02/18/18 21:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

В този момент от моя живот изпълнен с всякакви рецепти за бисквити, смело мога да нарека тези тук най-хубавите бисквити с парченца шоколад. След няколко години може и да открия още по-хубава рецепта, но точно сега тази е любимата ми и като изпълнение и като вкус. Комбинацията от шоколад и лешници не се среща само в Нутела, а малдонската сол не е само за завършване на ястия, затова виж как няколко добри продукта се обединяват в един, още по-добър.

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Основата на тази публикация е рецептата на Danielle Oron за бисквити със сусамов тахан, която видях за първи път във food52.com, а след това и версията на Дейвид Лебовиц в неговия блог. Беше момент, в който тъкмо бях купила лешников тахан за да го пробвам и реших да го направя точно с тази рецепта, като заменя сусамовия тахан с него. Последваха още няколко приготвяния, едно от които и със сусамов тахан (все пак трябваше да разбера за какво говорят всички), през което време тези бисквити станаха любими и на мен, и на Вальо, но струва ми се най-много на Даниел. С лешников тахан ни харесват повече. И не си мисли, че са големи. Не, не са. Една толкова перфектна бисквита, колкото и да е голяма, никога не е достатъчна.

Приготвяне на бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

И понеже вече се чувствам достатъчно напреднала с рецептата, споделям алтернативи и какво е важно. На мястото на лешниковия тахан може да се използва всеки един друг тахан – сусамов, слънчогледов, орехов, бадемов или дори фъстъчено масло. Ако много харесваш приятната соленост от малдонската сол в сладки храни, тогава използвай 1/2 чаена лъжица в сместа. Може да се добави 1/4 чаена лъжица в сместа (обикновено така правя), а останалата част да се поръси върху самите бисквити (правя го само върху част от тях, заради Даниел), по моя преценка преди изпичането им.

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Не подценявай жълтъка, който се добавя заедно с едно цяло яйце. Той допринася за по-пръхкави и леко дъвчащи бисквити. Използвай черен шоколад, който обичаш да ядеш самостоятелно, защото той е един от основните вкусове в тези бисквити. В този случай, също като Дейвид Лебовиц ми харесва да нарязвам шоколада от блок, вместо да използвам готови капки/калети/дропс от него. Но също така ми харесва да добавям всички парченца от този нарязан шоколад – големи, малки, на трохи и накрая старателно обирам фините от дъската. По този начин в една бисквита е пълно с шоколад. Имам предвид – равномерно пълно, доколкото може да бъде, макар че всички се радваме повече, когато ни попаднат по-големите парчета. А и на кой не би му се харесало така? Питай Даниел.

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Рецептата е адаптирана от iwillnoteatoysters.com. Бисквитите са най-хубави в деня на изпичане и се запазват добре до три дни съхранени в кутия на стайна температура. По предложение на източника, в момента изпробвам как ще се държат след замразяване на тестото, така че да имам подръка готово тесто и възможност да изпека колкото на брой бисквити искам, за да бъдат всеки път прясно изпечени. Ще допълня с информация за това, когато съм готова с пробите.

За 20-22 броя бисквити с диаметър около 8 см.

Продукти:

  • 120 г меко масло
  • 120 г лешников тахан [1], хубаво разбъркан
  • 200 г захар
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • 150 г брашно
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/4 до 1/2 чаена лъжица малдонска сол
  • 200 г черен шоколад, нарязан на парчета

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвят се две големи тави и се покриват с хартия за печене.

В купа се смесват маслото, таханът и захарта. Разбиват се с миксер докато се образува пухкава еднородна смес. Добавят се яйцето, жълтъкът и ванилията. Разбиват се с миксера докато се усвоят от сместа. Отделно се смесват брашното, содата, бакпулверът и солта. Добавят се към маслената смес и се разбъркват за кратко, колкото да се смесят.

С лъжица за сладолед с обем 35 мл се правят топки в една от тавите на по-голямо разстояние една от друга. Бисквитите сами се разстилат много по време на печенето. Тавата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна и бисквитите се пекат 14-16 минути или докато краищата им станат съвсем леко златисти, а в средата са все още бледи и меки. След като се извадят от фурната се оставят в тавата минимум 5 минути за да се стегнат и тогава се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно.

Съхраняват се в кутия на стайна температура 3-4 дни след изпичането, но най-хубави са в деня на приготвяне.

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Още рецепти за дребни сладки и бисквити

Други предложения с шоколад

Още предложения с тахан

[1] Моят опит с няколко марки тахан показа, че разликата в консистенцията на тахана влияе върху консистенцията на тестото и изпечените бисквити след това. Затова ако твоят тахан е много рядък, ще бъде необходимо да се добави още между 50 и 80 грама брашно. Все пак внимавай да не утежниш тестото – то трябва да бъде пухкаво, меко и лепкаво, но не разливащо се. Когато се оформя на топки с лъжицата за сладолед, то трябва да запазва формата си, но по време на печенето, от топлината във фурната да се разстели само на тънка бисквита. Рецептата не би трябвало да се променя, ако се използва тахан малко по-гъст от мед – да се стича от лъжицата, когато се гребне от него, но стичането да става бавно, а не течащо.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/18/18 21:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/UGfdrJxhydk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване