia-na-kakva-se-pravi.1588343

Вече повече от ДВЕ седмици, от началото на Новата 2018-та г., България неизменно и твърдо държи място №2 в Европа по най-скъпа борсова цена на електроенергията, след Швейцария. Но съдейки по резултатите от днешните сесии, за утрешния ден...

НАСА проведе изпитание на галактическа GPS

http://www.spacenewsbg.com/news/15/January/2018/4918

НАСА проведе успешни изпитания на система за навигация в която се използват ренгенови сигнали от пулсари. По информация от сайта на агентството.

В страната на рицарите с „Песен за Роланд“

http://azcheta.com/pesen-za-roland-auguste-lehner/

Честно казано, не вярвах, че сред всички фентъзи поредици и съвременни истории, които чета, ще се намери книга със средновековна тематика, която да ме остави без дъх. Австрийката Аугусте Лехнер успя да ме опровергае със своята „Песен за Роланд“ (изд. „Емас“). Романът е изтъкан от истински човешки чувства и пълнокръвни персонажи. В него няма да откриете сълзлива приказка,...

Как четеш: Борислав Атанасов

http://azcheta.com/kak-chetesh-borislav-atanasov/

Борислав Атанасов е книжар – от онези, които обожават това, което правят, и то не само защото му дава възможност да чете на работното си място (което, признайте, никак не е малко!). Благодарение на него в Стара Загора се появи първата кафе-книжарница „МисълтЪ“ – уютно място с антикварни книги и хубаво кафе. И понеже вече е много...

Втори сезон на „Разказът на прислужницата“ идва през април и ще изненада феновете на книгата [трейлър]

http://azcheta.com/vtoriyat-sezo-na-rakzazat-na-prisluzhnitsata-idva-prez-april-i-shte-iznenada-fenovete-na-knigata/

„Разказът на прислужницата“ – хитовият сериал на Hulu по едноименния роман на Маргарет Атууд, открива втория си сезон на 25 април с два епизода, съобщава Entertainment Weekly. За разлика от първия сезон, който следваше дословно сюжета на книгата, предстоящият ще въвлече героите на Атууд в оригинален замисъл. Новите тринайсет епизода ще се фокусират върху бременността на Фредова (в ролята отличената...

“Третият Рим” и третият пол на петата му колона у нас

http://ivo.bg/2018/01/15/%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%80%d0%b8%d0%bc-%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d0%ba/

Да си “европеец” от руски тип у нас означава ( освен много други “неща”) да следваш примера на “Третия Рим”, където се борят законодателно с правата на жените. Самите жени, в лицето на една депутатка,  инициираха в руската Дума поправка в закона, която декриминализира насилието в семейството, поради което за побой над съпругата си един мъж може да бъде само глобен, но не и осъден. Трябва да я напердаши отново и това да се докаже в съда, за да може побойникът да бъде усмирен в килията.

“Третият Рим” е измислица и последица от великоруските имперски комплекси – има го колкото и “третият пол” в рамките на Истанбулската конвенция. Тези  фантазми обаче се предават явно по “полов път “ на нашите следовници на московските указания – по смисъла на онази шега на др. Антон Кутев за предаването на социализма по полов път.

По тази логика е прав Вигенин да твърди днес в телевизионно интервю, че няма скандал във факта, че социалистическите началници се обявиха вчера на свое заседание против одобряването на европейската конвенция, защитаваща правата на жените. При това Вигенин твърди, че въпросът за ( злополучната измислица с) третия пол не бил обсъждан дори на партийния форум, с което лиши аргументацията на ръкводството на партията от единствения смокинов лист, употребяван за прикритие на срамотиите, идентични с първичните полови белези на еднополовите им близнаци сред управляващите партиоти.

Някой може да възрази, че в Москва не управляват социалисти, а диви руски капиталисти. Дори и да е вярно, това за нашистите у нас няма абсолютно никакво значение. Московският примитивизъм си остава винаги привлекателен за неговите последователи у нас. Те не се влияят от това, дали примитивизмът се изповядва от царски чернорубашници или от болшевишки червеноризци.

За братушките им у нас от всякакви партии е важно да са в крак с московското време без значение дали то е социалистическо или капиталистическо. Както и друг път е ставало дума, тази надпартийност в русофилството се илюстрира от съпредседателството на Антон Кутев от БСП и и на Красимир Велчев от ГЕРБ на групата за приятелство с Русия в Народното събрание, най-голямата от всички подобни “клубове по интереси” в парламента.

Впрочем, в свое изявление вчера самодържецът на “Третия Рим” негово величество Путин приласка вяващите в комунизма в Русия ( и не само там) с фриволен парлел между християнството и комунистическата догма за равенство, братство и справедливост ( която не попречи на изтреблението на десетки милиони човешки същества, вкл. християни, в страните, където “равенството, братството и справедливоста” бяха наложени с огън и меч ). Било на практика едно и също да си християнин и комунист, обясни Путин и онагледи мисълта си с това, че и в двете религии било прието да се съхраняват мощи на светци: в Атон има такива, както и в Москва в мавзолея, където вярващите комунисти се кланят на останките на Ленин.

“Това” с Ленин е особено арогантна подигравка с християнството, защото в съвременната история на човечеството е трудно да се намери по-голям антихрист от войнстващия атеист Владимир Улянов, разпоредил унищожаването на стотици църкви в самата Русия, прокламирайки, че в името на комунизма си заслужава да бъдат убити 90 милиона поданици на империята, ако това позволи на останалите 10 милиона да живеят в “най-справедливия строй”.

 

Unknown

Причината царят на “Третия Рим” да котка комунистите е ясна: идат президентски  изборите в Русия на 18 март и Путин се стреми към максимален резултат, който да го легитимира още веднъж като самодържец без конкуренция във властта. А неговата пета колона тук просто реагира така, както би се харесало на батюшката й, показвайки двойствеността на своя политпол за пред Европа , където депутатите на БСП подкрепят Истанбулската конвенция, а за пред Евразия се държат като руснаци – дори не и като евразийци, защото евразийска Турция одобри конвенцията.

Share on Facebook

Нарине Абгарян пристига в България през септември

http://azcheta.com/narine-abgaryan-pristiga-v-balgariya-prez-septemvri/

Арменската писателка Нарине Абгарян ще гостува в България през септември, съобщават издателите й от „Лабиринт“. По случай пристигането й у нас те ще публикуват нов неин роман, като все още текат преговори с авторката кой точно да бъде той. Абгарян бързо се превърна в любимо име на родната публика. Първата й преведена на български творба „Три ябълки...

Във „Виновни до доказване на противното“ баналните събития имат неочаквани последици

http://azcheta.com/vinovni-do-dokazvane-na-protivnoto-lian-moriarti/

Открих австралийката Лиан Мориарти преди две години с „Тайната на моя съпруг“, когато търсех книги с изненадваща развръзка. Оттогава съм изчела всичко нейно, до което съм успяла да се добера. Романите й са освежаваща комбинация от трилър и чиклит с елементи на драма и винаги са ми приличали на книжния еквивалент на сериала „Отчаяни съпруги“ – привидно...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване