Дебилизмът си има лице

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/29/debilizmyt-si-ima-lice.1590906

Не следвам "медии", защото те НИКОГА няма да ми покажат това, което мога дя видя, без да си губя време с платените им (дез)информации, предназначени за над 80% от населението на територията.

Дебелизмът си има лице

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/29/debelizmyt-si-ima-lice.1590906

Не следвам "медии", защото те НИКОГА няма да ми покажат това, което мога дя видя, без да си губя време с платените им (дез)информации, предназначени за над 80% от населението на територията.

10 правила, съставени от деца, за тяхното безопасно сърфиране

http://smiling.webreality.org/blog/?p=8723

Kids using tablet and smartphone header

Вече над 10 години ежегодно през февруари по целия свят се отбелязва Денят за безопасен Интернет. С радост за поредна година и в Увекинд организирахме часове по безопасен Интернет с учениците от 1 до 6 клас.
При по-малките гледахме филма Сърфирам безопасно, направихме дискусии и децата получиха книжка с правилата за безопасно използване на онлайн пространството. При по-големите (4, 5, 6 клас) проведохме по-задълбочени
дебати и заедно изведохме основните правила за безопасно сърфиране, както и проучихме по-задълбочено какви капани крие виртуалното общуване и какви възможности за учене и развитие предлага.

Учениците разбраха и приеха, че социалните мрежи, колкото и да са привлекателни, не са подходящо място за лица под 14 години. И научиха още: правилата за поведение при кибер тормоз, защо някои игри не бива да се играят от деца, какво крият сайтовете с пиратски филми и защо пиратството не е добро за никого. Разбраха също, че Вайбър не е място за деца и сигурността им е по-важна от това да си чатят онлайн.

Ето и Правилата за безопасно сърфиране в Интернет, които самите ученици съставиха:
1. Не давай каквато и да е лична информация в Интернет – имена, снимки, адрес, локация, училище. Не качвай клипове или снимки, в които си се снимал.

2. Не контактувай с непознати, отказвай чат и блокирай непознати хора.

3. Не тегли безразборно апликейшъни за мобилния телефон, винаги искай разрешение от родителите и проследявай дали има възрастови препоръки.

4. Ако някой те тормози или заплашва онлайн – реагирай! Веднага направи скрийншот и сподели с възрастни (родители, учители).

5. Не качвай снимки (свои и на приятели) из Интернет, особено без тяхно знание.

6. Без локация! В настройките на телефона е добре геолоцирането да бъде изключено и човек да не посочва къде се намира, за къде пътува и т.н.

7. Камерата – изключена! Добре е на камерата на дигиталното устройство да се сложи лепенка.

8. Без сайтове за възрастни. Добре е учениците да не посещават странни, незаконни сайтове, такива с пиратско съдържание, с игри за възрастни. Ако посещават нови сайтове е добре да са с родителите си.

9. Родителски контрол = сигурност. Винаги, когато има предупреждение за родителски контрол да се питат
родителите и то да се иска задължително.

10. Заключени профили. Добре е профилите на всички ученици до 14 години да бъдат заключени и да са достъпни само за познати. Добре е родителите да одобряват когато ученикът добавя нови контакти и да се уверяват, че това са познати и приятелски настроени хора.


С този пост стартирам поредица постове в рамките на поредстоящия месец, посветен на безопасното сърфиране на децата ни в Интернет.
Както всяка година от последните 10 като доброволец ще обиколя училища, за да запозная ученици 1-4 клас с правилата. Имам добрата новина, че и тази година имаме спонсор за нов тираж 1000 броя от книжката Сърфирам безопасно – Овъргаз дариха средства, както и клуб Роботика и Образователен център „Да Винчи“ – благодаря им! Ако училища в страната искат – бих могла да изпратя книжки за целия клас, моля на мейл пишете.

Отворено писмо – на вниманието на г-жа Росица Георгиева от РУО-Русе във връзка с намаляването на паралелките в ПМГ „Баба Тонка“

http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/f9p64LTv1t4/

Уважаема госпожо Георгиева,

Казвам се Петър Събев и съм завършил ПМГ „Баба Тонка“ в Русе. Бронзов медалист съм от Балканиадата по информатика, участник в Националния отбор по информатика, имам редица други награди и включително номинация за Ученик на годината. Днес съм IT мениджър и съм доста далеч от ученическите си години. Това, което мога да кажа е, че обучението ми в математическата гимназия ми даде много и ме направи човекът, който съм днес.

Преди да вляза в МГ, учих в друго училище до 7 клас и бях един от последните класирали се в приемния изпит. Станах първенец на випуска при завършването си. Колкото до самото обучение, разликата и в нивото на преподаване, и в средата, и в изискванията, е огромна. За мен нямат значение имена на училища, квоти и наименования. Но живо ме интересуват знанията и възможностите, които ще получат децата ни. По Ваше решение ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе ще започне да приема по една паралелка по-малко от следващата учебна година.

Ако някой може да ме убеди, че тези 25 деца ще получат по-добра възможност за развитие в което и да е друго училище на територията на гр. Русе, ще се радвам да поспорим. За момента съм 100% убеден, че просто се отнема една чудесна възможност на 25 русенчета. Бих искал да Ви обясня защо смятам, че идеята да се намали с 20% броят на учениците в МГ не е добра. Първо, изобщо не става ясно как точно „ще бъде решен проблемът с намаляващия брой ученици и с осигуряване на работна ръка в предприятията в Русе“ (?!?!) С подобно решение просто отнемаме възможността на 25 русенчета да изберат в кое училище да кандидатстват, като задължително ги вкарваме в професионална гимназия. Ето няколко аналогии, подобни на Вашата:
1. Да се намалят с 20% местата на всички заведения, в които предлагат качествено кафе, за да може и тези, предлагащи некачествено кафе да получат шанс.
2. Кашкавалът от краве мляко в магазините да се ограничи, за да има шанс и този от растителен произход да се продава.
3. Да се ограничи вносът и производството на BMW, Audi и Mercedes, за да се даде шанс на Dacia и Great Wall да продават своите автомобили.
Съгласен съм, че примерите звучат крайно, но логиката зад тях е същата. Във връзка с изказването Ви за „оздравяването“ на училището и че „разликата между първия и последния приет е 156 т.“: Време е да поговорим с факти, данни и цифри. Като хора от МГ, ние сме добри в това – учили са ни най-добрите! Точките, когато системата на оценяване е сменена, не означават нищо. Въпросът е каква е процентната разлика между първия и последния в приема през годините. Да, наистина през последната година има известна разлика за приема в математическите специалности, но в никакъв случай не можем да говорим за някаква тенденция през годините качеството при подбора да е намалявало – напротив:
Както показват графиката и таблицата по-долу, в последните години като цяло разликата между последния и първия ученик намалява, стига човек да вижда голямата картинка през годините, а не отделните числа.

Живеем в XXI век и е редно да дадем свободен избор на учениците да избират къде да учат. Не може да се намаля приема в най-доброто училище в Русенска област и 5-тото в България (според резултатите от матурата след 7 клас). И ако трябва да се закриват паралелки някъде, трябва да се започне от най-малко желаните такива.

С поздрав,
Петър Събев
бивш ученик от ПМГ „Баба Тонка“ и първенец на випуск 2001 г.,
който нямаше да бъде приет, ако приемът беше само четири паралелки

P.S. Това е отворено писмо, което изпращам до няколко свързани институции, както и до медиите, за да ги запозная и с моята гледна точка над ситуацията. Нека се чувстват свободни да публикуват писмото ми или части от него.

Материалът Отворено писмо – на вниманието на г-жа Росица Георгиева от РУО-Русе във връзка с намаляването на паралелките в ПМГ „Баба Тонка“ е публикуван за пръв път на Блогът на Биляна и Петър Събеви.

Съдбата на кюрдски Африн – сделка между Турция и Русия

https://ruslantrad.com/2018/01/29/sadbata-na-kyurdski-afrin-sdelka-mezhdu-turtsiya-i-rusiya/

Текстът е публикуван първоначално във "Вести".  Вече няколко дни продължава операцията на Турция срещу сирийския клон на ПКК, YPG. Макар да носи миролюбивото название „Маслинова клонка“, целта на офанзивата, която е подкрепена и по въздух, е да бъде установена подсилена буферна зона по протежение на сирийско-турската граница. Операцията започна срещу позиции на кюрдските сили в околностите на град Африн, но най-вероятно ще продължи Повече [...]

Шоуто на робовладелците

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/29/shouto-na-robovladelcite.1590851

Ако някой все още не е разбрал да напомня, че на територията робовладелците ги наричат работодатели. Да не се дразнят прекалено робите. Та робовладелците преди малко били взели решение след месец да изведат робите на разходка, но да им к...

12-годишна ученичка написа възхитителна приказка по Ангел Каралийчев. Прочетете я при нас!

http://azcheta.com/12-godishna-prikazka-angel-karalijchev/

Дванайсетгодишната Румяна Тихомирова Варадинова от 54 СУ „Св. Иван Рилски“ спечели първа награда в конкурса за разказ на тема „Приказният свят на Ангел Каралийчев„, организиран от Национален дворец на децата и Министерство на образованието и науката. Награждаванeто на призьорите от различните възрастови групи се състоя в „Столична библиотека“. Представяме ви нейната „Необикновена приказка“: Сега ще...

Библиотекарки на коне от 1930 г. помагат на бедните с книги [галерия]

http://azcheta.com/bibliotekarki-na-kone-ot-1930-g-pomagat-na-bednite-s-knigi-galeriya/

През 30-те години на ХХ век много хора в САЩ живеят в изолирани общности с оскъден достъп до работа, да не говорим за добро образование. В щата Кентъки съществуват изолирани планински градчета, до които книги са достигали по единствения възможен начин – чрез библиотекари на коне, научаваме от History Daily. През този период президентът Франклин...

10 любопитни факта за живота на Антон Чехов

http://azcheta.com/10-lyubopitni-fakta-za-zhivota-na-anton-chehov/

Антон Павлович Чехов е едно от най-емблематичните имена в руската литература. Автор е на публицистични текстове, епистоларна проза и театрални пиеси, но спечелва световно признание с таланта си за писане на разкази. В днешно време дори е считан за най-добрият майстор на разказа в историята на литературата. Предлагаме ви 10 факта, илюстриращи колко забележителен и...

Руските спецназ отдавна са у нас

http://ivo.bg/2018/01/29/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86%d0%bd%d0%b0%d0%b7-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d1%83-%d0%bd%d0%b0%d1%81/

Израелският професор от български призход Михаел Бар Зохар, биограф на някои от най-влиятелните израелски политици, е прекалено сериозен човек, за да го заподозрем в несериозност, когато твърди, че убитият наскоро български бизнесмен Петър Христов е бил в миналото си на руска военна служба в специалните части на страната, т.н. спецназ. При това, според професора, който бил близък с демонстративно разстреляния в София Христов, българинът е имал руски офицерски чин.

Разказът на Бар Зохар в интервю за БТВ поставя въпроса за корените на забогатяването на един бизнесмен с българско гражданство, но с тайна руска биография на старта на това забогатяване ( започнал кариерата си в бизнеса като охрана на бар в Москва, който купил след това, според Бар Зохар).

Според биографията на покойника, разгласена след убийството му, той се е уволнил от армията в България в началото на 90-те години със скромен сержантски чин. След това се захванал с бизнес, стигайки до положението да се превърне в един от най-богатите хора в България, притежател на стотина фирми в най-разнообразни области на икономиката. Съответно, като ни разказаха медиите, Христов бил много скромен, въобще не искал да се афишира ( макар, според откъслечни сведения, изтекли все пак в голямата клюкарница интернет, същият да е бил смятан за негласен господар на силовите структури на държавата в някои региони на България, където висши полицаи и прокурори се обръщали към него с “шефе”).

Професорът, който е журналист, писател и бивш депутат в Кнесета, известен като капацитет по въпросите на израелското разузнаване МОСАД, твърди, че Петър Христов, комуто е трябвало да гостува в България в началото на тази година, т.е. малко преди покушението срещу него, сам му споделил тази тайна при среща между двамата в Париж.

Ако си спомняте, намеци от подобно естество за българин на тайна руска служба се появиха и по отношение на бащата на юношата Кристиян Костов, който пя на “Евровизия” от името на България. Направи впечатление пълното мълчание и солидарната “липса на интерес” от страна българските медии по отношение на родителите на момчето. Стана ясно само , че майка му е “от Казахстан”, а баща му работи в Москва, но какво точно- не е за казване. И медиите у нас любезно не питат…

От профила на майката на момчето във Фейсбук Зауре Хайдарова във Фейсбук, който си направих труда да погледна тогава, стана ясно, че тя боготвори Сталин, а Украйна смята за фашистка държава…http://ivo.bg/2017/05/14/русия-показва-кукиш-на-украйна-с-бълга/

Пита(м) се дали и доколко в България има институции, които да се интересуват ( повече от любезните ни медии) от двойното дъно на двойния живот на български граждани, поставили се в услуга на една държава, която за страните от НАТО е основна заплаха.

Разкритието на израелския професор за тайния живот на убития Христов на руска служба поставя в любопитна ситуация някои известни българи, смятани за близки на разстреляния бизнесмен. Сред тях изпъква бившият вътрешен министър, сочен като втори по влияние в управлавящаата партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Какво ли е знаел той по въпроса? И дали тъкмо поради своята осведоменост той не побърза да разсее първаначалните сведения за близките си приятелски отношения с Христов, за което Богомил Бонев, цитиран от Frog News  ( друг бивш вътрешен министър, активен деец на фронта на сигурността в България тъкмо в началото на 90-те години), иронизира Цветанов с въпрос защо се е отметнал от приятелството си с покойния бизнесмен?

На споменатите по-горе любезни наши медии давам жокер под формата на въпрос от същото естество: да се поинтересуват дали и в сегашния български парламент няма български граждани(н) с тайно минало в руски специални части?

Share on Facebook

„Доктор Сън“ от Стивън Кинг е новият филмов проект на Warner Bros.

http://azcheta.com/doktor-san-ot-stivan-king-e-noviyat-filmov-proekt-na-warner-bros/

След огромния успех на екранизацията по романа на Стивън Кинг „То“ Warner Bros. обявиха, че вече подготвят нов проект по култов роман на Краля на хоръра, научаваме от Deadline. Този път феновете ще имат удоволствието да гледат адаптацията на „Доктор Сън“ (изд. „Плеяда“), продължение на романа „Сияние“ от 1977 г. „Доктор Сън“ излиза през 2013...

Сурва 2018: Георги Милев с идеи за маскарада

http://rumiborisova.blogspot.com/2018/01/2018_29.html

Председателят на КРИБ - Перник пред Стандарт:

Г-н Милев, и тази година в последните почивни дни на януари Перник отново беше маскарадната столица на Европа. Как бизнесът и Вашето сдружение КРИБ-Перник, което обединява местните работодатели, участва в подготовката и организацията на Международния маскараден фестивал "Сурва"?

- За Перник Сурва - и традиционният празник по селата в региона и фестивалът, който е възникнал въз основа на този обичай преди повече от 50 години, са най-голямото събитие през годината. Повечето от местните хора живеят с идеята за празника и фестивала месеци наред. Участниците се готвят като изработват своите маски и костюми, събират материали за тях, допълват комплектите със звънци. Организаторите обмислят как всичко да се направи по-добре, за да се отговори на очакванията на огромния брой гости на града, които идват за това неповторимо, несравнимо и незабравимо събитие. Местният бизнес също има в задачите си да помисли как да се представят градът и регионът в тези празнични дни по най-добрия начин. За търговците и за много от занаятчиите тези дни са важни. Нали имаме поговорката: „Ден година храни“, която е напълно валидна за всички, предлагащи тематични сувенири. От години местните предприемачи участват в организацията на маскарада и подкрепят община Перник, която е основният организатор на фестивала. Всяко желание на местната власт, свързано с подготовката и провеждането на това събитие намира отклик сред членовете на нашата организация. В годините назад това е утвърдена практика, независимо от това кое и какво е градското ръководство. Бизнесът е и спонсор на фестивала и прак участник в посрещането на гостите с предлаганите услуги.


Какви според вас са възможностите за развитието на туризма в региона на базата на признатият от ЮНЕСКО за живо човешко съкровище обичай Сурва и на популярният вече в цяла Европа маскараден фестивал?

- Фестивалът се провежда само за два-три дни в годината и само в тези дни в града се стича огромно количество туристи. Това предполага в тези дни за гостите на града да има всякаква услуги - да могат да похапнат, да си купят сувенири, да се подкрепят с кафе и сладкиши. В тези дни в Перник има и много гостуващи търговци. Прави впечатление, че през последните години месеци преди преди фестивала туристически агенции обявяват екскурзии до Перник за Сурва и така събитието все по-устойчиво се превръща в привлекателна туристическа дестинация. Но всяка година проблем се оказват местата за преспиване. Хотелите, които и без друго не са много, са резервирани месеци преди празника. Тази година имаме рекорден брой участници - близо 7 500 мъже, жени и деца, а голяма част от тях също идват за два дни и трябва да бъдат настанени. 27-то издание на фестивала ще подобри и собствените си рекорди по гости на Перник. Все още нямаме статистика колко са хората, дошли да съпреживеят магията на Сурва, както се казва, но броят им расте със стотици хиляди. Предполагаме, че близо 300 хиляди са достигнали дошлите да се порадват на празника. Това се обяснява и с феномена времето през фестивалните дни да е слънчево и приветливо. Казват, че звукът на хилядите звънци пречиства въздуха и убива вирусите.

А имате ли идея как може да се реши проблемът с настаняването през фестивалните дни?

- Jъй като не би било рентабилно да се правят хотели и къщи за гости, които да са натоварени само по празника и да речем в дните 13 и 14 януари , когато се отбелязва традиционната Сурва по селата, може да се мисли да се разшири легловата база чрез участието на граждани, които да приемат гости на града по домовете си, обявявайки предварително тази възможност. Това и сега се случва, защото много пернишки семейства посрещат в дните на фестивала свои близки от далечни краища на страната и даже от чужбина. Но в тази посока има място за още инициатива.

Не смятате ли, че Сурва може да се показва и разказва не само в тези няколко дни, а и по друго време на годината. Туроператорите биха могли да предлагат пакети, с които сурвакарската традицията да се показва по селата на място, да се посещават работилници за маски, да речем. Смятате ли, че КРИБ- Перник може да съдейства за това?

-Това е едно добро предложение. Такъв туристически център беше направен по проект в община Кавачевци. Ателиета за маски могат да се отворят, участници в обичая могат да го показват и разказват и така Сурва наистина може да привлича туристи в Пернишко целогодишно. Като работодателска организация ние бихме могли с проекти да подкрепим инициативата на отделни предприемачи, да им предложим повишаване на квалификацията, да им да помогнем да почерпят опит от други страни.

Как гледа бизнесът на една отдавнашна идея за създаване на музей на маската в Перник?

- Доколкото съм запознат, тази идея е подхваната още преди десетилетия, но до осъществяването й така и не се стига. Смятам, че пернишките предприемачи биха откликнали, ако такава инициатива се подеме. Преди време имаше предложение сградата на първото училище в Перник, построено от Мини Перник преди повече от 100 години, да стане такъв музей. Тази постройка сега не се използва, защото пострада от земетресението през 2012 година, но би могло да се предприемат действия и ако градът има такъв музей с интерактивни елементи в него, това ще е още една възможност Сурва да привлича туристи целогодишно.

Има ли, според Вас и други насоки, в които бизнесът може да е полезен в организацията на фестивала и в популяризирането на обичая?

- Винаги има как нещо да се направи още по-добре. На първо място може би инициатива трябва да развиват туристическите фирми. Но може да се мисли и за публично-частно партньорство и за други форми на сътрудничество с общината, така че част от ангажиментите на администрацията да отпаднат. Някои от тях може да се възложат на доброволци, на неправителствения сектор и граждански сдружения и инициативи, но други, като прехраната, паркирането, услугите при по-добра организация и помощ от страна на бизнеса могат да носят сериозен приход. Може би ще бъде добре да организираме една кръгла маса, дискусия, посветена на фестивалния туризъм, на която със специалисти да се помисли как да се оптимизира и подобри организацията на Сурва и това може да стане съвместно със "Стандарт". За нас е от особена важност да се популяризират и прекрасните граовски песни и танци, цялото фолклорно наследство на района, да се даде поле за изява на изпълнителите, затова замисляме през това лято да има голям Граовски събор на народното творчество. Като работодателска организация за нас е чест и удоволствие да съдействаме все повече хора от страната и света да видят и оценят невероятното културно-историческо богатство, с което разполага Пернишкия край.

Във виното са тайните, поне според „Бургундските дневници“

http://azcheta.com/burgundskite-dnevnitsi-an-ma/

Допадат ми романи, в които действието се развива в различни периоди във времето. Такива, които освен живота на главния герой разкриват и приключенията на неговите предци. Това е предизвикателство, с което не всеки автор може да се справи – да бъде верен на настоящето, но и да предаде миналото автентично. Именно такъв сюжет, наравно с обещанието...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване