01/22/18 10:29
(http://ivo.bg/)

Будителството е въпрос на лична инициатива, показва ни Анастас Барбов от с. Левочево

Препечатката публикацията за инициативата на  Анастас Барбов от родопското село Левочево, наистина показва пътя…

Ако във всяко българско село имаше по един подобен водач, като господата Барбов и Караджов, България нямаше да се чувства загубена по пътя си, каквото усещане имат мнозина сред онези, които не поемат инициативата да направят чрез личния си принос така, щото да “влезем в пътя”…

В ЛЕВОЧЕВО СЪЗДАДОХА ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ “ПЪТЯТ НА ВЯРАТА” 

06/06/2017

Смолянският общественик Анастас Барбов, с помощта на планинаря Александър Караджов, са обхванали в маршрут част от параклисите около смолянското село Левочево. Идеята е на Барбов и трасето е кръстено „Пътят на Вярата”. Теренът все още  не е маркиран, предстои да бъде качен в интернет и да се обозначи с GPS.

„Идеята ми дойде от наблюденията, които имам – озлобяването на обществото, симулирането на вяра, която след 10 ноември 1989 година беше превърната в мода.

Левочево е едно от местата, което най-красноречиво показва това. Ние не можахме да извървим пътя на покаянието и всеопрощението, за да стъпим на пътя на истинската вяра. Всичко това ме наведе на мисълта, че трябва лично аз да направя нещо по този въпрос”, каза Анастас Барбов.

Той допълни, че в селото идват много туристи от цялата страна и чужбина – Израел, Турция, Англия, млади хора, студенти. Една група от осем студенти проявили интерес да ги преведе по този маршрут, който никак не е лесен. „Те бяха много въодушевени от невероятните красоти наоколо и факта, че се обхождат повечето от параклисите в околностите на Левочево. Ние трябва да проумеем, че всичко, което ни се случва до днес, го дължим на режима на Тодор Живков, който беше наложил атеизма и лъжата като държавна политика”, коментира още общественикът, който е роден в китното родопско селце.

Трасето се изминава за около час и половина. Минава се през 9 параклиса, като в момента се изгражда последният разрушен параклис „Св. св. Кирил и Методий”. Във връзка с това Барбов подготвя и следващия си проект, който ще се казва „Пътят на Просвещението”.

 

otzvuk-v-levochevo-sazdadoha-turisticheski-marshrut-patyat-na-vyarata-01

„Новият маршрут ще започне от къщата, в която е живял моя чичо Стефан Барбов, – автор на монографията за Левочево, следва параклисът, до който е обесен първия монах в Родопите по време на турското робство. Той е ратувал и проповядвал християнството. След това се минава през параклиса „Св. кв. Кирил и Методий” и се включва по „Пътя на Вярата”. После се отклонява към селото и се минава покрай къщата на Надежда Хвойнева. Следва къщата на Мария Нейкова, покрай „Св. Богородица”, по улица „Гладстон” и на пресечката с ул. „Тодор Живков” маршрутът завършва в храма на познанието, в царството на невежеството – моя роден дом”, обясни Анастас Барбов.

Предстои маркиране и обозначаване на маршрутите. Барбов се надява те да се превърнат в туристическа пътека, по която ще минават много хора, за да стигнат до Вярата.

http://www.otzvuk.bg/v-levochevo-sazdadoha-turisticheski-marshrut-patyat-na-vyarata/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване