03/10/18 11:54
(http://ivo.bg/)

В Чехия и Словакия имат Ян ( Палах и Куциак) – побългарените ян и ин се кланят у нас на Янко- Тодор Живков

Чешкият комунизъм беше разтърсен от саможертвата на студента Ян Палах, който се самозапали в знак на протест срещу съветската окупация през 1968 г. Словашкият  посткомунистически авторитаризъм търпи най-голямата си криза в момента заради убийството на 27 годишния  журналист Ян Куциак ( и неговата приятелка Мартина Кушнирова).

В България никак не липсват убийства, включително и на журналисти през годините на т.н. преход. Само  смъртта на пламналия през 2013 г. във Варна протестиращ срещу властта Пламен Горанов събуди искрата на общественото съчувствие, без тя да се превърне обаче в общонанацинален огън на солидарността, какъвто наблюдаваме в момента в Словакия.

У нас са неизмеримо повече жертвите на местната мафия. Тя беше създадена с отчисленията от руската контрабанда на суровини, материали и бог знае още какво в затворените транзитни вагони, обслужвани от мафиотското проруско правителство на Мултигруп, начело с марионетката Беров, което по веригата Москва-София-Белград наливаше бензин и други горива в огъня на югославската война. Печалбите на руско-българската мафия от тази отвратителна търговия в началото на 90-те години на миналия век създадоха тук т.н. силови групировки, чиито рожби и днес се менкат във власта.

Тук си нямаме Ян. Имаме подклаждана от пропагандата носталгия по Янко-Тодор Живков, който се кичеше с този партиен псевдоним от времето, когато е бил в нелегалност. Дори посмъртно му се подмазват “десният” Бойко Борисов и уж лявата Корнелия Нинова: “побългарените”  ян и ин. bd90f9f29132ae664e38c8264a16fad2

 

 

Защо? Защо сме толкова различни от централноевропейските си братя по общо колониално съветско минало? Защо сме в периферно европейското, а не в централно еврепейското политическо пространство?

Отговорът на този въпрос дава кампанията по оневиняване на руския скандалджия Гундяев, който се държа на 5 март в кабинета на българския президент Радев като надзирател с провинил се концлагерист от гтодините на съветския лагер.

Провинилият се прд Москва Радев мълчи. Макар да е любимец на московската пета колона, той беше грозно нахокан от висши московско началство, но вместо да се засегне, както се засяга от критика на български конкуренти в борбата за власт и не пропуска да им отговаря, оставя защита на неговото мълчание да говорят един през друг говорители на руската пета колона у нас Сидеров, Александър Симов, Андрей Райчев, Кольо Колев.

Последният от тях ( засега) днес стигна дотам да каже, че всъщност Гундяев се бил карал на Радев заради неговия предшественик Плевнелиев. А пък Радев бил толкова извисен, че не му било на нивото да отговаря на ( някакъв си) руски патриарх. С това социологът Кольо Колев влезе в директен сблъсък със своето подобие в отбранителното адвокатстване на руския интерес  Сидеров, който каза точно обратното: че руският Кирил бил направо божествено велик, защото бил водач на най-голямата православна църква в света ( и от това това произтича за задължението на българския генерал от запаса Румен Радев да му козирува, както излиза). Види се, адвокатите на руската арогантност запълват “всички капии” в абсурдните си пледоарии- кой каквото иска да си избере от тяхната сергия, за да има за всекиго по нещо, ако пожелае да се хване в капана на техните взаимно изключващи се, но солидарно оправдаващи руското нахалство “аргументи”.

Можете ли си представите подобно национално (само)унижение където и да било другаде в Европа? Ако не можете, значи сте разбрали с какво се отличаваме от централноевропейските си събратя по съветска съдба.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване