02/03/18 08:00
(http://asenov2007.wordpress.com/)

МАХЛЕНСКАТА СВАДА ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Да ратифицира ли България тъй наречената Истанбулска конвенция, чиято цел е борба с домашното насилие – отговорът на този въпрос изглежда безспорен, но той предизвиква разделение в българското общество. Защо – обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, първо да попитам – що е то Истанбулска конвенция?

– Да, логично е да се започне с този въпрос, Фили, заради обърканите и объркващи словесни престрелки, които се разгоряха по темата. Но първо, след толкова глупости, казани в този уж дебат, няма да натежи, ако добавя една почти шега, почти истина. Имам чувството, че някои люде са против конвенцията, само защото тя е Истанбулска. Нали ние, истинските български патриоти, мразим тирана, тоест, турците, и отричаме всичко, което идва от тях. Но всъщност Истанбулска конвенция е популярното име на документа, договорен преди 7 години в Истанбул. Истинския му наслов е „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”. Тук ясно се посочват предмета и целта на документа, затова аз поне бях изненадан, че той предизвика такава буря в България. Още повече, масовият българин никога досега не е показвал чак толкова силна загриженост за кой да е друг европейски документ. Според мен шумът е по-голям дори от онзи, който се вдигна, когато в България се разпространяваха опашатите лъжи, че лошата Европа ще ни забрани пиенето на ракия и яденето на шкембе чорба.

– Пламен, казваш, че ратификацията на конвенцията предизвиква истинска буря, но откъде започна тя?

– Трудно ми е да определя епицентъра, Фили, спорът някак изведнъж набра скорост и се стигна дори до искане от страна на БСП за референдум по темата. Но за по-добра ориентация нека първо да кажа, че конвенцията е подписана вече от 44 държави по света и е ратифицирана от 28. Когато през 2015 година България официално подписа документа, срещу този подпис изобщо не се чу ни дума, ни вопъл, ни стон от страна на когото и да било. Сега, когато дойде времето за ратификацията обаче, явно някой се сети, че може да направи голяма кампания и да извади политически дивиденти от съпротивата срещу конвенцията.

– Малко странно е тази логика. Коя нормална партия например ще защити публично тезата, че няма нужда обществото да се бори срещу домашното насилие?

– Е, да, никой не казва това. Противниците на конвенцията носят вода от девет дерета, за да завоалират неприемливата позиция, в която сами се поставят. Казват например, че има достатъчно други международни документи по темата, по които България е страна. Също – че вътрешното законодателство решава въпросите с домашното насилие, трябва само то да се прилага и спазва. Изобщо, търсят се всевъзможни начини да се заобиколи наистина неудобният въпрос – а вие искате ли, както разрешават например руските закони, свободно да биете жените си в къщи.

– Добре, но тогава срещу какво точно възразяват противниците на конвенцията?

– Според мен, Фили, те възразяват срещу плашило, измислено от самите тях. Цялата работа идва от използването в документа на думата „джендър” и нейното широко тълкуване в английския като „полова социална роля”. Оттам се измисля внушението, че чрез Истанбулската конвенция се прави опит в Европа, тоест, и в България, да се узакони съществуването на някакъв „трети пол”. Атаката по тази линия беше толкова силна, че, само след няколко дни облъчване, на масово ниво тук вече самата дума „джендър” напълно се отъждествява с фамозния „трети пол” . Отрицателите открито или завоалирано внушават също, че истинските автори на конвенцията са европейските педофили, травестити, гейове и лесбийки, които искат да рушат традиционното българско общество, неговите здрави, консервативни морални устои. Разбира се, никой не обърна внимание например на информацията, че Полша, в която обществото доказано има сериозни консервативни ценности, които устоява, вече е ратифицирала конвенцията без проблеми. Не, това не пречи на крещящите отрицатели да лансират също заплахата, че в момента, в който България ратифицира конвенцията, по училища и детски градини, ще плъзнат платени джендър-емисари, които ще мътят главите на горките  деца, като им обясняват за социалните полови роли, да им внушават, че те сами трябва да избират пола си и че могат да го сменят, когато поискат. Изобщо, Фили, адски трудно е наистина да се обобщят или цитират глупостите, изговорени във връзка с тази конвенция, които не съществуват в самата нея.

– Добре, коя е най-впечатляващата глупост?

– За мен истинската стойност на дебата лъсна в езиковедското прозрение на Негово високопреосвещенство Гавриил, митрополит Ловчански. Не къде да е, а на обсъждане в  парламентарната комисия по вероизповеданията, той заяви: „Думата джендър и думата джендем имат един и същи индо-европейски корен, който означава ад”. И направи оттам извод, че Истанбулската конвенция води българите право в ада. После, разбира се, Гавриил бе принуден да разпространи съобщение, че е подведен и двете думи нямат общ езиков корен, доколкото едната е индо-европейска, а другата – семитска. „Това обаче няма никакво значение” – извъртя се светиня му и добави, че „конвенцията пак си остава антихристиянска и античовешка”. Да, Фили, колкото и да не ти се вярва, това е нивото на дебата, който се води по темата.

– Но, Пламен, ако се абстрахираме от езиковедската страна – това не е лична позиция само на митрополит Гавриил, а на цялата Българска православна църква, нали?

– Да, също и на Главното мюфтийство. Както и на псевдо-българските националисти от партиите на Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Тази позиция изповядват и много други знайни и незнайни леви, проруски и антиевропейски партии и организации, начело с БСП. Точно БСП вече предприе стъпки за едно леко комично и изцяло безсмислено политическо действие – провеждане на референдум по тема, която те формулират така: „За или против сте ратификацията на Истанбулската конвенция”.

– Защо казваш, че това действие е комично и безсмислено?

– Комично, защото БСП за пореден път опитва да яхне гребена на някаква политическа вълна, от която пак ще падне, както и досега. А безсмислено, защото специалисти по конституционно право твърдят, че „няма как да се провеждат референдуми по въпроси, които засягат базисни, залегнали в Конституцията права”. Това е абсолютно логично, защото иначе някой харизматичен диктатор може да проведе референдум, чрез който хората да се откажат от всичко човешко в негова полза. Дори, както знаем, вече са ставали подобни неща в човешката, а и в българската история. Затова много ми се ще, Фили, не само по темата за Истанбулската конвенция, но и изобщо, в българското общество да се възцари малко повече здрав разум и обществените обсъждания да се базират на истинска информация, солидни аргументи и фундаментални принципи. Защото онова, което сега се случва, не е дебат, а махленска свада, която води само до задълбочаване на хаоса и общественото разделение в страната.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване