Как самодържецът Путин покори Чечня чрез брутални местни наемници

http://ivo.bg/2018/01/23/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b5%d1%86%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%87%d0%bd%d1%8f-%d1%87/

OlfSei4

 

Как Русия ( или СССР) може да смаже един малък народ с ръцете на местни главорези? Не, този път не става дума за България.

Предупреждавам : долният линк към статията “ПЕХОТАТА НА ПУТИН” е само за хора с търпелив нрав и здрави нерви, които биха си направили труда да напрегнат сетивата си, за да научат как работи машината на Путин за подчиняване на цял един народ, като чеченския, на престъпните цели на режима в Москва. https://putinism.wordpress.com/2018/01/21/kadyrov-1/

nSDdVNj

Сложно е богато илюстрираната информация да бъде преведена- налага се човек да мобилизира българския си език, който е в основата на 55 на сто от съвременната руска лексика ( по данни на руски учени, които съм цитирал многократно).

VTb6mlq

Публикувам само малка анотация към руския оригинал на публикацията.

 

SV8wdbp

 

Чечня , смазана преди 18 години от Русия под командването на изгряващия й вожд Путин, е отдадена на концесия на престъпен клан от чеченски главорези, преминали на руска служба.

cxvuV6A

Това, което царска Русия не успява да направи с чеченския народ след десетилетни войни в Кавказ през 19 в., Путин постига с ръцете на местни бандити в началото на 20 век.

qdupjIQ

Гордият чеченски народ е прекършен и буквално поробен. Кадиров въвежда за тази цел тактика на изнудване на сънародниците чрез насилие и масови екзекуции на хора, чиито роднини са принудени да му служат, за да спасят кожата на близките си- а и своята.

 

10XuumY

Рамзан Кадиров напълно сериозно и официално е наричан в Чечня падишах.  Кланят му са като на султан. Близките му съратници – също, като него- са окървавени с масови убийства. Най-видните от тях  са бивши сепаратисти, воювали за независимостта на своята страна, преди на хоризонта да се появи Путин. Той им предлага сделка, към която се придържа чрез ненамеса в нейното брутално реализиране. Свежда се до руско покровителство и огромни субсидии от Москва на разпореждане на върхушката в Грозни срещу кучешка вярност на Кадиров и неговия клан към Кремъл.

Нещо повече, “пехотата на Путин”  под командването на неговото творение Кадиров, е преторианска гвардия, наказателен отряд от резерва  на Путин за употреба и срещу руски противници на режима в случай, че се стигне до някаква силова съпротива срещу самодържеца в Кремъл.

 

А ето и някои аналогии за” пехотата на Сталин ” в България през есетнта на 1944 г.

Unknown

Подобията на Кадиров и компания, Георги Димитров и помощникът му Васил Коларов,  ( на подписването на заробващия България Договор за “дружба” със СССР през 1948 г.)

snima kom-1

 

 

 

Share on Facebook

Борисов беше откроен от Москва пред строя на петата й колона

http://ivo.bg/2018/01/23/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d0%b5%d1%88%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%81%d1%82/

Нашият премиер не е луд, но умора няма- ще ме умори от смях с номерата си!

Днес наистина направи за смях т.н. опозиция в парламента. Не мога да не му призная този успех, който е толкова очевиден, колкото да тръшнеш на тепиха слабия спаринг партньор с ловка подсечка чрез ритник по кокалчетата.

Докато БСП се пенявеха, че премиерът не присъства на дебата около предстоящия вот на недоверие и така, според Корнелия Нинова, е направил “ оглушително самопризнание за корупция” ( доколкото вотът е на тази тема), някой можеше да си помисли, че Бойко Борисов или се отнася зле с т.н. опозиция, която лишава от присъствието си и от дължимото уважение към толкова удобен партньор в разиграването на демократичния сюжет- а тя не може да понесе таза с(р)амота – или пък проявява, мързел. Просто не работи.

Оказа се, че нито едното, нито друго е вярно.

Най-напред председателят на парламента Цвета Караянчева загадъчно открехна завесата на премиерския дневен ред, заявявайки, че министър – преседателят има “важни международни срещи”. Акцентът е по-скоро върху “международни” ( иначе всичките срещи на един автократ са важни). За да не забравяме, че народният човек Борисов вече е Международен, не е като да е нещо по-малко от това. Заради “важни международни срещи” не може да присъства на маловажните препирни сред някакви си народни преставители, част от които се напъват театрално да му искат короната.

По-късно се изясни, че важните международни срещи са всъщност работни, т.е. нещо като протоколни, рутинни ( а не извънредни, поради някакви инфарктни обстоятелства и едва ли са били неотменими) контакти на пожар с посланиците на двете евразийски държави Русия и Турция.

Какво точно си е говорил Борисов с турския посланик Хасан Улахсой и с руския му евразийски колега Анатолий Макаров службата за масово (не)осведомяване към Министерския съвет не казва.

borisov-makarov1

Нормално. Нищо особено не се е случило, че да трябва да преразказват съжета с “здравствуйте, как дела” , “мархабан” и прочее евразийски мухабети в рамките на “мероприятието”.

Важното, както обикновено при тълкуването на винаги загадъчната дипломация, е да бъде разчетен сигналът.

Борисов натрива носа на авангарда на руската пета колона БСП, показвайки, че може да си контактува пряко с Москва. Докато Корнелия Нинова се чуди къде е Борисов ( излиза, че от руското посолство не са я информирали нито по-рано, нито по време на нейните тиради , изпълнени с тревожност относно отсъствието на Борисов), премиерът се е срещал с руското началство на БСП, която е превърнала демонстрациите си на лоялност към Путин в свой приоритет като продължение на столетната си традиция на вярност към СССР и Русия.

Спомняте ли си интервюто от 6 декември 2016 г. на вече достатъчно известния генерал Решетников – за да се налага отново да обяснявам, кой е той, както правя от 7 години насам-в което специалистът по хибридната война и познавач на България заяви, че ГЕРБ са всъщност по-искрен партньор на Москва от БСП? http://dnes.dir.bg/news/bsp-gerb-leonid-reshetnikov-24677528

Днешната ситуация просто онагледява думите на ненагледния Решетников.  БСП подсмърчат унизено като младши играч в рамките на руската рулетка у нас, докато Кремъл демонстрира предпочитанията си към истинския фактор на своето влияние у нас. На това му се казва парад на имперскиия реализъм през парадния вход за онагледяване на задните мисли – за да няма илюзии кой кара влака по трасето София- Москва.

Колкото до камуфлажния дублаж по евразийската писта, свързан със срещата на Борисов с турския посланик в същия ден, ще трябва да свикваме: вниманието му към пратеника на Путин ще бъде дозирано с реципрочно уважение и към пратенка на Ердоган. Поне докато Путин и Ердоган поддържат високо ниво на руско-турската дружба.

И още нещо: не може Борисов да е бил току-що домакин на Ангела Меркел и руският посланик да не си поиска информация от първа ръка. Или някой си въобразява, че Борисов е бил инициатор на работната среща?

Share on Facebook

Защо сериалът по „Американски богове” изправи някои фенове на нокти?

http://azcheta.com/amerikanski-bogove-serialat/

Въображението на Нийл Геймън му е спечелило възхищението на читатели по цял свят. Милионите му продадени книги са безспорно доказателство за това. Но има други причини (отвъд финансовия му успех), поради които роденият в Портчестър англичанин е с култов статут и всяка негова творба се приема с трудно сдържана еуфория. Една от тях е, че докато...

Ура за Експериментът на Енигмания и покана за забавление в много измерения

http://smiling.webreality.org/blog/?p=8719

25289267_1652129484846989_3701461456224164826_n

София изобилства от коя от коя по-хубави стаи на загадките – escape room и като същински фен с нашата бойна група („никъф шанс“) обикаляме най-добрите! Наскоро бяхме в Експериментът на Енигмания и бяхме очаровани от интересните загадки и симпатичния развой на стаята. Затова и поканих за това интервю Иво, един от създателите й.

Как създадохте Експериментът? Колко време отне от идеята до първите експериментатори?
Ние самите сме големи почитатели на ескейп забавленията. Изиграли сме всички стаи в София – първо за удоволствие, второ, за да отстраним възможни съвпадения. Искахме нова, оригинална идея, различна от предлаганото на пазара и решихме да отправим предизвикателство към публиката. Така се оформи концепцията – отборите да бъдат доброволци в изследването на иновативната субстанция CinQ-5. Важен момент беше да ни повярват. Затова направихме всичко истинско – с около година ежедневна работа… Така на старта Експериментът разполагаше с оригинален формат от загадки, плюс предизвикателен сценарий „Игра още от входната врата“.
Първият ни отбор беше Фюри – едни легендарни „експериментатори”. Не знаехме какво да очакваме. Играха, харесаха я, и написаха страхотно ревю… Много скоро Експериментът на Енигмания се оказа сред топ стаите на София, където е и до днес, благодарение на нашата публика.

Каква е тайната на една добра стая? Къде е балансът?
Стаята е добра, когато предлага предизвикателства за ума плюс богати емоции – само едното или само другото вече не е достатъчно. Има добри стаи с много електроника или чисто механични. Балансът е там, където няма крайности – ето защо в Експериментът има и висока технология, и разнообразни загадки, и съвсем обикновени неща, които да направиш с ръцете си. Добрата стая е едно винаги ново забавление. Според нас тайната е в рецептата, която трябва да променяш всеки ден…

Как се държи нивото високо на една добра стая при тази доста голяма конкуренция от хубави стаи в София?
Трудно и лесно. Трудно е да персонализираш всяка игра, да вложиш лично отношение и да играеш заедно с отбора. Трудно е да поддържаш безкомпромисно високо ниво на обслужване и хигиена. Лесно  е, когато обичаш тази работа и тя те среща с позитивни и интелигентни хора. Лесно е и когато имаш подкрепата на екип, приятели и колеги.
В този жанр да стоиш на място означава да изоставаш. Така че, Енигмания – Експериментът постоянно се развива. Стаята в момента е много по-добра от стартовия си вид. Технически новости, промени в сценария и загадките – непрекъснато работим по това. И се вслушваме в нашите клиенти.

Кой е поканен да играе? Кои са отборите, които се забавляват най-много?
Всички над 10 години са поканени при нас. Имаме игри на 3 езика и допълнителни опции – за ескейп маниаци, за претенциозни клиенти, за специални поводи като предложения за брак, годишнини и други.
Експериментът е бавна стая, с много детайли, с немалко заблуждаващи елементи и не може да се „изконсумира” набързо. Ние много се радваме, че въпреки това повечето отбори успяват да излязат. Това всъщност са отборите, които по-малко са гледали таймера и много повече са се забавлявали.

Споделете, разкажете някоя забавна и необичайна случка?
От началото и досега – всеки ден и всяка игра в Експериментът носи по някоя изненада. Това започна още с преговорите за локацията. Вече имахме сценарий и името на веществото CinQ-5 (от френски: 5-5). Aдресът се оказа бул. България 5. Помещението се оказа ателие 5. Наемодателите отложиха подписването на договора с няколко дни и датата се оказа 5 октомври. Познайте как се казва собственичката…? </p>
				</div>

				<div class=

Ария на умерено либералното възмущение

http://sulla.bg/2018/01/23/4115.html

Случайно, ама наистина съвсем случайно, понеже ми се мерна препечатано в един информационен сайт, попаднах на статус във Фейсбук от оперната певица Александрина Пендачанска по въпросите на Истанбулската конвенция. Понеже много уважавам операта – за мен тя е може би на самия връх на развлекателния жанр – зачетох се и се опечалих.

Научих, че българските консерватори и националисти са близки до ислямистите, че „реална България“ разглежда въпроса за домашното насилие с истерия и „откровена идиотия“, но че, слава Богу, все още не сме такива алкохолици като руснаците и такива фанатици като ориенталците. Научих също, че е налице „пропагандна машина“, която се простира от Явор Дачков до Волен Сидеров и която „въздейства дори на умни и модерни хора с прозападни критерии за нормалност“.

Обаче причината за моята печал бяха две конкретни тези. Според първата, на цивилизовани взаимоотношения помежду си са способни единствено прозападно настроените либерали; според втората, всеки, който дръзне да се изкаже критично по отношение на която и да е думичка в Истанбулската конвенция, е фанатичен защитник на домашното насилие над жени, тоест – скрит ислямист и антиевропеец.

Аз съм имала шанса – пише певицата – да бъда отгледана в умерено-либерално семейство… и много добре си давам сметка каква роля играе възпитанието и образованието в разбирането на социалните роли, които възприемаме в живота… Не всички могат да се защитят сами! Тази конвенция е за тях!

Да, така е. Не всички са имали шанса да са цивилизовани, интелигентни и информирани. Има и по-низши хора, които се нуждаят от елит, за да ги поведе. Но аз, например, също съм имал своя шанс и той е бил да съм отгледан в твърде консервативно семейство, с което бих могъл да се гордея поне толкова, колкото се гордее певицата със своето, макар че у нас предпочитаме да се обичаме, а не да се гордеем един с другиго – за нас любовта е по-важна от гордостта. Моля да ми повярвате, че в моето семейство поне пет-шест поколения назад жените не само че не са били малтретирани, но не им е повишаван и тон. Всичките ми родители бяха вярващи хора, научени да живеят с любов и уважение помежду си. Всички те вярваха без помощта на конвенции, че човекът е образ и подобие Божие и насилието над него е грях. Тъй че „умерените либерали“ не са открили топлата вода.

Ма, защо, бе, мъжаги – пише още певицата, – тогава пропищяхте орталъка, че Европа била „нападната“ от ислямисти и всякаква „друговерска измет“, с която споделяте основни ценности във виждането ви за света и мястото на половината човечество – или до печката, или в кревата, или под камшика! Аз викам да слагаме бурките и да се приключва!

Тъй като аз нееднократно съм се изказвал по повод подмяната и неглижирането на християнските европейски ценности и против „всякаквата друговерска измет“ (макар че никога не бих се изразил с тези думи, колкото и да съм пернат в устата), тъй като даже дръзнах да се изкажа и против Истанбулската конвенция, то излиза, че съм „мъжага“, който иска да види жена си „или до печката, или в кревата, или под камшика“. Дано ми прости, но ако за по-интересно приемем, че медийната манипулация е школска дисциплина, то певицата се намира все още в първо отделение. Тя използва следния силогизъм: „Османската империя даде независимост на българската Църква (голяма предпоставка). Аз одобрявам независимостта на Църквата (малка предпоставка), следователно одобрявам Османската империя (извод)“. Или конкретно: „Който е ПРОТИВ джендър политиката в Истанбулската конвенция, следователно е ЗА насилието над жени. И като такъв, естествено трябва да бъде заклеймен от прогресивната общественост!“.

Няма такова нещо. С подобна техника си служат и в дискусията за Пирин – олигарсите искат да строят ски съоръжения, но строителството като цяло унищожава природата. Следователно, който е ЗА инвестициите в зимен туризъм, той е ЗА унищожаването на природата. Няма такава логика. Това е първолашка еквилибристика с елементарни каузални връзки.

Ако си ЗА традиционните ценности и морала, то това по никакъв начин не означава, че си ЗА домашното насилие. Напротив, има хора, за които е много по-голям подвиг да обичаш конкретната личност до себе си, отколкото да рониш сълзи на умиление към целокупното човечество. Те са чужди на гръмките лозунги, конвенциите и директивите. Може би не са се вдигнали на поход срещу домашното насилие, но ежедневно жертват себе си в името на своите жени, мъже и деца. Те може да не са много прочути, но са достатъчно морални и цивилизовани. И не заслужават да бъдат обиждани, когато се застъпят за един морал, разбиран, приеман и изповядван още от техните прадеди векове наред.

Нека го кажа простичко (съжалявам, че не мога да го изпея): Да се изказваш против джендър идеологията, известна още като „нова сексуална революция“, изобщо не означава, че се изказваш в подкрепа на домашното насилие и против любовта, уважението и зачитането между хората. Това че някой нарочно е омешал двете теми, все още не означава, че автоматично ще бъде затворена устата на всеки, за когото естественият нравствен закон все още представлява някакъв ангажимент. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен и конвенцията за Картаген да не бъде ратифицирана!

Македония форсира радиационната заплаха към България

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/23/makedoniia-forsira-radiacionnata-zaplaha-kym-bylgariia.1589722

Преди ТРИ дни в "Македония ни напада с ... радиация?" ви показах актуалните стойности на датчиците за радиационния фон при комшиите, според Европейския обединен (ядрен) изследователски център, които показваха насочване на радиационен обл...

„Да обичаш дивото. Монголия“ тръгва на турне из страната

http://azcheta.com/da-obichash-divoto-mongoliya-tragva-na-turne-iz-stranata/

Младата авторка и пътешественичка Петя В. Димитрова поема на национално турне, по време на което ще представи дебютния си пътепис „Да обичаш дивото. Монголия“. В книгата тя разказва за 8000-километровата си одисея заедно с още трима българи от Москва през Байкал и Улан Батор до пустинята Гоби. По време на срещите си с читателите Петя...

Капка Касабова е номинирана за литературната награда на National Book Critics Circle

http://azcheta.com/kapka-kasabova-e-nominirana-za-literaturnata-nagrada-na-national-book-critics-circle/

Националната организация на литературните критици в САЩ (National Book Critics Circle, NBCC) обяви 30-те финалисти за престижната си годишна награда за 2017-а, която се връчва от 1976 г. насам, научаваме от Publishers Weekly. Капка Касабова е номинирана в категория „Нехудожествена литература“ за книгата си  „Граница“. Това е поредно признание за българската писателка, чиято творба бе...

Енциклопедия ГЕНОЦИД в картинки

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/23/enciklopediia-genocid-v-kartinki.1589684

Вчера политико-медийно-енерГЕПИйната мафия нанесе съкрушителен удар срещу отказващите да напуснат територията, по един или друг начин, прожектирайки епизод, в който РОБОВЛАДЕЛСКИТЕ, наричани за маскировка РАБОТОДАТЕЛСКИ, организации имит...

7 писатели, които ще срещнеш в „Семейство Симпсън“

http://azcheta.com/7-pisatelite-koito-shte-sreshtnesh-v-semejstvo-simpsan/

„Семейство Симпсън“ (The Simpsons) e един от най-дълго излъчваните сериали в света и попкултурен феномен без аналог в модерната телевизионна история. През 2018 г. ще започне неговият 29 сезон. Лиза Симпсън е сред любимите ни телевизионни героини и симпатията ни към нея до голяма степен се дължи на любовта й към книгите и четенето. В...

7 писатели, които ще срещнеш в „Семейство Симпсън“

http://azcheta.com/5-pisatelite-koito-shte-sreshtnesh-v-semejstvo-simpsan/

„Семейство Симпсън“ (The Simpsons) e един от най-дълго излъчваните сериали в света и попкултурен феномен без аналог в модерната телевизионна история. През 2018 г. ще започне неговият 29 сезон. Лиза Симпсън е сред любимите ни телевизионни героини и симпатията ни към нея до голяма степен се дължи на любовта й към книгите и четенето. В...

14 сериала по книги, които ще гледаме през 2018 г.

http://azcheta.com/14-seriala-po-knigi-koito-shte-gledame-prez-2018/

Разбирането, че книгите и телевизията са смъртни врагове и поддръжниците на едната медия неизменно са противници на другата, вече е доста остаряло. Все повече книги намират място на малкия екран и тенденцията е броят на литературните адаптации да продължава да расте. През 2017 г. се наситихме на такива успешни сериали, начело с „Разказът на прислужницата“ по...

Силвия Дей поднася „Еуфория” от емоции

http://azcheta.com/euforiya-silvia-dei/

„Еуфория“ (изд. „Софтпрес“) от Силвия Дей започва точно там, където свършва „Екстаз“. Джия е решена да бъде с Джакс, но при нейните условия. Тя е напът да загуби сделката, по която е работила и за която се е борила през цялото време, но избира да последва сърцето си. Джакс иска да е с нея, само че поради...

Денят започва с култура: позиции

https://nellyo.wordpress.com/2018/01/23/bnt-20/

Сюжетът с предаването Денят започва с култура се развива. Слуховете отстъпват място на информация от самите участници. Към думите се прибавят действия. Пред сградата на БНТ е  имало протест, според медиите при протеста са слезли днешният екип, продуцентката на предаването, журналисти от БНТ. Телевизията е отразила протеста в новините.

Незапомнено е  продуценти и журналисти в обществената телевизия да вземат официално думата – но се е случило точно това:  тези, които по начало говорят само с предаванията си, са проговорили за натиск, принципи и стандарти.

По съображения за пълнота – фактите: позиции  на ръководството, продуцентите и журналистите, а също и на Омбудсмана на БНТ:

Генералният директор Константин Каменаров пред Би Ай Телевизия:

Аз не мога да имам позиция относно протест, хората са големи и си решават сами. Аз имам позиция спрямо предаването „Денят започва с култура“, което харесвам, ценя и го намирам за истински ценна наша придобивка.Тук няма нещо, което да е въпрос на заседания, това е въпрос на програмни решения. Първото решение,че имаме това предаване, харесваме го и искаме да го имаме. Няма нито застрашени хора, нито забранени теми, нито забранени гости. Екипът на предаването са нормални хора, които работят в телевизия много отдавна и знаят много добре за какво става дума, когато се каже телевизия. Единственото, което сме говорили с тях е да не превръщаме това предаване в още една говорилня. Искаме да сме вкусни за гледане, шарени, интересни. Шарени в най- приятни смисъл го разбирайте. Никой не очаква от това предаване да изкъртва рейтингите. Това е специфично предаване в специален сегмент. Няма никакъв натиск кои гости да се канят. Това не е вярно – ние сме най-свободната телевизия- това ви го гарантирам.

Позицията  на Емил Кошлуков, директор на Програма БНТ1 и водещ на Още от деня е в развитие. Първо в социалната мрежа, а оттам и в медиите бяха огласени  14-те точки на Кошлуков. Изрично се заявява, че не се дължи обяснение на издания на един или друг кръг на медийни босове. ПИК със сигурност не е между тях, защото е получил интервю.

Понеже гледам, че някои хора силно се вълнуват от обществена телевизия, нейните цели и задачи:

1. Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес.

2. Нейните задачи, цели и функции са описани ясно в закона, особено в чл. 6. Ако някой смята, че може да ги определи по-добре, да влезе в парламента, да напише нов закон и да го приеме. Засега действа този.

3. За да изпълни своята мисия, обществената телевизия трябва да е отново именно това, телевизия. Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?

4. Обществените телевизии имат висок рейтинг в цяла Европа. Достатъчно е да видите френската, италианската, британската, сръбската и т. н. Просто когато имаш добри предавания, имаш и зрители.

5. БНТ има добри предавания, качествени журналисти и производство, постига и добри резултати. Не винаги, но постига. Нашата цел е да станат още по-добри.

6. Обсъжданията на продукциите, тяхната промяна и подобрение, структурно, съдържателно и програмно, е наша задача. Ние го правим в телевизията, всекидневно. Анализираме данните, следим конкуренцията, проучваме опита на другите по света.

7. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения.

8. Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена, или е нарушен законът по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз, в качеството си на директор.

9. БНТ е длъжна да осигурява плурализъм на мненията, както и на гледните точки. Именно затова е важно хората да знаят кой какъв е, когато говори от ефира на БНТ. Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие.

10. Ако имаме проблеми в БНТ, аз вярвам, че трябва да ги решаваме, не да се оправдаваме, че не можем. Нито пък смятам, че дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове.

11. Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да станат още по-популярни и обичани от много хора. Това е моя цел и задача.

12. Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече.

13. Видях призива на едни политици, които зоват да си върнат БНТ. Не знаех, че е била тяхна. Но знам, че вече няма да е на нито една партийна централа, колкото и да не им се вярва. БНТ ще бъде обществена телевизия.

14. Надявам се и да бъде гледаема и качествена, каквато тя е била почти винаги. Ще се опитваме да я направим още по-добра, с помощта на нашите зрители.

По-късно Кошлуков е дал интервю  – САМО в ПИК! Емил Кошлуков след скандалната декларация на водещи в БНТ. 

Новото: той съобщава, че след въпросното издание на предаването е получил искане за право на отговор от зрители, а това е вид санкция,  недобре свършена работа на екипа. Отново се развива тезата, че ако видиш някого като експерт, и друг гост като експерт, а се окаже, че те са от една партия –  има проблем за плурализма.

 

Продуцентски съвет на Dирекция „Информация” на БНТ:

Знаем какво означава „обществена телевизия”. Правим я отдавна – и твърдим, че БНТ има много предавания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години БНТ не е ставала обект на голям публичен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не защото сме нямали други предложения. А защото вярваме, че обществената медиа е основана на стандарти и принципи.
Тези принципи често се цитират, но припомняме, че те имат конкретно съдържание. Например, „редакционна независимост” означава решенията да се вземат след обсъждане, а не по прищевки. „Плурализъм” означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им. „Отговорност” означава да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва.

Защитавали сме тези принципи досега, ще ги защитаваме и в бъдеще. И това е лесно проверимо. Всеки мониторинг ще докаже, че всекидневните битки са ни научили що е то редакционна независимост, плурализъм и отговорност. Затова не приемаме нашия труд и дългогодишни усилия да бъдат подценявани или обиждани.

Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук досега БНТ водеше. Знаем как се прави рейтинг на всяка цена, но не искаме. Вярваме, че телевизията може да бъде достатъчно интересна, но и сериозна, задълбочена, насочена към всички обществени позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на БНТ към обществото.

Нямаме нужда да ни напомнят какво става другаде в Европа. БНТ не е най-малко гледаната европейска обществена телевизия, даже напротив. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.

Ние не смятаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на промяната. Вярваме, че обществената телевизия е процес; тя е непрекъсната промяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата срещу новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не смятаме да отстъпваме от принципите. Защото без тях обществена телевизия няма.

Искаме ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени. Готови сме на диалог по всеки дискусионен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде обявена публично.

Екип  на „Денят започва с култура“:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме: • Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти. • Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа. • Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии. • Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Омбудсманът на БНТ  Иван Такев отговаря на писмото на проф. Кьосев до него.

Уважаеми господин Кьосев.
Драги Сашо.
След като разменихме позиции в социалните мрежи,и както ти обещах, още днес да ти върна официален отговор по повод на изразените от теб тревоги за съдбата на предаването “Денят започва с култура”! Ще повторя позицията си, че мнението ми за предаването “Денят започва с култура” по нищо не се различава от твоето и на редица други зрители, които ми писаха. Пак ще повторя,че аз високо ценя качествата и усилията на моите уважавани колеги в мисията им на просветители. Странното за мен беше, когато прочетох писмото ти във ФБ, че липсва тяхната позиция и аз, уверявам те, не знаех никакви подробности за срещите им с програмния и генералния директор и за съдържанието на разговорите им. Днес нещата се изясниха. Има декларация на колегите, изявления на Програмния и Генералния Директор на БНТ, с проблема е запознат и СЕМ! Аз вярвам на изявленията на Ген. директор К. Каменаров, цитирам “Няма никакъв вариант това предаване да бъде убивано,потъпквано и мачкано”, защото от практиката си знае,че грубото администриране и намесата в редакционната независимост водят до катастрофа. Това е и моето разбиране, не само защото съм Омбудсман на БНТ, но и защото в моята практика на журналист в БНТ съм ставал жертва на такъв административен произвол. Но случилото се с “Денят започва с култура” поставя отново на дневен ред един основополагащ въпрос – за ролята и принципите на Обществената национална телевизия, каквато е БНТ! Тя продължава да съществува и да се гърчи в “прокрустовото ложе” на остарял и неадекватен на времето закон/ЗТР/, най-вече, в частта за финансирането й! И мисля, че твоята и другата обществена енергия трябва да бъдат насочени натам, да се отвори широк обществен дебат каква БНТ ни е нужна и как тя отговаря на характеристиките на национален обществен оператор!

Докато това не се случи и проблемът с финансирането не се реши, така както е в редица други европейски страни, ще има рецидиви на командно администриране! Готов съм да се включа и активно да участвам в подобен дебат.Отварям една скоба, за да ти кажа, че в редицата писма, които получих има и доста разумни предложения към колегите ми от предаването за неговото обогатяване чрез разтварянето на ветрилото и обогатяването на палитрата от творци на изкуството и културата!Принципите на една обществена телевизия са да информира, образова и забавлява! БНТ ще продължава да произвежда и разпространява формати , утвърждаващи постиженията на българската и световната култура. Надявам се, че отговорът ми е дал отговор на твоите тревоги. Ако смяташ, че той е недостатъчен, готов съм да продължим нашата кореспонденция. С най-добри чувства и пожелания.

В същата публикация на Клуб Зет, в която намираме писмото на Омбудсмана, се цитира и изказване на председателката на СЕМ София Владимирова: СЕМ ще разгледа получения сигнал.

Румъния с мотор (1): През Трансалпина

http://patepis.com/?p=75019

Отдава не бяхме ходили до Румъния – днес ще започнем една няколкодневна обиколка с мотора на Емо. Като за първи ден ще минем пре прохода Трансалпина в Карпатите. Приятно четене:

През Трансалпина

част първа на

Румъния с мотор

Днес докато се ровех из компа си намерих миналогодишния ми пътепис от Румъния, и реших да го споделя. Може пък на някой да му е от полза </p>
				</div>

				<div class=

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване