02/09/18 17:03
(http://ivo.bg/)

Блицкриг срещу БиАйТи – битият си е BIT…

3601_tn_1

 

На засегнатите от мълниеносното обезглавяване на публицистиката при смяната на собственика на телевизия BIT едва ли им е до смях, но със себе си мога да си позволя да се пошегувам: появих се на екрана на тази телевизия този понеделник и в няколко дни по-късно я продадоха , а предаването “Код 11-13” , в което изрекох еретични мисли за властта у нас, е посечено.

Откривам и други прилики с нещо, което вече ми се е случвало: през октомври 2006 г., когато ме гонеха от БТВ, преследвачите ми се опитаха да се барикадират зад “аргумента”, че съм бил нарушил  не друго, а именно “високите американски стандарти” по отношение на журналистическата етика. Тази лъжа беше опровергана не само от Комисията по етика в електронните медии, но и 6 месеца по-късно лъсна от доклада на Държавния департамент на САЩ, в който случаят с моя милост беше окачествен като “напускане под натиск” и нарушение на свободата на словото в България.

Сега научавам, че новият собственик на телевизията Миро Янев бил “американски възпитаник”. Хммм, доста познато ми звучи…Моя милост – един съветски невъзпитаник, е ял тази “американска” попара ( за да не кажа тояга). Като се огледа човек що русофили, че и откровени путинофили, се бият в гърдите със западното си образование ( от натовския ни президент, през независимия специалист по продажба на ток по семейна линия, бивш журналист и червен депутат Георги Кадиев), направо е гаранция, че “американското възпитание” у нас е писта за подхлъзване на лековерни консуматори на подобна базисна (де)зинформация.

Признавам си чистосърдечно, че не знам каквото и да било за новите собственици. Бих могъл да препоръчам на читателите основните параметри на скандала с внезапно осъществената продажба на BIT, описан в някой от малкото заслужаващи доверие сайтове. http://clubz.bg/64006-kakvo_se_sluchva_v_bi_aj_televiziq

С риск да ми се обидят ( и) приятелски настроени колеги в малобройните достойни за уважение медии ще се позова преди всичко на информацията на най-меродовния източник, доказал многократно своето преклонение пред властта, като “агенция ПИК”. Те знаят! Няма как да не знаят при цялата им очевидна близост до властовите позиции.

В ПИК написаха, че истинският купувач на BIT е Красимр Гергов, който обаче отрекъл пред “агенцията” това да е истина. С кого точно днес и колко си е близък пък той, не ни съобщават, но моя милост си спомня също така, че същият беше  комбина с президента Първанов през онази 2006 г. по време на моето прогонване от БиТиВи, като същевременно отричаше да има нещо общо с това или дори да е нещо повече от “консултант” на телевизията. По късно истината лъсна, но прогоненият си остана “на улицата” , а излъгалият така и не пострада – кой да му потърси сметка?!

У нас е така : битият си BIT и сам трябва да се погрижи да даде отпор според силите си.

И без човек да познава лицата, афиширащи се като собственици, маниерът им ги издава в “определена светлина”. Нахлули са в новата си собственост в руски рейдърски стил по модел, по който Путин нареди да бъдат завладени неподвластните му телевизии в Русия в началото на века –

не като някакви визионери, загрижени да променят облика на телевизията в някаква модерна посока, а като чорбаджии, обградени от респектираща с външния си вид охрана. Не са ли могли просто да посетят сградата на телевизията и да поговорят човешки с човешките същества в нея? Не, явно им е било важно да осъществят своя блицкриг и да сплашат “когото трябва”.

Ами поканените вече за участие гости на предаванията? И те ли са третирани като безправни субекти в негласния договор между домакини и гости в една телевизия? Явно, че е така, след като се е наложило цял ден продуценти да звънят по телефоните и да съобщават на поканените събеседници, че вече не са желани на екрана на телевизията.

Защо, пита се в риторичната задача, им е било важно моментално да бъдат прекратени коментарните предавания? Каква друга причина би могла да съществува за това, освен явното желание да не се чуе нищо от екрана, което  собствениците могат да не харесат именно по отношение на тази светавична операция по овладяване на единствената телевизия, която можеше да претендира да е опонент на властта- при това с либерална окраска, каквато отдавна е изчегъртана от другите екрани ( нали днес в България борбата срещу либералното, т.е. срещу толерантното, се води по всички фронтове- и в т.н дясно пространство, населено с ксенофоби, и в лявото му подобие във всичките му десни нюанси-  напълно в духа на московския пропаганден вятър на подмяната).

Как да изтълкуваме заявлението на новите собственици на BIT, според което щели да правят телевизия, която да бъдела по-забавна? Как иначе, освен по същия начин, по който разбрdхме и новоспуснатия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков, който се опита да стресира културната утрин на поверената му в това отношение телевезия с ултиматум тя да стане по-атрактивна, по разлекателна. Иначе…

Иначе е ясно какво, “столчето” на непослушните ще бъде ритнато явно, както стана в Нова тв със столчето на Анна Цолова. Тя, ако забелязвате, трябваше отдавна да е започнала своя нов телевизионен проект, заради който уж беше отстранена от ефира. В официалното съобщение на телевизията това беше обещано на зрители още през септември Обаче…Обаче стана както и друг път е ставало- важното е да се потуши евентулното зрителско негодувание за момента, а после зрителите ще забравят на принципа на любовта: далече от очите, далече от сърцето.

Днешното обяснение на новите собственици BIT можете да прочетет тук. https://offnews.bg/medii/bit-shte-stava-interaktivna-televizia-kupi-ia-sazdadena-prez-noemvri-674569.html

ПОСЛЕСЛОВ от името на един не много млад, но доста (интер)активен “създател съдържание” във виртуалното пространство, който също не е постигнал “финансов резултат”, но защива името си по други показатели, за което говорят и някои количествени данни – например фактът, че създаденият през март 2008 г. блог ivo.bg ”гони” своя 38 милионен посетител без да преследва печалбата ( в парично изражение). Милионите посещения не са резултат от успешното разделяне на потребителите на “старо и младо” поколение и не са предизвикане от подмазване на “активните”. И все пак ме правят интерактивен “милионер”, богат с приятели и читатели – нищо, че съм от “старото поколение”, което новите собственици обиждат с надутото обещание да подмладят зрителската аудитория ( а старото поколение вероятно щедро да захвърлят на “старите кучета” , специлиазирали се в поддържането на носталгията по времето, когато имаше една партия, един вожд и една телевизия).

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване