Сладка сиропирана баница със сирена

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/_RkZTjJghck/

Честита нова година на всички вас! Благодаря ви, че сте тук, благодаря за доверието и коментарите, благодаря ви за вдъхновението и подкрепата. Съдейки по предишни публикации за януари се появявам малко позакъсняла, но то е защото имах две хубави и спокойни семейни пътувания покрай коледните и новогодишните празници, които ми донесоха много открития, следователно и много желания и идеи за приготвяне на различна от обичайната ни храна. Вече изпробвах няколко нови рецепти и веднага искам да споделя една от тях, но нека първо ти разкажа къде може да отседнеш в Атина на много добра цена и защо избрахме да прекараме новогодишната нощ в курорта, в който бяхме през лятната ни ваканция на 2017. Освен това може да научиш и коя е най-посещаваната рецепта в блога, публикувана през изминалата година.

Сладка сиропирана баница със сирена

С Вальо обичаме да пътуваме. И тъкмо, когато започнахме да правим изследователски обиколки из Европа (моите винаги са свързани с храната и напитките, а на Вальо с културата и архитектурата, с което много добре допълваме впечатленията си), ни се появи един прекрасен Даниел. С това обиколките се прекъснаха за известно време, но изглежда това прекъсване свърши. Даниел е вече достатъчно голям за да може да пътуваме с него с минимален багаж, който не включва от най-големите пакети памперс, например. Освен това издържа героично на дълго ходене. Издържа и да ходи с нас няколко дни по улиците на Атина.

На разходка в Атина

Избрахме да посетим Атина за Коледа, защото там е по-голямата част от моето семейство, а в крайна сметка се събрахме цялото. С Вальо не сме за първи път в града, а аз дори да имам един двугодишен период там, никога не бях я виждала като турист по време на коледните празници. Впечатлих се. Имам какво да добавя в списъка си с желания, имам и хубави теми да помечтая, но това, което имам най-много сега е резултатът. Звуча твърде вълнуващо, сякаш се е случило нещо необикновено, но всъщност изкарах едни много спокойни дни след натоварения работен декември. Просто си починах.

Почивка по време на разходка в Атина

Атина е много голяма и това ми харесва. Обичам големите градове. Това не означава, че не харесвам малките. Но всъщност няма значение дали са малки или големи, всеки град носи своя заряд. Атина има своя чар, въпреки недостатъците на големия град. Чувствам се комфортно там, може би защото познавам мястото, ориентирам се добре и знам езика. Все пак отседнахме в близост до центъра, откъдето лесно и бързо може да се достигне до всички забележителности на града и някои хубави места за вечеря. Наехме квартира от airbnb.com на много добра цена. Гарсониерата е удобна с всички необходими аксесоари, включително и с малка, но добре обзаведена кухня. Не, че готвих там по време на престоя ни, но да мога да си направя кафе сутрин или принцеси със сирене за закуска на Даниел е супер. Хладилникът ни беше зареден с продукти от първа необходимост. Все пак има условия и за приготвяне на вечеря, но ние не се възползвахме, защото искахме да посетим еднодве места в района, извън семейните празнични вечери на 24 и 25 декември.

В квартирата

След наистина спокойния коледен период там, се върнахме за кратко до България, колкото Даниел да види, че дядо Коледа е минал и у нас докато ни е нямало и му е оставил подаръци под елхата; да обновим багажа си, който вече включва и официални дрехи и се запътихме към Porto Caras за една още по-спокойна Нова година.

Подготвени за новогодишната вечеря

В курорта бяхме през изминалото лято и така ни хареса, че решихме да опитаме да прекараме малко време там и през зимата. На Ситония не беше много по-топло, отколкото тук и все пак успяхме да се отпуснем.

Харесваме курорта, защото е просторно, с градини и с много забавления за деца. Така беше и през лятото. През зимата забавленията са предимно на закрито, но пък част от тях бяха различни, като например цяла зала за прожекции с детски филми и огромна стая с играчки за деца за всякакви възрасти – любимото на Даниел. Обедите и вечерите са едни от най-богатите, които съм виждала някъде. Персоналът е отличен, виното – много добро. Поразходихме се и до морето, и изкарахме една различна от всички досега за нас новогодишна нощ.

В очакване на напитките ни на новогодишната вечеря

Прибрах се у дома със:

  • Спокоен дух и отпочинала – това всъщност е най-големия резултат от пътуванията.
  • Зехтин от Virginia. На връщане от лятната ни ваканция открихме това място на пътя и купих зехтин, маслини и мед собствено производство, които много ни харесаха. Сега се спряхме умишлено, за да си набавя зехтин и маслини поне до настоящото лято. Жената обслужваща магазина е един собствениците на фермата и е много мила и контактна. И двата пъти ни направи подаръци и сподели, че правят доставки до България с DHL (ако някой се интересува).
  • Добър запас с три от любимите ми гръцки сирена – антотиро, манури и кефалогравиера. С две от тях е следващата рецепта.
  • Няколко гръцки кулинарни списания, които ми носят много идеи и ме карат незабавно да ги изпробвам –  Γλυκές Αλχημείες, ΓαστρονόμοςΆκης Πετρετζίκης. Най-любимото ми Γλυκά Μυστικά, за съжаление не се издава вече. (Защо става все така с хубавите списания?!)

На преден план – манури, антотиро и крем-сирене

Затова обичам да пътувам. За да се успокоя от ежедневнието, за да опитам нови храни, за да потърся муза, която би ме отвела към нещо хубаво, било то и необичайно. Точно заради това, за предстоящата година искам да ти пожелая здраве и възможност за много пътувания, които да те вдъхновяват и обогатяват.

След като прочете това, вече разбираш защо не успях да напиша новогодишна публикация в стил „най-добрите рецепти за годината“, но за това пък проверих, коя е най-посещаваната публикация от изминалата година. И… най-посещаваната публикация за 2017 година е „Шоколадово суфле с крем англез“. Ако още не си се опитвал да приготвиш истинско френско шоколадово суфле, това е твоето ръководство.

Като цяло, годината беше супер шоколадова, познай защо. Това ми изглежда да се запази и за тази, но на първо време искам да споделя няколко рецепти провокирани от празничните пътешествия. Първата от тях включва две от любимите ми гръцки сирена, хрупкави кори и меден сироп.

Сладка сиропирана баница със сирена

Сладка сиропирана баница със сирена

Рецептата е адаптирана от гръцкото списание Άκης Πετρετζίκης. Според моите виждания е съчетание на гръцкия сладкиш Melópita и идеята на баклавата. Предложенията за сирена в рецептата от списанието са антотиро, крем-сирене и меко козе сирене. Тъй като разполагам с манури, което също е кремообразно сирене приготвено най-често със смес от овче и козе мляко, използвам него. Антотиро може да бъде заменено с рикота или по-маслена извара. Ако все пак ти се открие възможност да намериш антотиро и манури, не се колебай да ги използваш. Може да провериш в Бакалия.

Въпреки че наричам баницата сладка и е сиропирана с мед, в пълнежа от съвсем леко осолени сирена не се добавя захар, затова общото усещане е за полусладка баница, която е по-подходяща за закуска по всяко време на деня, отколкото като десерт. Все пак е необходимо да се опита, за да се прецени, като най-добра е в деня на приготвяне, веднага след като изстине.

За 8-10 порции.

За баницата:

  • 400 г фини кори за баница
  • 400 г антотиро (може да се замени с рикота или по-маслена извара)
  • 300 г крем-сирене
  • 150 г манури (може да се замени с прясно, неосолено или леко осолено козе сирене)
  • 1 чаена лъжица канела
  • 120 г масло, разтопено
  • 1 супена лъжица черен сусам

За сиропа:

  • 200 г мед
  • 100 мл вода
  • 2-3 ленти портокалова или лимонова кора (остъргани с белачка за картофи, без бялата част)

Фурната се нагрява на 220ºC. За пълнежа трите вида сирене и канелата се смесват в кухненски робот или се разбиват с преса за картофи.

Корите се срязват на две равни части, така че да се получат двойно повече бройки. (Корите, които взимам са с 12-14 листа, така че като ги срежа получавам 24-26 по-малки по размер кори.)

Половината от наредените в тавата кори

Подготвя се тава с диаметър 24 см. Дъното и стените на тавата се намазват с разтопено масло. В нея започват да се редят половината от корите, като между тях се маже с масло и всяка кора се завърта на 45º от предходната. Краищата на корите се оставят да стърчат навън.

Върху наредените кори се разпределя пълнежа

Когато половината кори са наредени върху тях се разпределя пълнежа от сирена.

Пълнежът се разпределя върху корите и краищата им се сгъват навътре

Краищата на корите се загъват навътре върху плънката, като отново се маже с масло между тях.

Редене на втората половина от корите

Започва се редене на другата половина от корите и по същия начин между всяка кора се маже масло и всяка кора се поставя под ъгъл 45º от предходната. Краищата на корите се оставят да стърчат навън. Когато всички кори са наредени, краищата им внимателно се подпъхват под долните кори.

Ако краищата са прекалено дълги, тогава част от тях може да се среже с ножица. Подпъхването им става по-лесно като се мине с малко ножче или дръжка на лъжица между стените на формата и долната част на корите, за да се направи разтояние, в което да влязат краищата на горните кори.

Наредените и подпъхнати горни кори

Най-отгоре баницата се намазва с масло. Нарязва се на 8 или 10 парчета. Слага се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пече 25 минути или докато придобие тъмен златист цвят.

Изпечената баница, преди да се сиропира

Няколко минути преди края на печенето се приготвя сиропа. В касерола се смесват медът, водата и цитрусовите кори. Загряват се на умерен котлон докато медът се разтопи и течността се загрее хубаво. Не е задължително да завира.

Топлата баница се залива с топлия сироп

Когато баницата е готова още гореща се залива с топлия сироп. (Знам, не е характерен метод за сиропиране, но трябва да опиташ. Условието е корите да бъдат наистина добре запечени, за което допринася и маслото между тях.)

Баницата се оставя да се охлади, преди да се сервира

Поръсва се със сусама и се оставя да изстине на стайна температура преди да се сервира.

Сладка сиропирана баница със сирена

Още рецепти със сирена

Други рецепти за баници

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Сладка сиропирана баница със сирена е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Сладка сиропирана баница със сирена

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/3H-cFpX4Qn8/

Честита нова година на всички вас! Благодаря ви, че сте тук, благодаря за доверието и коментарите, благодаря ви за вдъхновението и подкрепата. Съдейки по предишни публикации за януари се появявам малко позакъсняла, но то е защото имах две хубави и спокойни семейни пътувания покрай коледните и новогодишните празници, които ми донесоха много открития, следователно и много желания и идеи за приготвяне на различна от обичайната ни храна. Вече изпробвах няколко нови рецепти и веднага искам да споделя една от тях, но нека първо ти разкажа къде може да отседнеш в Атина на много добра цена и защо избрахме да прекараме новогодишната нощ в курорта, в който бяхме през лятната ни ваканция на 2017. Освен това може да научиш и коя е най-посещаваната рецепта в блога, публикувана през изминалата година.

Сладка сиропирана баница със сирена

С Вальо обичаме да пътуваме. И тъкмо, когато започнахме да правим изследователски обиколки из Европа (моите винаги са свързани с храната и напитките, а на Вальо с културата и архитектурата, с което много добре допълваме впечатленията си), ни се появи един прекрасен Даниел. С това обиколките се прекъснаха за известно време, но изглежда това прекъсване свърши. Даниел е вече достатъчно голям за да може да пътуваме с него с минимален багаж, който не включва от най-големите пакети памперс, например. Освен това издържа героично на дълго ходене. Издържа и да ходи с нас няколко дни по улиците на Атина.

На разходка в Атина

Избрахме да посетим Атина за Коледа, защото там е по-голямата част от моето семейство, а в крайна сметка се събрахме цялото. С Вальо не сме за първи път в града, а аз дори да имам един двугодишен период там, никога не бях я виждала като турист по време на коледните празници. Впечатлих се. Имам какво да добавя в списъка си с желания, имам и хубави теми да помечтая, но това, което имам най-много сега е резултатът. Звуча твърде вълнуващо, сякаш се е случило нещо необикновено, но всъщност изкарах едни много спокойни дни след натоварения работен декември. Просто си починах.

Почивка по време на разходка в Атина

Атина е много голяма и това ми харесва. Обичам големите градове. Това не означава, че не харесвам малките. Но всъщност няма значение дали са малки или големи, всеки град носи своя заряд. Атина има своя чар, въпреки недостатъците на големия град. Чувствам се комфортно там, може би защото познавам мястото, ориентирам се добре и знам езика. Все пак отседнахме в близост до центъра, откъдето лесно и бързо може да се достигне до всички забележителности на града и някои хубави места за вечеря. Наехме квартира от airbnb.com на много добра цена. Гарсониерата е удобна с всички необходими аксесоари, включително и с малка, но добре обзаведена кухня. Не, че готвих там по време на престоя ни, но да мога да си направя кафе сутрин или принцеси със сирене за закуска на Даниел е супер. Хладилникът ни беше зареден с продукти от първа необходимост. Все пак има условия и за приготвяне на вечеря, но ние не се възползвахме, защото искахме да посетим еднодве места в района, извън семейните празнични вечери на 24 и 25 декември.

В квартирата

След наистина спокойния коледен период там, се върнахме за кратко до България, колкото Даниел да види, че дядо Коледа е минал и у нас докато ни е нямало и му е оставил подаръци под елхата; да обновим багажа си, който вече включва и официални дрехи и се запътихме към Porto Caras за една още по-спокойна Нова година.

Подготвени за новогодишната вечеря

В курорта бяхме през изминалото лято и така ни хареса, че решихме да опитаме да прекараме малко време там и през зимата. На Ситония не беше много по-топло, отколкото тук и все пак успяхме да се отпуснем.

Харесваме курорта, защото е просторно, с градини и с много забавления за деца. Така беше и през лятото. През зимата забавленията са предимно на закрито, но пък част от тях бяха различни, като например цяла зала за прожекции с детски филми и огромна стая с играчки за деца за всякакви възрасти – любимото на Даниел. Обедите и вечерите са едни от най-богатите, които съм виждала някъде. Персоналът е отличен, виното – много добро. Поразходихме се и до морето, и изкарахме една различна от всички досега за нас новогодишна нощ.

В очакване на напитките ни на новогодишната вечеря

Прибрах се у дома със:

  • Спокоен дух и отпочинала – това всъщност е най-големия резултат от пътуванията.
  • Зехтин от Virginia. На връщане от лятната ни ваканция открихме това място на пътя и купих зехтин, маслини и мед собствено производство, които много ни харесаха. Сега се спряхме умишлено, за да си набавя зехтин и маслини поне до настоящото лято. Жената обслужваща магазина е един собствениците на фермата и е много мила и контактна. И двата пъти ни направи подаръци и сподели, че правят доставки до България с DHL (ако някой се интересува).
  • Добър запас с три от любимите ми гръцки сирена – антотиро, манури и кефалогравиера. С две от тях е следващата рецепта.
  • Няколко гръцки кулинарни списания, които ми носят много идеи и ме карат незабавно да ги изпробвам –  Γλυκές Αλχημείες, ΓαστρονόμοςΆκης Πετρετζίκης. Най-любимото ми Γλυκά Μυστικά, за съжаление не се издава вече. (Защо става все така с хубавите списания?!)

На преден план – манури, антотиро и крем-сирене

Затова обичам да пътувам. За да се успокоя от ежедневнието, за да опитам нови храни, за да потърся муза, която би ме отвела към нещо хубаво, било то и необичайно. Точно заради това, за предстоящата година искам да ти пожелая здраве и възможност за много пътувания, които да те вдъхновяват и обогатяват.

След като прочете това, вече разбираш защо не успях да напиша новогодишна публикация в стил „най-добрите рецепти за годината“, но за това пък проверих, коя е най-посещаваната публикация от изминалата година. И… най-посещаваната публикация за 2017 година е „Шоколадово суфле с крем англез“. Ако още не си се опитвал да приготвиш истинско френско шоколадово суфле, това е твоето ръководство.

Като цяло, годината беше супер шоколадова, познай защо. Това ми изглежда да се запази и за тази, но на първо време искам да споделя няколко рецепти провокирани от празничните пътешествия. Първата от тях включва две от любимите ми гръцки сирена, хрупкави кори и меден сироп.

Сладка сиропирана баница със сирена

Сладка сиропирана баница със сирена

Рецептата е адаптирана от гръцкото списание Άκης Πετρετζίκης. Според моите виждания е съчетание на гръцкия сладкиш Melópita и идеята на баклавата. Предложенията за сирена в рецептата от списанието са антотиро, крем-сирене и меко козе сирене. Тъй като разполагам с манури, което също е кремообразно сирене приготвено най-често със смес от овче и козе мляко, използвам него. Антотиро може да бъде заменено с рикота или по-маслена извара. Ако все пак ти се открие възможност да намериш антотиро и манури, не се колебай да ги използваш. Може да провериш в Бакалия.

Въпреки че наричам баницата сладка и е сиропирана с мед, в пълнежа от съвсем леко осолени сирена не се добавя захар, затова общото усещане е за полусладка баница, която е по-подходяща за закуска по всяко време на деня, отколкото като десерт. Все пак е необходимо да се опита, за да се прецени, като най-добра е в деня на приготвяне, веднага след като изстине.

За 8-10 порции.

За баницата:

  • 400 г фини кори за баница
  • 400 г антотиро (може да се замени с рикота или по-маслена извара)
  • 300 г крем-сирене
  • 150 г манури (може да се замени с прясно, неосолено или леко осолено козе сирене)
  • 1 чаена лъжица канела
  • 120 г масло, разтопено
  • 1 супена лъжица черен сусам

За сиропа:

  • 200 г мед
  • 100 мл вода
  • 2-3 ленти портокалова или лимонова кора (остъргани с белачка за картофи, без бялата част)

Фурната се нагрява на 220ºC. За пълнежа трите вида сирене и канелата се смесват в кухненски робот или се разбиват с преса за картофи.

Корите се срязват на две равни части, така че да се получат двойно повече бройки. (Корите, които взимам са с 12-14 листа, така че като ги срежа получавам 24-26 по-малки по размер кори.)

Половината от наредените в тавата кори

Подготвя се тава с диаметър 24 см. Дъното и стените на тавата се намазват с разтопено масло. В нея започват да се редят половината от корите, като между тях се маже с масло и всяка кора се завърта на 45º от предходната. Краищата на корите се оставят да стърчат навън.

Върху наредените кори се разпределя пълнежа

Когато половината кори са наредени върху тях се разпределя пълнежа от сирена.

Пълнежът се разпределя върху корите и краищата им се сгъват навътре

Краищата на корите се загъват навътре върху плънката, като отново се маже с масло между тях.

Редене на втората половина от корите

Започва се редене на другата половина от корите и по същия начин между всяка кора се маже масло и всяка кора се поставя под ъгъл 45º от предходната. Краищата на корите се оставят да стърчат навън. Когато всички кори са наредени, краищата им внимателно се подпъхват под долните кори.

Ако краищата са прекалено дълги, тогава част от тях може да се среже с ножица. Подпъхването им става по-лесно като се мине с малко ножче или дръжка на лъжица между стените на формата и долната част на корите, за да се направи разтояние, в което да влязат краищата на горните кори.

Наредените и подпъхнати горни кори

Най-отгоре баницата се намазва с масло. Нарязва се на 8 или 10 парчета. Слага се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пече 25 минути или докато придобие тъмен златист цвят.

Изпечената баница, преди да се сиропира

Няколко минути преди края на печенето се приготвя сиропа. В касерола се смесват медът, водата и цитрусовите кори. Загряват се на умерен котлон докато медът се разтопи и течността се загрее хубаво. Не е задължително да завира.

Топлата баница се залива с топлия сироп

Когато баницата е готова още гореща се залива с топлия сироп. (Знам, не е характерен метод за сиропиране, но трябва да опиташ. Условието е корите да бъдат наистина добре запечени, за което допринася и маслото между тях.)

Баницата се оставя да се охлади, преди да се сервира

Поръсва се със сусама и се оставя да изстине на стайна температура преди да се сервира.

Сладка сиропирана баница със сирена

Още рецепти със сирена

Други рецепти за баници

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Сладка сиропирана баница със сирена е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

(С)ПОМЕН за “соца”

http://ivo.bg/2018/01/17/%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b0/


34 ПИТАНКИ ЗА ЖИВОТА,

КОИТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ!

Взех да се чудя,

защо като сме били първенци в света

едва ли не по всичко,

всички чакаха на мама и тате от село да напълнят

багажника на каталясалия Москвич с буркани?
1. Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари

някакви в бирени бутилки,

но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?

2. Защо месото в месарницата беше винаги с кокал…
3. Защо прясното мляко все течеше,
а киселото беше с полуотворени капачки…
4. Защо когато лютеницата уж беше уникална,
всички варяха лютеница есента…
5. Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките
като ги купуваха….
6. Защо в месарницата миришеше на мърша,
а в плод-зеленчука на гнилоч…
7. Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен
(Дори в зората на „демокрацията“
БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани,
вместо с кебапчета, ако си спомняте )

8. Защо да видиш Мерцедес беше на късмет,

а АЗЛК (заводското наименование на Москвича)

се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?

9. Защо баба ми,
работила цял живот в текстилна фабрика,
получаваше почти до последно 65 лева пенсия,
които не стигаха за нищото,
което дори го нямаше по магазините
10. Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани,
а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола?
11. Защо в панелките винаги имаше мухъл,
дограмата духаше отвсякъде
и имаше само 1 модел кухненски шкафове?
12. Защо в магазините за обувки ставаше празник
като пуснеха номерата 42 и 43,
но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ?
13. Защо дамските превръзки
приличаха на детските памперси?
14. Защо социалистическата ни пералня Перла 05
постоянно й гореше мотора ?
15. Защо имаше режим на тока зимата
и режим на водата лятото?
16. Защо имаше обществени бани?
17. Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците
беше мъж,
легнал под кола с отворен преден капак?
18. Защо автобусите бяха мръсни,
течаха отвсякъде като валеше,
а зимата беше по-студено от навън?
19. Защо българските безалкохолни бяха супер,
ама всички се редяха на опашка
при циганите за сиропите
20. Защо училищната зъболекарка ми извади зъба,
вместо да го лекува?
21. Защо в детската градина си премазах пръста,
а другарките ме наказаха
и дори не ме пратиха на лекар?
22. Защо ябълките в магазина
все бяха малки и полуизгнили?
23. Защо алкохолът беше супер,
ама всички си варяха домашна ракия и вино?
24. Защо почивните станции приличаха на казарми?
25. Защо имаше въшки (и то масово) ?
26. Защо здравеопазването беше върха,
а масово имаше епидемии от шарка?
17. Защо от дъвки идеал
и дъвчащи бонбони падаха пломбите?
28. Защо времето при соца се изразяваше с лага
„сушата, кишата и Гришата “ ?
 29. Защо нямаше престъпност,
а се крадеше всичко и навсякъде?
30. Защо барман беше уважавана професия,
а инженер беше синоним на балък?
31. Защо граничарите застрелваха тези,
които бягаха,
а не тези, които влизаха в държавата?
Сигурно защото нямаше от вторите ?!
32. Защо в болниците беше абсолютна мизерия?
33. Защо беше забранено да се внасят западни лекарства,
дори ако от това зависеше живота на човек?
34. Защо много хора си заминаха
заради сгрешени лекарски диагнози?

Защо ?
п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите

Ама като се замисля,

то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните…

Автор: Мирослав Иванов

Share on Facebook

Робовладелец пробва японска виагра

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/17/robovladelec-probva-iaponska-viagra.1588697

Преди около месец ръководителя на най-голямата (из)родна РОБОВЛАДЕЛСКА организация, наричана за маскировка РАБОТОДАТЕЛСКА (КРИБ), Кирил Домусчиев орИва орталъка, че енерГЕПИйната мафия е организирала грабеж на българската индустрия с над...

24-годишната Калина Мухова бе избрана за Изложбата на илюстраторите в Болоня

http://azcheta.com/24-godishnata-kalina-muhova-be-izbrana-za-izlozhbata-na-ilyustratorite-v-bolonya/

Младата българската илюстраторка Калина Мухова ще бъде един от 77-те илюстратори, чиито творби ще бъдат включени в Изложбата на илюстраторите на 55-ия Панаир на детската книга в Болоня от 26 до 29 март, съобщава сайтът „Детски книги“. 🎉⚡WOHOOOOO!!! I'M SELECTED FOR Bologna Children's Book Fair 📚. SEE YOU IN BOLOGNA SOON! ⚡🎉 Публикувахте от Кали...

Борисов се срещал с еколози, но тайно – от кого и защо именно ТАЙНО?

http://ivo.bg/2018/01/17/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0%d0%bb-%d1%81-%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%bd%d0%be-%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%be-%d0%be/

Премиерът Борисов се е срещал тайно с еколози.http://clubz.bg/63029-borisov_bil_na_tajna_sreshta_za_pirin_s_ekolozite

 

Unknown

 

Въпросът не е ЗАЩО се е срещал с толкова презрени, оплювани от проправителствата пропаганда “грантаджии”, “грантояди”, “соросоиди” и прочее пренебрежимо дребни по мнението на силните на деня “гниди”.

Въпросът е защо се е срещал с тях ТАЙНО?

Интересът на Борисов е ясен: както е цитиран Ивайло Калфин да казва в интервю за “Файненшъл таймс” Борисов мрази гражданите да протестират срещу него. И както също така знаем, Борисов е готов буквално на всичко, за да няма протестирщи срещу управлението му. Той би се срещнал с всекиго, без изключение – стига да има някаква полза, но предимно ТАЙНО.

Причината Борисов да проявява такава потайност в случаите, когато не му изнася да действа публично, не е в някаква негова вродена деликатност и дипломатичност- тъкмо напротив, той минава като валяк през всякакви “трупове”, ако прецени, че не могат да му навредят  и ще извлече изгода от смазването им. Премиърът ни просто обича да игнае двойни игри, да си пази козове, с които да цака опонентите и ги котка в разни капани, за да може в подходящ момент да ги щракне и да ги употреби срещу тях.

Дълъг е списъкът с гневни реакции на Борисов срещу хора, които му пречат, но в някаъв момент са проявявали слабостта да си общуват с него. Няма да досаждам с припомнянето, но е достатъчно да спомена как се изгаври с Иван Костов, че му е носил букет цветя в болницата, когато е лежал със счупен крак. Костов го беше ядосал години по-късно и той извади като компромат срещу него фактът с проявената от бившия премиер човечност, обяснена в съответния контекст от Борисов със съответната злоба със задна дата.

Ето защо вторият по важност въпрос в случая е като първия, но е съотнесен вече към еколозите: защо са се съгласили да говорят с Борисов ТАЙНО ? Грешка! Това е като да си сложиш най-късата пола и да отидеш на гости с преспиване на кварталния изнасилвач, след което да се оплачеш ” и аз също”…

Не си въобразявам, че ще се съобразят с моя съвет, но съм от “факторите”, които са отказали на Борисов да му пристанат и знам от собствен опит, че с него трябва да се говори само открито и от позицията на независимостта. И днес да ми се обади с някакъв анонс пак ще му кажа, че нямам проблем да се срещам с (такива като) него, само при едно условие: да няма нищо скрито от публичността по отношение на срещата ( желащите да се подиграят, че едва ли не си “прося” нещо от премиера могат да си спестят забележките- доказъл съм достатъчно категорично, че това не ми е “детската мечта”).

Ако целта на тайната среща е била Борисов да си запази пространство за маневриране в рамките на коалицията, представяйки се за “доброто ченге” – за разлика от лошия вицепремиер Валери Сименов, това само добавя допълнителна тежест на тезата за двойните му игри. Но не изключва основното му съображение: премиерът търгува с влияние, но разбира, че не може да си го позволи с открито лице, поради което върти лично търговийката си чрез тайно пазарене. Той смята , че то му е позволено като на заслужил автократ, чието мнение няма нужда да се съобразява с разни парламенти, мнозинства, съвети, коалиционни партньорства и прочее пречки пред простите решения, вкл. на досадно сложни въпроси, като сблъсъкът между инвеститорските апетити и екологичните норми.

Share on Facebook

Боклукчии отвориха библиотека от изхвърлени книги

http://azcheta.com/boklukchii-otvoriha-biblioteka-ot-izhvarleni-knigi/

Боклукчии в турската столица Анкара откриха обществена библиотека с книги, намерени на сметището, където работят, съобщава CNN. Нетрадиционния книжен кът отваря врати през септември 2017 г. след месеци събиране на издания и дезинфекцирането им от специалисти. Събирачите на смет от област Чанкая започват да колекционират по-запазените томове с идеята да ги ползват заедно със семействата...

НЦК посвещава 2018 г. на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност

http://azcheta.com/n-c-k-posveshtava-2018-g-na-savremennata-balgarska-literatura-v-konteksta-na-evropeyskata-modernost/

В годината на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Национален център за книгата – НДК ще обърне специално внимание на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност. Това е темата, под чийто надслов ще се проведат срещите и дискусиите на НЦК през 2018 г., след като Годината на детската книга през 2017 г....

Националният център за книгата открива с дискусия годината на съвременната българска литература в европейския контекст

http://azcheta.com/natsionalniyat-tsentar-za-knigata-otkriva-s-diskusiya-godinata-na-savremennata-balgarska-literatura-v-evropejskiya-kontekst/

В годината на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Национален център за книгата – НДК ще обърне специално внимание на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност. Това е темата, под чийто надслов ще се проведат срещите и дискусиите на НЦК през 2018 г., след като Годината на детската книга през 2017 г....

БСП мутира от социалистическа в националсоциалистическа фашистка партия. Нинова новият Фюрер.

http://www.extremecentrepoint.com/archives/16630

Ние ще кажем това, което другите все още ги е страх. БСП постепенно, но уверено се превръща от социалистическа в националсоциалистическа партия. Разликата между комунистическия тип социализъм, каквато беше тя до неотдавна и националсоциализма, не е никак голяма. Тази мутация не е задължително лоша новина и няма нищо общо с Истанбулската конвенция, а просто събитията […]

Не е редно, но е поредно употребявяането на евроавторитети от авторитарната ни власт

http://ivo.bg/2018/01/17/%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%be-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%83%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d1%8f%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82/

Редно ли е Европейската комисия да рекламира медии бухалки?, питат от Клуб Z.

“Преди дни притежаваният от Делян Славчев Пеевски вестник и сайт „Монитор“ публикува интервю с европейския комисар по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос „Шенген ще е по-силен с България и Румъния“.

В понеделник представителството на Европейската комисия в България публикува в профила си в туитър линк към интервюто – “Бягаме последните метри към Шенген, скоро ще пътувате сводобно” – комисар @Avramopoulos пред в. “Монитор”. http://clubz.bg/62986-redno_li_e_evropejskata_komisiq_da_reklamira_medii_buhalki

Трябва отново да припомня (само)признанието на коалиционния крепител на властта Волен Сидеров от паламентарната трибуна в София от 11 януари. От тази позиция той оповести разбирането си, че ВСИЧКИ медии по света били поръчкови. Т.е. това се отнася и до медийните бухалки, за които споменават от Клуб Z.

Апропо, въпросните бухалки се тиражират една друга в желанието си да изпълнят поръчката да “пребият” всички врагове по колкото се може по многотиражен начин. В “агенция” “Монитор” миналата седмица се появиха на цели 4 страници списъци, препечатани след това в тиражния ( субсидиран от собственика Пеевски да се продава на половин цена от реалната, за да е евтин и в парично отношение) всекидневник “Телеграф”. Тези списъци, подобни на проскрибциите срещу подложените на гонения от диктатора Сула в Рим граждани на републиката, са един вид подготовка за качване на кладата на посочените поименно със съответните квалификации врагове на Пеевски и компания в медиите.

IMG_8001 IMG_7999 IMG_7998

Смея да твърдя, че нищо подробно – като този донос за полицейско улеснение, снабдено с инфографики , стрелкички и снимково онагледяване  на вражеските лица на един олигарх и свързаната с него власт, не е имало в България нито преди тя да стане “европейска”, нито след това. Нарича се ескалация на омаскаряването с цел улесняване на репресиите от страна на задействаната медийно-институционална инквизиция. Моя милост също е заслужил честта да бъде поименно посочен в списъка с враговете на “основание”, че съм изразил мнение на някаква конференция. Заподозрян съм, че по този начин съм повлиял чрез мнението си по-късно за публикуването на критичен доклад за България в чужбина.

Иначе традицията да се “влиза под кожата” на европейски фактори ( с южняшки темперамент) от страна на български фактори във властта не е от вчера. Спомнете си само скандала с италиианския еврокомисар по вътрешните работи Франко Фратини, който рязко промени острата си скептична позиция за приемането на България в ЕС от 2005 г. и в навечерието на гласуването се превърна в апологет, призозаващ да няма предпазна клауза при приеманите ни. След което се оказа, че много се бил сближил с българския мининистър на вътрешните работи Румен Петков- ама толкова много, че двамата, оказва се, са се наслаждавали заедно на красотите на курорта “Боровец” ( реакциите в западните столици на тази новина бяха такива, че Фратини тихомълком се оттегли от европейската политика в лоното на своя Дон Берлускони, а Румен Петков беше “оттеглен” от премиера Станишев на етапа на скандала с други негови не особено регламентирани срещи- с представителите на подземния свят братя Галеви).

НА СНИМКИТЕ: Франко Фратини и Румен Петков

Unknown images

“Великобритаия и Франция обединиха сили, за да настояват пред Брюксел за строгост към България и Румъния заради “сериозна” корупция на фона на твърденията, че контролът върху двете най-нови страни членки е отслабен, пише електронното издание на  “Файненшъл таймс”. https://news.bg/int-politics/v-es-pritesneni-za-blizkite-vrazki-na-fratini-s-balgariya.html

Швеция и Холандия също изразиха опасения, че Европейската комисия не спазва обещанието си да поддържа натиска върху двете страни за изпълнението на обещаните законови промени, с което поставя под съмнение процеса на разширяване на Европейския съюз.

Според изказаните опасения на държавите членки, което бе сторено на частна среща този месец, комисарят на ЕС по правосъдието Франко Фратини е станал твърде близък с двете страни, които наблюдава. Решението на Фратини да отиде на ски с българския вътрешен министър Румен Петков през февруари предизвика изумление в някои столици и сред някои колеги в Брюксел+.

Ето и продължението на историята с “влизането под кожата” на Фратини, разказана през 2007 г. от “Капитал”. https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2008/04/29/491348_chao_priiatelju_fratini/

И днес “Файненшъл таймс”, както и през 2007 г. ( когато коментира изумлението в европейските столици от “българската връзка” на комисар Фратини), запазва критичния си ( за да не кажа критично- сатиричния) си поглед върху “особеностите” на българската демокрация и опитите на нейнито лице Борисов да финтира чрез лоялен слалом между европейските вратички  нерешени и нарастващи дори пролеми, като липсата на съдебна реформа и свободата на медиите в България. Той управлява на принципа на призива към ЕС “Дайте ми повече пари и ще ви обичам повече”, пише “Файненшъл таймс”. https://bivol.bg/ft-borisov-eupresidency.html

Така че отговорът на въпроса дали е редно ( под българско “неофициално влияние”) поръчково ( по Волен Сидеров- все пак той е парламентарен авторитет на властта и познавач на поръчковостта) да се рекламират медийни бухалки в България се съдържа в самото съждение за всеобщата поръчковост, оповестено от лидера на “Атака”. Пък има и приемственост във времето, както се вижда от случая с комисар Фратини с повече от 10 годишна давност.

Share on Facebook

Как наркотрафикът помогна на международния джихад

https://ruslantrad.com/2018/01/17/kak-narkotrafikat-pomogna-na-mezhdunarodniya-dzhihad/

Текстът е публикуван първоначално във "Вести". През 2012 г., когато излиза iPhone 5 и iPad Mini, Apple е компанията с най-голямо покачване на акциите – поскъпват с 67%. Ако в началото на 2012 сте инвестирали 1000 евро, година по-късно ще имате 1670.  Но ако в началото на 2012 сте инвестирали 1000 евро в кокаин, през 2013 ще имате печалба от 182 000 – сто пъти повече от рекордните акции. Както пише разследващият журналист Роберто Савиано в „НулаНулаНула“, дрогата не се Повече [...]

Холандски автори се борят с пиратството на книги [видео]

http://azcheta.com/holandski-avtori-se-boryat-s-piratstvoto-na-knigi/

Холандската Асоциация на авторите разпространи видео, целящо да повиши обществената осведоменост по въпроса с пиратството на електронни книги, съобщава Goodereader. Участие в клипа вземат популярните нидерландски автори Артур Жапе, Алма Матхайсен, Франсин Омен, Ернест ван дер Кваст и Йесика Дюрлахер, а концепцията е следната – те вървят по улицата и крадат разнообразни притежания от случайните...

От „Разказано на водата“ изплуват мрачни тайни

http://azcheta.com/paula-houkins-razkazano-na-vodata-2/

Миналата година Паула Хоукинс се завърна с втория си роман „Разказано на водата“ (изд. „Enthusiast“), който дори спечели наградата на Goodreads в категория „Криминална литература и трилъри“. Подходих доста предпазливо към него, защото срещата ми с дебютния й „Момичето от влака“ не беше особено приятна. Съшитият като с бели конци сюжет и похватите, които непрекъснато ми напомняха с...

Когато Хари Потър отиде в Нарния, „Магьосниците“ се раждат

http://azcheta.com/the-magicians/

На „Магьосниците“ попаднах случайно докато си търсех нещо ново и различно за гледане. Вече бях чела „Колеж за магьосници“ на Лев Гросман (изд. „СофтПрес“) и тръгнах към сериала с недоверието, което изпитвам към всяка една екранизация на книга, без значение дали е на малкия, или на големия екран. Когато започнах да гледам сериала бяха излезли...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване