03/01/18 21:02
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Салата от печен карфиол, нахут с пушен пипер и таханов дресинг

Преди четири години за първи път изпекох карфиол и разбрах две неща. Първо, той не става само за туршии. Второ, изпечен във фурната той има голям потенциал да се използва разнообразно. Сервиран с подходящ сос, добавен в салати или гарнитури, или използван като основна съставка в гратен, карфиолът вече е един от любимите ми зеленчуци в зимния сезон.

Салата от печен карфиол, нахут с пушен пипер и таханов дресинг

Понеже готвя с него често между октомври и март (да не кажа почти винаги, когато го открия в кварталния супермаркет на седмичния ми пазар), когато потърсих в блога се учудих, че за тези четири години съм публикувала едва три рецепти с него. Не е обичайно за мен, когато съм привлечена от начин на приготвяне на продукт да не го споменавам често. Виж например какво става с карамелизирания лук. Но може би с карфиола е по-различно, защото той все пак, за разлика от лука има някаква сезонност. Обаче, за едно съм сигурна – печен карфиол с печен (до карамелизиране лук) е двойно по-голяма наслада. Затова харесах една рецепта за салата с тях, която както се подразбира вече ми стана любима.

Ако все още нямаш никаква представа за печения карфиол, нека ти обясня. Когато се запече, разбира се с добро количество зехтин и хубаво подправен, карфиолът придобива приятен вкус, особено в онези части от него, които са се карамелизирали съвсем леко. Той е омекнал, но запазва отчасти хрупкавата си текстура, което в комбинация с карамелизираната му повърхност го прави изключително апетитен за мен.

Подготовка на карфиола и лука за изпичане

Докато карфиолът придобива тази текстура във фурната, наравно с него се пече и червен лук. Нарязан на тънки полумесеци, този лук има възможността също да омекне и да се карамелизира от собствените си захари, така че натрапчивата миризма и вкус на суров лук да се превърнат в нещо деликатно, достойно за овации само по себе си. Ако пък сега се чудиш за какво точно ти говоря, прочети за „трюфела на бедните“.

Сотиран нахут с пушен пипер и чесън

За мен не беше изненадващо тези два изпечени продукта доведени до естествена карамелизация на повърхността да се съчетаят с нахут, който е овкусен с пушен пипер. Ако имаме естествена сладост, съвсем логично бихме я допълнили с киселинност и евентуално пикантност, като аз видях в тази рецепта и двете, плюс характерния вкус на пушено идващ от пушения червен пипер в нахута.

Приготвяне на дресинг със сусамов тахан, лимонов сок и кимион

Киселинността допълваща салатата идва от дресинга и по-специално от лимоновия сок в него, който така добре допълва всичко, че не бих го заменила за каквото и да било. Наравно с това, друга впечатляващата част от дресинга е сусамовия тахан. С него салатата придобива такава плътност и наситен вкус, че чак се удивлявам. Завършен с чесън и малко кимион, този дресинг също стана един от любимите ми. Търся си и други продукти и комбинации, върху които да го използвам отново и отново.

Смесване на основните съставки за салатата

И ако вече разбираш, че тази салата се състои предимно от предварително сготвени продукти и дресинг, в който дори няма никакъв зехтин или друга мазнина, сега ще ти върна надеждата за пролет с малко зелени съставки. Една от тях и основна за тази салата е магданозът. Той е зелен и свеж, и придава хладен аромат върху цялата сладост и опушеност. Балансът е завършен, но имам и още нещо. Когато говорим за салата все пак очакваме нещо зелено и по-свежо. Затова още от първата проба добавих зеленолистни, които смятам, че не трябва да се пропускат.

Рукола, бейби спанак и тученица

И тук идва частта с импровизациите, защото може да добавиш всичко, което обичаш и което ще бъде подходящо за твоя вкус. Аз се спирам на три варианта – бейби спанак, рукола и тученица (валериана). И трите допълват прекрасно всички продукти, като ти може да избереш онова, което харесваш. Освен че всички тези зеленолистни ще донесат повече свежест и хрупкавост, спанакът например ще донесе малко тръпчивост, руколата – трапчивост и киселинност, тученица… трудно ми е да обясня, но нека просто бъде мекота.

Салата от печен карфиол, нахут с пушен пипер и таханов дресинг

И накрая, това е салата, която приготвям с удоволствие в тази студена снежна зима. Радвам се на открието си и още повече се радвам, че мога да го споделя с теб.

Салата от печен карфиол, нахут с пушен пипер и таханов дресинг

Салата от печен карфиол, нахут с пушен пипер и таханов дресинг

Рецептата е адаптирана от budgetbytes.com

За 4-6 порции.

За карфиола:

  • 1 голяма глава карфиол, около 1.500 кг, разделена на розички, по-големите нарязани на 2 или 4
  • 2 големи глави червен лук, нарязан на полумесеци
  • 3-4 супени лъжици зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер

За нахута:

  • 2 консерви нахут, отцеден и хубаво подсушен
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 голяма скилидка чесън, смачкана
  • 1 чаена лъжица пушен пипер
  • сол и прясно смлян черен пипер

За дресинга:

  • 80 г сусамов тахан
  • 80 мл вода
  • сок от 1 лимон
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1/2 чаена лъжица смлян кимион
  • 1/4 чаена лъжица лют червен пипер, по желание
  • 1/4 чаена лъжица сол или на вкус

За завършване на салатата:

  • 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • бейби спанак или тученица, или рукола, или смес от тях

Приготвяне на карфиола

Фурната се нагрява на 200ºC. Карфиолът се почиства от кочана и се разделя на розички. По-големите се нарязват на по-малки парчета, така че всички розички да бъдат с еднаква големина. Широка плитка тава се покрива с хартия за печене. В нея се смесват карфиолът и лукът. Поръсват се със зехтина, сол и прясно смлян черен пипер и се разбъркват хубаво. Тавата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Карфиолът и лукът се пекат 35-45 минути или докато омекнат и се запекат съвсем леко. Охлаждат се на стайна температура.

Приготвяне на нахута

Нахутът трябва да бъде добре отцеден, измит през цедка със студена течаща вода и подсушен върху кухненска хартия след това. Зехтинът се нагрява в голям тиган на умерен към силен котлон. Добавя се скилидката чесън и се разбърква няколко секунди докато отдели аромат. Добавят се нахутът, пушеният и лютият пипер, ако се използва. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. Готви се с често разбъркване 5-6 минути. Охлажда се на стайна температура.

Приготвяне на дресинга

За дресинга всички продукти се смесват в кухненски робот или блендер и се смилат докато се образува гладък сос. Опитва се и се подправя с още сол, ако има нужда.

Дресингът може да се приготви и на ръка, като в купа се смесват сусамовият тахан, водата и лимоновият сок и се разбъркват енергично с телена бъркалка докато се получи гладък сос. Към него се добавят пресованият чесън и подправките.

Дресингът е повече от необходимото за овкусяване на салатата, затова може да се съхрани в буркан в хладилник до една седмица.

Завършване на салатата

В голяма купа се смесват изпеченият карфиол и лук, нахутът и магданозът. Овкусяват се с дресинга като се разбъркват внимателно. Накрая се добавя една или няколко от избраните зелени салати и се разбъркват внимателно с останалите съставки. Сервира се веднага.

Салата от печен карфиол, нахут с пушен пипер и таханов дресинг

Още рецепти с карфиол

Още рецепти с нахут

Още рецепти със сусамов-тахан

Други рецепти за салати

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Салата от печен карфиол, нахут с пушен пипер и таханов дресинг е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 03/01/18 21:02 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/tKL5eHEIA0Y/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване