02/09/18 05:08
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БСП – ПОБЕДЕНИ ОТ ИСТОРИЯТА, НО ПАК ПИШАТ ИСТОРИЯТА КАТО ПОБЕДИТЕЛИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ БСП се противопостави рязко на новата програма по история за 10 клас, в която се предвижда изучаване на престъпленията на комунистическия режим. Защо след 30 години демокрация, тази тема продължава да бъде табу – обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, информация за комунистическия период в българската история се изучава в училище и досега. Защо точно новата програма за 10 клас предизвиква отпор?

– Защото за първи път в нея се въвеждат понятия като комунизъм, лагери и други подобни, Фили. Тоест, защото изучаваният досега материал е цензуриран, фризиран и поднесен като „политически коректен”, не като „коректен към истината” – а това сега се променя.

– Искаш да кажеш, че 30 години сред падането на комунистическия режим, в учебниците той за първи път официално се нарича с истинското му име и за първи път се споменават истинските му престъпления. Как е възможно това?

– Наистина е трудно да го повярва човек, Фили, но – да. Въпреки че академичната наука в България напредна в изучаването на тоталитарния период и има огромно количество доказателства за престъпленията на БКП, на по-ниското ниво, в масовото българско училище, досега истината буквално се крие.

– Интересен е механизмът – как става това в едно европейско, демократично общество?

– Явно е свързано с начина, по който се правят учебните програми. Аз например, както вероятно и повечето българи, винаги съм мислил, че МО има експерти, които подготвят програмите и, заедно с авторите на учебници, работят върху развитието им в конкретни уроци. Оказва се, че не е съвсем така, а покрай цялата работа текат някакви дискусии, в които участват или поне – върху които влияят, някакви политици, че по програмите се произнасят знайни и незнайни субекти, оказва се натиск за влизане или отпадане на едно или друго съдържание. С други думи, тежестта на политическото влияние в процеса е по-важна от тежестта на истината и нашите деца се образоват по най-лошата възможна схема – онази, при която „победителите пишат историята”.

– Е, в този случай БСП не са точно победители в цялостния исторически процес, нали? Освен това те от доста време не са и на власт…..

– Да, формално не са победители и формално не са на власт, но следва да се запитаме дали реално е така, ако съдим по успеха с манипулирането на учебниците досега. Историкът Лъчезар Стоянов например твърди, че от учебниците умишлено са премахнати не само термини, а цели периоди и факти, които са важни точно, за да се схване същността на комунизма. „Не само липсва понятието „комунизъм”, а дори споменаването на ДС бе допуснато след много тежка борба – казва Стоянов и добавя: – В учебниците няма информация за преврата на 9 септември и окупацията на България от СССР, за чистките и масовите убийства след това, за безумията на тъй наречения Народен съд, за лагерите, за съпротивителното горянско движение”. „Така историята се превърна в прост набор от нищо незначещи факти, в нещо отвратително” – твърди историкът.

– Пламен, в цитираните думи се споменава „голяма борба”. Защо изобщо се допуска подобно нещо – политици да се месят в представянето на исторически факти?

– Намесата върви по много линии, Фили. Първо, БСП все още има сериозно обществено влияние и привърженици на средните и ниските нива в администрацията, включително в МО, което си остава много консервативна структура, независимо от „реформите”, които уж се правят там. Второ, към комунизма са привързани не само хората от БСП, но и от други партии. Тъй наречените „националисти” например са пряк резултат от политическото роене на партията-майка БКП в началото на прехода. По подобен начин стоят нещата и с ДПС, които се държат шизофренично – те уж искат например истината за тъй наречения „възродителен процес” да излезе наяве, но сами участват в нейното укриване. Против разкриване на истината за характера и делата на тоталитарния режим твърдо са и уж бившите хора на ДС. Те или обучените от тях наследници обикновено заемат ключови позиции в обществения живот. И, не на последно място – има голяма кохорта историци, например Искра Баева, които за пред публиката се водят „експерти” – намек, че са независими, но всъщност неизменно обслужват интереса на БСП. Към всички тези възможности за влияние се прибавя и пряката политическа съпротива, както видяхме тези дни. Заради последните промени в учебника по история, БСП официално поиска оставката на образователния министър и цинично заяви, че ако чак пък толкова се налага да се учи истината за комунистическия режим, то трябва да се учи истината и за неговите големи постижения.

– Все едно в Германия специално да се изучават големите постижения на нацизма. Но все пак – кои постижения имат предвид българските социалисти?

– В Парламента и в медиите, Фили, лидерът на БСП Корнелия Нинова, а и други висши червени активисти, изтъкват четири основни сфери с постижения – строителство, образование, здравеопазване и сигурност. Това са точно онези привидности, които могъщата някога пропагандна машина на самите комунисти целенасочено създаде и които още тогава се ползваха за политическа реклама на режима. Ако се направи реален списък с нещата за и против по всяка от тези точки обаче, ще се види, че негативите далеч надхвърлят позитивите. Да, голямо строителство падна например на мегаломански комунистически паметници като Альоша в Пловдив или чинията на Бузлуджа. Но какво да кажем за още по-мегаломанските икономически паметници като Кремиковци или социалните паметници като бетонната панелна джунгла, която и днес съсипва облика на много български градовете и живота на хората в тях. Така че, ето, продължаваме да сърбаме попарата на прехваленото „социалистическо строителство”. Здравеопазването, което тогава уж беше безплатно, страдаше от изключително ниско качество и огромна корупция, два базисни проблеми, които и досега държат системата в лапите си. Образованието по времето на комунизма също страдаше от ниско качество, но към това се добавяше силната идеологизация. За да функционира системата в този си вид, тя изискваше – и си създаваше – послушни кадри, тоест, хора, чиито пориви към истина и свобода целенасочено са напълно смачкани. На фона на всичко това обаче най-опашатата комунистическа лъжа е, че по онова време обществото е живяло в по-голяма сигурност. Само за илюстрация – през 80-те години на миналия век в България има средно около 240 битови убийства годишно, докато сега те са около стотина. И още – жертвите на пътно-транспортни произшествия сега са два пъти по-малко при около четири пъти по-голям трафик. Ето защо, Фили, при нормален разговор между разумни хора, трудно ще бъде на Корнелия Нинова и БСП да пробутат на българското общество лъжата за прелестите на комунизма, просто защото такива прелести няма. Друг въпрос е обаче, че това общество вече е силно облъчено отвън и отвътре със стари и нови манипулации, затова то често предпочита да живее в каквото има под ръка, а не в истинската истина.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване