02/24/18 07:14
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БЕДНОСТТА РАЖДА ПОВЕЧЕ БЕДНОСТ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian  

/Фили/ 2325 лева на месец са необходими на едно четиричленно семейство, за да води нормален живот, сочи доклад на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, единият от двата големи синдиката в България. Достатъчно ли са тези пари, за да бъдат българите не просто живи, а и щастливи – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, колко домакинства в България имат доход, достатъчен за нормален живот?

– Имаш предвид, Фили, нормален живот според изследването на КНСБ, нали? Защото по принцип за истински нормален живот, тоест, такъв, през който не само вегетираш, а и си щастлив, в България могат да говорят хората от 7 865 домакинства. Това са онези, чиито банкови депозити, според данни на БНБ от ноември 2017 година, са между 200 и 500 хиляди лева.

– Но защо смяташ, че само те могат да са щастливи? Има хора и с повече пари – пък и нали парите не са всичко в този живот…..

– Парите наистина не са всичко, особено когато ги имаш в достатъчно количество. Но ако дори веднъж в годината идва момент, в който се колебаеш дали да купиш дреха на детето си или да платиш сметката за ток, тогава нещата изглеждат по друг начин. Но да се върна на въпроса за необходимостта всяко българско семейство да има поне 200 хиляди лева, за да се чувства добре. Връзката е с едно проучване на университета „Пардю” в САЩ, според което, за да бъде истински щастлив, човек трябва да има годишен доход между 60 и 95 хиляди долара. Това е нещо като цената на щастието. Да, в случая малко смесвам депозит с годишен доход, просто за да направя нещата по-разбираеми по от гледна точка на българските реалности. И така, 7 865 домакинства или, умножено по 4, около 30 хиляди души в тази страна могат да бъдат истински щастливи – естествено, ако Съдбата им е отредила това, тоест, ако психологически са готови за него, ако парите им не са мръсни и не им носят повече страх, отколкото спокойствие, плюс още ред други условия.

– А проблем ли е, ако човек има по-голяма от посочената сума?

– Да, Фили, както да имаш по-малко от 60 хиляди долара, така и да имаш повече от 95 хиляди годишно според американското изследване, вече е проблем. В първия случай все нещо не достига, във втория – започваш да мислиш само за пари и губиш нормалните си човешки качества. Така че да ме извинят хората от онези към 2 хиляди домакинства в България, които притежават банкови депозити на стойност над половин милион лева, но те са нещастни по дефиниция. Вероятно все пак не чак толкова нещастни, колкото онези половин милион, чиито сметки са под 1000 лева, но все пак.

– Пламен, каза, че в случая заместваш годишен доход с банков депозит заради специфичните български условия – какво точно имаш предвид?

– Иначе нещата стават несравними и неразбираеми, Фили. Факт е например, че редовен годишен доход като заплата от порядъка на 60 хиляди долара в България няма дори президентът. Вероятно имат някои банкери, някои компютърни специалисти, някои лекари, не знам висшите магистрати какво си раздават като заплати, може би и някои от тях – но като цяло те не са представителна извадка. От друга страна, дори с натрупване във времето, от нормална заплата тук няма как да постигнеш депозит между 200 и 500 хиляди лева, но го приемем като критерий, макар на шега ако щеш. Което обаче ни връща към по-реалистичното изследване на КНСБ и посочената от него издръжка за нормален живот – 2 325 лева на месец за семейство от двама родители и две деца или малко над 581 лева на човек. Умножено по 12 месеца, това, от перспективата на американското проучване, е катастрофа, Фили, и ясно показва защо почти всички българи се чувстват нещастни и се оплакват постоянно от живота.

– С други думи, според КНСБ необходимият годишен доход в България е около 17 хиляди долара. Колко души го имат?

– В реалността дори тези пари са по-скоро мечта, отколкото реалност, Фили. Така че са необходими поне две важни уточнения. Първо, имам съмнения относно коректността на самото изследване на КНСБ. То казва, че това са пари, необходими, за „поддържане на основните нужди от храна, жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка”. Съмнявам се в това, защото знам собствените си разходи, които в никакъв случай не са разточителни, напротив, твърде свити са. И все пак 2 000 лева месечно не стигат за трима души, какво остава за четирима. При това в тях не влизат транспорт, какъвто моето семейство почти не ползва и почивка, защото почиваме в движение. Не знам на базата на какви цени за храна или услуги КНСБ прави проучването си, но като влезе човек в магазина днес, за 30 лева едва купува нещата, които преди няколко месеца е взимал за 25. Така че да имаме едно на ум с тези цифри. Вторият проблем е, че, както казват самите експерти на КНСБ дори тези необходими 2325 лева месечен доход на семейство с две деца, са мираж за около 75 на сто от домакинствата, тоест, за около 5.5 милиона българи. Това значи двамата родители да получават нетна средна заплата от близо 1 200 лева, докато за декември 2017 официалният размер на средната заплата в България е 876 лева или с около една четвърт по-малко. И тази цифра обаче всъщност е нереална, та я раздута поради факта, че включва средната заплата за София, която е далеч по-висока от тази в провинцията.

– Вероятно все пак и издръжката на живота в София е по-висока…..

– Да, от КНСБ твърдят, че тя е малко над 3 000 лева. Преди време обаче живях няколко години в София и не намирам особена разлика между харчовете там и харчовете в Пловдив или Търново например. В магазините цените са същите, режийните разходи за вода, ток и комуникации са същите, лекарствата, битовата техника, почти всичко е същото. Има само разлика в цената на градския транспорт, но в общата издръжка на живота, Фили този фактор едва ли е чак толкова съществен, че да даде разлика от близо 700 лева. Не знам откъде идва тя. Разбира се, някой ще каже, че това е нормално, защото в София и изкушенията са повече, скъпите бутици и кръчми са наистина скъпи и т.н. Но нали в случая не сравняваме луксозния, а нормалния човешки живот.

– Добре, но как живеят онези хора, чиито доходи са под тези, сочени от КНСБ като минимално необходими за нормален живот?

– Какво да кажа, освен че живеят ненормално. Вече споменах, това са около 5.5 млн. души. Над 40 процента от тях пък са още по-зле, защото доходите им са дори под границата на бедността, която по официални данни е 314 лева. Неслучайно, Фили, България не просто е най-бедната европейска страна, но и няма шанс скоро да отстъпи на друг тази незавидна позиция, най-малкото, защото  – да, бедността може и да не е порок сама по себе си, но пък умее да възпроизвежда бедност в геометрична прогресия.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване