03/10/18 23:44
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Когато стане въпрос за гръцки баници или всичко, което окончава на пита (πιτα), си мислех, че много знам и нищо ново, което ще науча не би могло да ме изненада. Оказа се в голяма грешка. И освен че научих нещо ново, бях изненадана от това гръцко нещо алевропита (αλευροπιτα), което се приготвя от смес като за палачинки, прилича на тънък гарниран хляб, има изключително хрупкави краища (за които с Даниел може да проведем борба) и вкус на баница със сирене. Откакто открих всичко това в едно и то без кори, без месене, с бързо подготвяне и съставки, които винаги се намират подръка, не спирам да го приготвям и в събота за закуска и в сряда за вечеря.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Не знаех нищо за алевропита и дори не бях чувала за съществуването на подобно печиво, но веднага след като направих откритието си, започнах да търся повече информация. Така  научих, че е характерна за северната част на Гърция и има много варианти на рецепти, приготвяни от едни и същи съставки, но в различни пропорции. Съвсем разбираемо е. Това е като да сравним например баница от няколко места – съдържа едни и същи продукти, но се приготвя по различен начин.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Веднага улових основните съставки и начина на приготвяне на алевропита и започнаха опитите с различни варианти, като целта ми беше най-вече да направя колкото се може по-голямо количество на един път. Това ме постави в една ситуация като дежавю – винаги първоначалния избор дава най-добри резултати. Като например, първия кадър на храна, която снимам за публикация, почти винаги се оказва точния кадър и всички 176 снимки на същата храна в същия ракурс след това се оказват излишни. След това кратко отклонение, искам да кажа, че се спрях на една рецепта, върху която да поработя според моите условия, разбиране и очаквания. В това начинание Даниел винаги е до мен за да смесва и разбърква, и най-вече, докато наблюдаваме през стъклото на фурната как печивото набъбва и покафенява, да пита през две минути кога ще стане готово.

Даниел обича да разбърква сместа

Даниел обича да разбърква сместа

Даниел

Опитите ми да изпека алевропита в най-голямата тава, която имам, не ми харесаха, защото докато средата се запече добре, краищата изгарят, а ако следя краищата да не изгорят, средата остава мека и не толкова приятна, колкото би ми се искало, откъдето целта за по-голямо количество изпечена наведнъж алевропита стана обезкуражаваща. Затова се фокусирах върху опити с избраната рецептата в тавата от първата ми проба. Така получавам равномерно изпечено тесто, разбира се с по-хрупкави краища, но и с прекрасна хрупкава основа.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Даниел опитва алевропита докато правя кадри за публикация

За успешно изпичане и наистина отличен резултат е важно тавата, в която ще се пече тънкия хляб да бъде много добре намазана със зехтин и предварително нагрята в предварително нагрятата фурна. По този начин се образуват превъзходна хрупкава основа и краища. Освен това, тази стъпка ще предотврати залепване на хляба за дъното на тавата. Затова се увери, че тавата и зехтинът в нея са добре нагряти, преди да се сложи сместа. Ако разполагаш или намериш алуминиева тава, тя ще свърши най-добра работа. Аз съм в процес на издирване на такава и май трябва да отида на гости на баба.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Рецептата е адаптирана от mylittleexpatkitchen.blogspot.bg

За 4 порции.

Продукти:

  • 150 г брашно
  • щипка сол
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 150 г сирене фета или друго бяло саламурено сирене, натрошено
  • 30 г студено масло, нарязано на малки бучки
  • 2-3 супени лъжици зехтин, за тавата
  • сушен риган за поръсване (по желание)

Фурната се нагрява на 200ºC. Подготвя се тава с диаметър 30 см. Дъното и стените на тавата се намазват със зехтина. Ако той ти се стори повече от необходимото, всичко е наред, така трябва да бъде.

Всичко за приготвянето на алевропита е подготвено

Докато фурната загрява, в купа се смесват брашното, солта, прясното мляко и яйцето. Разбъркват се енергично с телена бъркалка докато се получи еднородна смес, малко по-гъста от тесто за палачинки. Не трябва специален уред и не трябва да се притесняваш за бучки. Просто смесваш всичко и разбъркваш хубаво с телената бъркалка.

Подготвят се сиренето, което се натрошава и маслото, което се нарязва на малки кубчета.

Когато фурната загрее в нея на най-долно ниво се слага празната тава намазана със зехтина. Нагрява се във фурната 3-4 минути или докато мазнината започне да пуши.

Изливане на сместа в загрятата тава

Изливане на сместа в загрятата тава

Изливане на сместа в загрятата тава

Тогава тавата се изважда от фурната (трябва да внимаваш тук и да държиш подръка ръкохватките или суха кърпа) и в нея се изсипва приготвената смес.

Върху сместа се разпределя натрошеното сирене

На няколко места се слага по една малка бучка от маслото

Веднага се поръсва отгоре със сиренето и се разпределя маслото. Тавата се връща във фурната на най-долно ниво (не забравяй, че трябва да я хванеш с ръкохватките) и питата се пече 45 минути или докато придобие интензивен златисто-кафяв загар.

Когато е готова се изважда от фурната, изчаква се пет минути и се нарязва на парчета. Може да се поръси с риган. Сервира се веднага.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Още рецепти със сирене

Други рецепти за хляб и тестени

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 03/10/18 23:44 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/d1Au4CW19ec/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване